Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro 15" pęknięta obudowa, co robić??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 bryk77

bryk77
  • 31 postów

Napisano 08 grudnia 2011 - 23:12

Witam. Od trzech lat jestem w posiadaniu maca. Niestety zdarzyło mi się kilka razy przysnąć z laptopem na piersi. Urządzenie kilka razy się zsunęło na podłogę (3-4). Po raz ostatni z rok temu.
Plastik z tyłu obudowy został wgniecony do środka. Podczas otwierania i zamykania słychać bylo klikanie.
W końcu łup..! Monitor odkleił się od obudowy. Wszystko nadal śmiga pięknie, ale nie mogę zamknąć laptopa, bo jest zbyt duże prawdopodobieństwo tego, że pęknie monitor.

Ale do rzeczy.. Dane z serwisu:

€500 monitor (jednak nie warto ponownie przykleić do obudowy..)
€20 touch pad (ponoć wysłużony)
€150 dysk twardy (niby jakiś tam ma błąd i wkrótce padnie choć mi wszytko dobrze śmigało)
€75 diagnostyka serwisu (głowa do góry, ponieważ naprawa będzie w cenie)

Czy istnieją serwisy niezależne, które mogą naprawić maca tańszym kosztem bez wymiany bardzo kosztownych elementów? a może mogę gdzieś kupić używany minitor? Laptop ma 3 lata i nie mam zamiaru pakować w niego więcej niż €300. Za €650 będę miał świetnego Acer'a, na którym mogę zainstalować linuxa (system mi bliżej nieznany, ale zbiera dobre opinie).

#2 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudnia 2011 - 23:32

Hmmm Jaki monitor (chodzi ci o matryce) ? Jaki plastik ? Daj jakas fotke bo mimo ze MB Pro rozbieralem nie raz to nie mam pojecia o czym piszesz :) Jedyny kawalek tworzywa to przyslaniajacy dziure w ksztalcie "ogryzka" ;) - ale nie wiem co on moze miec to zamykania klapy :) Matryca raczej jest sprawna bo nie wiem co tam moglo by sie rozpasc - tak aby nie mozna bylo zamknac :) Najlepiej kupic jakiegos uszkodzonego/zalanego szrota na obudowe i tyle :) Ale cos czuje ze u ciebie jest problem z zawiasami i tyle :)

#3 bryk77

bryk77
  • 31 postów

Napisano 08 grudnia 2011 - 23:47

Proszę..

http://farm8.staticf...72925937a_b.jpg

http://www.flickr.co...in/photostream/

Jakość zdjęć kiepska, bo robiłem na szybkiego telefonem.

#4 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 grudnia 2011 - 00:01

niom ok :) czyli matryca jest ok :) To jak mowilem najlepiej dorwac ramke LCD z szyba na jakims portalu aukcyjnym i wymienic (ewentualnie klape bo niezbyt widze czy jej tez sie dostalo). Nie powinny to byc jakies straszne koszta (ramka to jakies 200zl w PL) :) Tochpada, matrycy, dysku raczej wymieniac nie potrzeba :) Ewentualnie zlecic to jakiemus serwisowi gdzie robia sprzety po gwarancji...

#5 bryk77

bryk77
  • 31 postów

Napisano 09 grudnia 2011 - 00:08

W takim razie potrzebuję dwa zawiasy, obudowę matrycy i pewnie ten plastik zasłaniający zawiasy. Dobrze mówię? Tylko w serwisie apple powiedzieli, że matrycę i obudowę wymieniają jako jeden element dlatego nie chcieli wymienić samej obudowy. To jest sklejane? P.S. znalazłem w sieci kilka serwisów niezależnych. Podzwonię jutro i popytam. Może mają takie części na stanie. Na allegro z tego co widzę trochę jest, ale do starszego maca.

#6 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 grudnia 2011 - 00:39

Tak dlatego nie ma co chodzic z takimi uszkodzeniami to autoryzowanego. Na Alledrogo czasami je pojawiaja, chyba nawet ostatnio widzialem szybe do 15"... Jak nie masz wprawy to lepiej zlecic jakiemus serwisowi, bo jest troche zabawy aby to zrobic ladnie i niczego nie uszkodzic (porysowac itp.).

No i na Alledrogo tez trzeba uwazac ;) jest troche handlarzy czesciami - ktorym sie w d... przewraca i IMHO za czesci ze szrotu krzycza niebotyczne kwoty (idzie za to czasem kupic calega MB Pro z uwalona elektronika).

Dodane:

O szyba nawet jest dalej na aukcji:
http://allegro.pl/sz...1963113945.html

#7 bryk77

bryk77
  • 31 postów

Napisano 09 grudnia 2011 - 00:50

Sam się za to nie biorę. Tylko nie chce mi się śledzić allegro i wyczekiwać na cud. Pomyślałem, że serwis inny niż apple (złodzieje, najchętniej skórę by zdarli..) naprawi to taniej na własnych częściach (może nawet z drugiej ręki).

#8 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 09 grudnia 2011 - 06:02

/,,,". Na Alledrogo czasami je pojawiaja, chyba nawet ostatnio widzialem szybe do 15"... Jak nie masz wprawy to lepiej zlecic jakiemus serwisowi, bo jest troche zabawy aby to zrobic ladnie i niczego nie uszkodzic (porysowac itp.).

(,,,)

!. To nie szyba ani zawiasy. Wyrwana została cała ramka matrycy od obudowy. Ramka jest zgrzewana do obudowy matrycy - pozostaje tylko wymiana skrzydła.
2. Tanio dostaniesz tylko porysowane lub pogięte skrzydło z uszkodzoną matrycą (co w twoim przypadku nie jest problemem). Za skrzydło w dobrym stanie musisz liczyć minimum 150 - 200 Euro. Dlaczego... towar po prostu deficytowy, Rzadko występuje a jak już to w stanie w/w opisanym. - jak ktoś ma w dobrym stanie to go ceni. Do 13" widziałem skrzydła po zalaniu (nasz ukochany sprzedawca I_Z_E_N lub jego klon :-) ) po 500 zł.
3. Serwis prawdopodobnie sprawdził status SMART dysku i na tej podstawie (słusznie z resztą) zalecił wymianę. To, że Ci działa, nie oznacza, że będzie działał wiecznie. SMART wykazał błędy - dysk należy wymienić, gdyż istnieje możliwość utraty danych.

Reasumując: Minimalnie potrzebujesz:

- Obudowę matrycy kompletną nie uzbrojoną (bez kamerki, BT, Airportu, anten itp) - przypuszczam, że zawiasy masz sprawne.
- Szybę jeśli twoja jest uszkodzona.
- Serwisu potrafiącego zrobić przekładkę.

W/g Mnie powinieneś zmieścić się w założonych kosztach.... problem tylko z dostępnością części. Mnie możesz od razu wykluczyć. Nie mam skrzydła do 15"

#9 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 09 grudnia 2011 - 06:40

Ten koleś ma dużo złomu na części z zagranicy:
27 x APPLE Macbook Pro 15 UNIBODY (1902400829) - Aukcje internetowe Allegro

Najlepiej o ile będzie tanio kup całą górną klapę ze wszystkim to wtedy łatwo wymienisz a swój LCD i resztę złomu opchniesz na części na allegro.

#10 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 grudnia 2011 - 08:58

@tumpio Najlepiej szukac jak ktos ma znajomego w USA, handlarze szrotem czy to na Ebay czy na Alledrogo maja czesto posrane ceny. Ostatnio potrzebowalem i kuzynek z USA przyslal mi uwalonego MBPro 13" z obudowa w idealnym stanie za 200$ (dysk, ram, matryca, bateria, zasilacz okazaly sie w dodatku sprawne). Praktycznie przekladka sprzetu znajomego zakonczyla sie tak ze przewalilem tylko plyte glowna i jego dysk :) do tego "szrotka"

#11 bryk77

bryk77
  • 31 postów

Napisano 09 grudnia 2011 - 12:36

!. To nie szyba ani zawiasy. Wyrwana została cała ramka matrycy od obudowy. Ramka jest zgrzewana do obudowy matrycy - pozostaje tylko wymiana skrzydła.
2. Tanio dostaniesz tylko porysowane lub pogięte skrzydło z uszkodzoną matrycą (co w twoim przypadku nie jest problemem). Za skrzydło w dobrym stanie musisz liczyć minimum 150 - 200 Euro. Dlaczego... towar po prostu deficytowy, Rzadko występuje a jak już to w stanie w/w opisanym. - jak ktoś ma w dobrym stanie to go ceni. Do 13" widziałem skrzydła po zalaniu (nasz ukochany sprzedawca I_Z_E_N lub jego klon :-) ) po 500 zł.
3. Serwis prawdopodobnie sprawdził status SMART dysku i na tej podstawie (słusznie z resztą) zalecił wymianę. To, że Ci działa, nie oznacza, że będzie działał wiecznie. SMART wykazał błędy - dysk należy wymienić, gdyż istnieje możliwość utraty danych.

Reasumując: Minimalnie potrzebujesz:

- Obudowę matrycy kompletną nie uzbrojoną (bez kamerki, BT, Airportu, anten itp) - przypuszczam, że zawiasy masz sprawne.
- Szybę jeśli twoja jest uszkodzona.
- Serwisu potrafiącego zrobić przekładkę.

Dzięki za fachową opinię. ;) W Sony VAIO dysk mi padł po dwóch latach. Tu narazie wszystko działa. Mam kopię danych na dysku zewnętrznym także narazie nie będę się spieszył z wymianą. Może podziała miesiąc, a może rok.

Ten koleś ma dużo złomu na części z zagranicy:
27 x APPLE Macbook Pro 15 UNIBODY (1902400829) - Aukcje internetowe Allegro

Dzwoniłem do gościa. Powiedział żeby mu napisać maila w niedzielę, bo dopiero po 10 będzie miał dostawę. Jest duża szansa, że dostanę samą obudowę - facet maci dostaje w całości.

Heh... A już spisałem tego maca na straty i zacząłem szukać innej alternatywy.. Dzięki panowie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych