Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zmiana z 3g na Edge

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 lizbona

lizbona
  • 126 postów

Napisano 11 grudnia 2011 - 18:54

Witam, Właśnie zauważyłem, że w moim iphone 4s nie można wyłączyć 3G... Czy to oznacza, że w jakiś inteligentny sposób telefon przystosowuje się do obecnych nadajników i uruchamia 3g w momencie kiedy korzystam z internetu? Czy wpływa to na jakość rozmów? Mieszkam w takim miejscu, gdzie aby normalnie korzystać z telefonu musialem miec wyłączone 3G (w iPhone 3G), inaczej przerywało co chwile rozmowę...

#2 Paweł Hać

Paweł Hać

iMagazine.pl Team

• 3 177 postów

Napisano 11 grudnia 2011 - 19:05

iPhone 4S automatycznie przełącza się z 3G na 2G. Jeśli jest w zasięgu 3G, to automatycznie je włącza, niezależnie od tego, czy korzystasz z internetu. Jeśli masz bardzo słaby zasięg 3G, a telefon mimo tego z niego korzysta, to jakość rozmów może być słabsza.

#3 lizbona

lizbona
  • 126 postów

Napisano 11 grudnia 2011 - 19:17

świetnie, płacić ponad 3000 za coś, z czego nie można rozmawiać...

#4 Paweł Hać

Paweł Hać

iMagazine.pl Team

• 3 177 postów

Napisano 11 grudnia 2011 - 19:29

świetnie, płacić ponad 3000 za coś, z czego nie można rozmawiać...

Skąd ten inteligentny wniosek?

#5 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 11 grudnia 2011 - 22:22

Paweł, muszę się niestety zgodzić z przedmówcą. Sam mam ten problem, że w niektórych lokalizacjach 3G rwie, zasięg jest na jedną kreskę itp. Mam tak na kilku telefonach i wyłączenie 3G likwiduje problem. Brak takiej możliwości w 4S, to dla mnie jeden z argumentów, żeby zostać przy czwórce bez es. Telefon ma służyć do rozmów i jeśli mam być poza zasięgiem lub nie słyszeć rozmówcy, to poczekam na nowszy model.

Co ciekawe, w wypadku Orange pomaga telefon do biura obsługi klienta i prośba o poprawienie BTS-u, ale przecież nie będę w każdej lokalizacji z problemami dzwonił, bo osiwieję. W Plusie zawsze słyszę, że u nich wszystko jest OK i że to wina moich aparatów.

#6 Paweł Hać

Paweł Hać

iMagazine.pl Team

• 3 177 postów

Napisano 12 grudnia 2011 - 10:34

Ok, w takim razie przepraszam. U mnie przy zasięgu na skraju 3G/2G jakość rozmów jest słabsza, ale jak najbardziej da się rozmawiać. Nie miałem po prostu jeszcze sytuacji, w której przerwałoby mi połączenie.

#7 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 grudnia 2011 - 10:15

Cholera właśnie dostałem iP4S i u mnie jest tragedia. Mieszkam na styku 2g/3g i w domu bateria pada w oczach. Należę dodatkowo do osób, które chodzą podczas rozmowy... Nie da się rozmawiać! Na forum apple mówią, że operator powinien móc zablokować 3g, ale nie bardzo rozumiem jak ma to działać?

#8 mikusiaczek

mikusiaczek
  • 19 postów

Napisano 15 grudnia 2011 - 13:22

A jak masz dobry zasięg 3G to bateria rozładowywuje się w miarę normalnie? Może trafiłeś na jakiś felerny egzemplarz iPka?

#9 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 grudnia 2011 - 13:22

Chyba pozostaje nam narzekać tutaj: Apple - iPhone - Feedback
Model może jest felerny, ale jako, że jest to 4s;) U mnie po prostu jak telefon leży na stole to się co jakiś czas przełącza z 3g na 2g i odwrotnie.

#10 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 grudnia 2011 - 16:52

A mam taka sugestie: co jesli zupełnie wyłączy sie dane komórkowe? Zasięg sie polepsza czy nie?

#11 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 15 grudnia 2011 - 17:22

Nie, dalej śmiga po nadajnikach UMTS, więc zasięg jest taki sam.

#12 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 grudnia 2011 - 12:22

wyłączenie siri też nic nie daje:)

#13 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 grudnia 2011 - 16:12

Baterię uratowało wyłączenie GPS dla ustalania strefy czasowej. Poprawa jest ogromna. Nadal jednak daleko do 2 letniego 3GS z wyłączonym 3G

#14 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 05 stycznia 2012 - 22:07

Mam dokładnie ten sam problem jak koledzy wyżej i jak widać na forum apple https://discussions....rt=345&tstart=0 może się okazać, że nie da się w ogóle 3G wyłączyć:/ jeżeli tego nie poprawią telefon staje się dla mnie bezużyteczny. Kontaktowałem się w tej sprawie z T-Mobile i oni 3G od strony operatora nie wyłączają. Niestety

#15 opioom

opioom
  • 96 postów

Napisano 28 sierpnia 2013 - 09:47

iPhone 4S automatycznie przełącza się z 3G na 2G. Jeśli jest w zasięgu 3G, to automatycznie je włącza, niezależnie od tego, czy korzystasz z internetu. Jeśli masz bardzo słaby zasięg 3G, a telefon mimo tego z niego korzysta, to jakość rozmów może być słabsza.

Zaraz, zaraz, bo mam ten problem od kiedy przesiadłem się z 3GS na 4S. Wkurza mnie to potwornie, szukałem rozwiązania i nic, a teraz widzę, że go nie ma? Mój 4S co jakiś czas włącza mi 3G, chociaż ręcznie mu to wyłączyłem. Nic się z tym nie da zrobić? Skoro mam ręczny przełącznik 3g-2g to dlaczego iPhone nie respektuje mojego żądania wyłączenia 3G. Nie potrzebuję 3G przez 99% czasu, w pracy nie mam czasu bawić się tel., a w domu mam WiFi, a ten włącza mi co parę dni 3G i żre baterię...

#16 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 28 sierpnia 2013 - 10:36

Nie potrzebuję 3G przez 99% czasu, w pracy nie mam czasu bawić się tel., a w domu mam WiFi, a ten włącza mi co parę dni 3G i żre baterię...

3G To nie tylko INTERNET! Po EGDE NIE DA się rozmawiać! 3G to rodzaj technologii sieci GSM, która umożliwia działanie szybszego internetu. 3G to głównie lepsza jakość rozmów i większy zasięg w niektórych miejscach. sieci 2G się nie rozbudowuje a wręcz się likwiduje. W miastach można w tej chwili już znaleźć dziury, gdzie nie ma zasięgu 2G w ogóle. Więc albo przełączy się na 3G, albo będziesz poza zasięgiem. Zdecyduj co lepsze.

#17 opioom

opioom
  • 96 postów

Napisano 27 września 2013 - 21:36

@OleYek Nawet jezeli tak jest w istocie jak piszesz to moje doswiadczenia mowia co innego. To wlasnie bedac na 3G mam czesto informacje o nieodebranych polaczeniach co ma zwiazek z dosc czesta utrata zasiegu (Play). I to w Warszawie. Wystarczy ze pojade niecale 100km na wschod i jestem juz w czarnej dziurze bez dostepu do sieci. Na 2G mam wowczas pelny zasieg. Nie zauwazylem ponadto jakiejs wiekszej roznicy w jakosci rozmow miedzy 3G a 2G. iPhone automatycznie wlaczajac mi 3G nie daje mi wyboru. Wybiera zatem za mnie pomiedzy teoretycznie lepsza jakoscia rozmow na zdecydowanie mniejszym terytorium, a miedzy teoretycznie gorsza jakoscia rozmow ale na terenie niemalze calej PL. Ja wole to 2. Bycie poza siecia (przy 3G) to dla mnie strata pieniedzy na ktora nie moge sobie pozwolic i dlatego wole miec w terenie 2G nad 3G.

#18 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 27 września 2013 - 22:18

Akurat porównywanie Play, który ma minimalną infrastrukturę i zamiast inwestować w sieć inwestuje w promocje, nie jest wyznacznikiem trendów. Zresztą wystarczy spojrzeć na forum 90% postów ludzi z problemami z siecią, jakością i innymi to abonenci Play, problemy abonentów innych sieci to jakieś 5%, to o czymś świadczy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych