Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Stare Gry z Windows na OSX Lion np. HoM&M 3, Fallout 2

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 lokocool

lokocool
  • 193 postów

Napisano 10 grudnia 2011 - 21:49

Jako że mamy weekend siadłem sobie dzis i zacząłem kobinować jakby tu odpalić np. Red Alert 2 albo Heroes of Might and Magic 3 pod OSX bez kombinowania z bootcampem, albo paralersem...

i udało się.

Generalnie najbardziej zależało mi na Herosach, z którymi był problem, ponieważ nawet jak już pod WINE zaczęli działać to albo strasznie sie wywalali, albo gra w penym momencie zaczynała tak mulić że nie dało się nic zrobić...

Rozwiązanie okazało się banalnie proste ( aczkolwiek trochę się nad tym nagłówkowałem):
Samą grę ( i tak naprawdę większosc gier dla windows) odpalamy za pomocą WINE SKIN (http://wineskin.doh123.com/) generujemy sobie paczuszkę do której wkładamy herosów.. z tym że ok gra nam się odplai ale będzie się wykrzaczać... okazuje się że wystarczy zastosować do patch HD ( HoMM3 HD) i gra chodzi jak by była odplaona spod windows !!!

Niestety kolejną grą za jaką się zabrałem był Fallout 2, który jak wiadomo nie działa z powodu nie obsługiwania 256 kolorów przez Lion-a. znalazłem taki patch ( No Mutants Allowed :: View topic - Fallout2 High Resolution Patch generalnie podobno emuluje 32-bit w F2) niestety nie zainstaluje się on w emulowanym środowisku WINE, czy komuś chciało by się spatchować grę pod windows i spróbować odpalić ją za pomocą WINE SKIN na OSX LION ?

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 347 postów

Napisano 10 grudnia 2011 - 22:16

nie działa z powodu nie obsługiwania 256 kolorów przez Lion-a

Yyyy? Nie znam się na grach, ale to brzmi... kuriozalnie ;-)

#3 kuzma

kuzma
  • 141 postów
  • SkądGliwice/Wrocław

Napisano 10 grudnia 2011 - 22:29

Też dzisiaj próbowalem Fallouta 2 odpalić, ale wersje pod OSX. Nie obsługiwana (aplikacje PPC nie obsługiwane pod Lionem). Nie da sie tego jakos obejsc? Tak samo mam z Neverwinter Nights i paroma innymi grami... (wszystko wersje OSX)

#4 lokocool

lokocool
  • 193 postów

Napisano 11 grudnia 2011 - 04:09

Tak jak napisałem, wersja dla windows przy użyciu WINE SKIN działa --> tzn instaluje się i włącza... niestety w wersji z "artefaktami" spowodowane to jest nie obsługiwaniem przez sterowniki grafiki dla OSX trybu 256 kolorów. Aktualne sterowniki obsługują tylko 16bit wzwyż.

I tutaj trzeba by było zrobić następujący manewr... Zainstalować F2 pod windows i spatchować go tym Patchem HD który podałem. Następnie wersję spatchowaną uruchomić pod OSX przez WINE SKIN, teoretycznie powinno zadziałać. Niestety nie mam jak tego sprawdzić bo nie mam dostępu do komputera z Windows. Jeśli ktoś z was ma niech sbróbuje taki myk przetestować i napiszę czy się udało.

Yyyy? Nie znam się na grach, ale to brzmi... kuriozalnie

Wiesz to są gry mojego dzieciństwa, i takich gier już dzisiaj się nie robi... a F2 jest niewątpliwie jedną z najlepszych gier RPG w historii.
Kuriozalne jest to że Apple z niewiadomych przyczyn w najnowszej wersji systemu ( a chyba i z ostatich wersji snow-a ) wywaliło wsprcie dla różnych trybów ekranu. Przez co wiele aplikacji które działały np. pod Leopardem ( głównie tych starszych) przestało działać pod LION. Dlatego teraz trzeba kombinować jak uruchamiać pewne tytuły.

Ale Herosi działają jak ta lala :) i moim zdaniem F2 też zadziała.
użytkownicy z dostępem do Windy do dzieła, przetestujmy czy ruszy.. !!!

#5 lokocool

lokocool
  • 193 postów

Napisano 11 grudnia 2011 - 12:51

No i udało się !!! Tak ja myślałem Fallout 2 działa. Przełączenie w tryb 32bit skutkuje tym że możemy pograć, niestety muszę jeszcze pobawić się ustawieniami, ponieważ na ten moment nie chce mi działać na full screen - tylko w oknie - i coś jest nie tak z dzwiękiem, raz działa raz nie... ale najważniejsze jest to że gra ruszyła i można normalnie pograć :) !!! ----EDIT ---- Jeśli uruchamiamy grę na silniku WS8WINECXG10.1.1 Gra hula na full screen i z dzwiękiem !

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 347 postów

Napisano 11 grudnia 2011 - 15:39

Kuriozalne jest to że Apple z niewiadomych przyczyn w najnowszej wersji systemu ( a chyba i z ostatich wersji snow-a ) wywaliło wsprcie dla różnych trybów ekranu.

Dokładniej? Sam walczę z ciderem (wątek obok), to chętnie doczytam.

Tak czy tak, napisałeś 'lion nie wspiera 256 kolorów'. Tego się przyczepiłem, bo na moje oko jednak wspiera, nawet 'trochę' więcej.

#7 lokocool

lokocool
  • 193 postów

Napisano 11 grudnia 2011 - 15:48

Nie nie wspiera i przeżuciłem już chyba z "tonę" wątków na różnych zagranicznych forach i jednoznacznie mogę powiedzeć że nie znalazłem możliwości aby pod LION odpalić tryb niższy niż 16bit. Fallout odpala się prawidłowo ale dopiero po zastosowaniu patcha HD gdzie kolor wyjściowy może być ustawiony na 32bit wówczas wszystko zaczyna hulać. Zaznaczam jednak że eksperymentuję na grach dla Windows ( nie dla OSX ) odpalanych przez WINESKIN i jak na razie udało mi się odpalić wszystkie tytuły ze starych płytek dla WIN łącznie z F2 --> gdzie do tej pory nie znalazłem nigdzie tutoriala jak to zrobić, a nawet info że w tym momencie jest to już niewykonalne... okazuje się że każdy problem można obejść, tylko trzeba trochę pokombinować. Co do CIDERa wątek widziałem ale tutak nie pomogę ponieważ nie posiadam, i nigdy się nie bawiłem, także nie wiem co może być przyczyną nie włączania się układu akceleracji...

#8 shuliken

shuliken
  • 172 postów

Napisano 11 grudnia 2011 - 15:54

@lokocool ty chyba nie rozumiesz o co mu chodzi, lion jak najbardziej wspiera 256 kolorów, wyobrażasz sobie system operacyjny w 128 kolorach?? toż wszystko byłoby takie brzydkie, jednokolorowe wręcz :D chyba źle się wysłowiłeś, nie chodziło ci o samego liona tylko o programy używające maksymalnie 256 kolorów :) tak na marginesie brawa dla mnie, złamałem właśnie słuchawki. miałem liona ale wróciłem na snow leoparda, ten ból gdy nie mogłem pograć w might & magic VII był nie do zniesienia. VIII już dało się odpalić ale to nie ta sama gra :/

#9 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 11 grudnia 2011 - 16:36

Jakbyś chciał pograć w gierki DOS-owe to polecam Ci Boxer: The DOS game emulator that’s fit for your Mac., tam większość działa bardzo ładnie. Jak mówisz o 256 kolorach to chyba o dosowych właśnie.

#10 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 11 grudnia 2011 - 19:06

Jakbyś chciał pograć w gierki DOS-owe to polecam Ci Boxer: The DOS game emulator that’s fit for your Mac., tam większość działa bardzo ładnie. Jak mówisz o 256 kolorach to chyba o dosowych właśnie.

Uruchomiłem na nim Windows 3.1 PL :D

#11 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 11 grudnia 2011 - 19:12

Hehe, ja też, nawet go mam cały czas w katalogu Dos Games widzę teraz :)

#12 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 11 grudnia 2011 - 19:15

Hehe, ja też, nawet go mam cały czas w katalogu Dos Games widzę teraz :)

Ciekawe czy 98 się uruchomi :D

#13 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 11 grudnia 2011 - 20:21

Nie jestem pewien ale chyba próbowałem W95 i nie poszło :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych