MacBook Pro 15" pęknięta obudowa, co robić??
Napisano 08 grudnia 2011 - 23:12
Plastik z tyłu obudowy został wgniecony do środka. Podczas otwierania i zamykania słychać bylo klikanie.
W końcu łup..! Monitor odkleił się od obudowy. Wszystko nadal śmiga pięknie, ale nie mogę zamknąć laptopa, bo jest zbyt duże prawdopodobieństwo tego, że pęknie monitor.
Ale do rzeczy.. Dane z serwisu:
€500 monitor (jednak nie warto ponownie przykleić do obudowy..)
€20 touch pad (ponoć wysłużony)
€150 dysk twardy (niby jakiś tam ma błąd i wkrótce padnie choć mi wszytko dobrze śmigało)
€75 diagnostyka serwisu (głowa do góry, ponieważ naprawa będzie w cenie)
Czy istnieją serwisy niezależne, które mogą naprawić maca tańszym kosztem bez wymiany bardzo kosztownych elementów? a może mogę gdzieś kupić używany minitor? Laptop ma 3 lata i nie mam zamiaru pakować w niego więcej niż €300. Za €650 będę miał świetnego Acer'a, na którym mogę zainstalować linuxa (system mi bliżej nieznany, ale zbiera dobre opinie).
Napisano 08 grudnia 2011 - 23:32

Napisano 08 grudnia 2011 - 23:47
http://farm8.staticf...72925937a_b.jpg
http://www.flickr.co...in/photostream/
Jakość zdjęć kiepska, bo robiłem na szybkiego telefonem.
Napisano 09 grudnia 2011 - 00:01

Napisano 09 grudnia 2011 - 00:08
Napisano 09 grudnia 2011 - 00:39
No i na Alledrogo tez trzeba uwazac

Dodane:
O szyba nawet jest dalej na aukcji:
http://allegro.pl/sz...1963113945.html
Napisano 09 grudnia 2011 - 00:50
Napisano 09 grudnia 2011 - 06:02
/,,,". Na Alledrogo czasami je pojawiaja, chyba nawet ostatnio widzialem szybe do 15"... Jak nie masz wprawy to lepiej zlecic jakiemus serwisowi, bo jest troche zabawy aby to zrobic ladnie i niczego nie uszkodzic (porysowac itp.).
(,,,)
!. To nie szyba ani zawiasy. Wyrwana została cała ramka matrycy od obudowy. Ramka jest zgrzewana do obudowy matrycy - pozostaje tylko wymiana skrzydła.
2. Tanio dostaniesz tylko porysowane lub pogięte skrzydło z uszkodzoną matrycą (co w twoim przypadku nie jest problemem). Za skrzydło w dobrym stanie musisz liczyć minimum 150 - 200 Euro. Dlaczego... towar po prostu deficytowy, Rzadko występuje a jak już to w stanie w/w opisanym. - jak ktoś ma w dobrym stanie to go ceni. Do 13" widziałem skrzydła po zalaniu (nasz ukochany sprzedawca I_Z_E_N lub jego klon :-) ) po 500 zł.
3. Serwis prawdopodobnie sprawdził status SMART dysku i na tej podstawie (słusznie z resztą) zalecił wymianę. To, że Ci działa, nie oznacza, że będzie działał wiecznie. SMART wykazał błędy - dysk należy wymienić, gdyż istnieje możliwość utraty danych.
Reasumując: Minimalnie potrzebujesz:
- Obudowę matrycy kompletną nie uzbrojoną (bez kamerki, BT, Airportu, anten itp) - przypuszczam, że zawiasy masz sprawne.
- Szybę jeśli twoja jest uszkodzona.
- Serwisu potrafiącego zrobić przekładkę.
W/g Mnie powinieneś zmieścić się w założonych kosztach.... problem tylko z dostępnością części. Mnie możesz od razu wykluczyć. Nie mam skrzydła do 15"
Napisano 09 grudnia 2011 - 06:40
27 x APPLE Macbook Pro 15 UNIBODY (1902400829) - Aukcje internetowe Allegro
Najlepiej o ile będzie tanio kup całą górną klapę ze wszystkim to wtedy łatwo wymienisz a swój LCD i resztę złomu opchniesz na części na allegro.
Napisano 09 grudnia 2011 - 08:58

Napisano 09 grudnia 2011 - 12:36
!. To nie szyba ani zawiasy. Wyrwana została cała ramka matrycy od obudowy. Ramka jest zgrzewana do obudowy matrycy - pozostaje tylko wymiana skrzydła.
2. Tanio dostaniesz tylko porysowane lub pogięte skrzydło z uszkodzoną matrycą (co w twoim przypadku nie jest problemem). Za skrzydło w dobrym stanie musisz liczyć minimum 150 - 200 Euro. Dlaczego... towar po prostu deficytowy, Rzadko występuje a jak już to w stanie w/w opisanym. - jak ktoś ma w dobrym stanie to go ceni. Do 13" widziałem skrzydła po zalaniu (nasz ukochany sprzedawca I_Z_E_N lub jego klon :-) ) po 500 zł.
3. Serwis prawdopodobnie sprawdził status SMART dysku i na tej podstawie (słusznie z resztą) zalecił wymianę. To, że Ci działa, nie oznacza, że będzie działał wiecznie. SMART wykazał błędy - dysk należy wymienić, gdyż istnieje możliwość utraty danych.
Reasumując: Minimalnie potrzebujesz:
- Obudowę matrycy kompletną nie uzbrojoną (bez kamerki, BT, Airportu, anten itp) - przypuszczam, że zawiasy masz sprawne.
- Szybę jeśli twoja jest uszkodzona.
- Serwisu potrafiącego zrobić przekładkę.
Dzięki za fachową opinię.

Ten koleś ma dużo złomu na części z zagranicy:
27 x APPLE Macbook Pro 15 UNIBODY (1902400829) - Aukcje internetowe Allegro
Dzwoniłem do gościa. Powiedział żeby mu napisać maila w niedzielę, bo dopiero po 10 będzie miał dostawę. Jest duża szansa, że dostanę samą obudowę - facet maci dostaje w całości.
Heh... A już spisałem tego maca na straty i zacząłem szukać innej alternatywy.. Dzięki panowie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych