Witam,
mam proste pytanie, mianowicie zastanawiam się nad używaną, lub nową (do 400zł) drukarką laserową A4, która będzie pracować w środowisku OS X. Drukarka ma służyć głównie do próbnych wydruków typografii, a czasem zdjęć w kolorze oczywiście (w miare dobra jakość jak na drukarkę za takie pieniądze). Od czasu do czasu drukarka miała by łykać także papier o troszkę większej gramaturze (ok. 250g). Także to są główne misje dla drukarki. Wszystkich zainteresowanych tematem, lub posiadających jakieś doświadczenie w tej dziedzinie prosiłbym o małą pomoc. Z góry dziękuję za porady...
Pozdrawiam,
Marek

Jaka drukarka laserowa A4 kolor
Rozpoczęty przez
superheroes
, 07 gru 2011 22:39
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 07 grudnia 2011 - 22:39
Napisano 10 grudnia 2011 - 19:52
W takim budżecie jaki sobie założyłeś nie kupisz nic, nawet średniej klasy atramentówki... o gramaturze zapomnij, takie kartoniki nie są standardem nawet w maszynach za kilka tyś.
Jeśli chodzi o tanie drukarki a4 kolor najlepszym obecnie wyborem jest Xerox 6010N ( mam kilka sztuk w firmie). Jest to mała nabiurkowa drukareczka którą kupisz do 1000 PLN wydruki są bardzo ładne ( a jak na tą klasę znakomite ! ) Ma ona jeden zasadniczy minus ( ale to bez względu na producenta, jeśli kupił byś coś z HP będzie jeszcze gorzej ) mianowicie strasznie drogie koszty eksploatacji. I niestety nadaje się ona wyłącznie do miejsc gdzie faktycznie niewiele się drukuje. Dużo sensowniejszym wyborem jest model wyższy ( też takowy mamy w oddziałach) mianowicei Phaser 6500, Sama drukarka kosztuje około 1.500 PLN ale eksploatacja jest już na jakimś normalnym poziomie.
Napisano 11 grudnia 2011 - 21:11
Co ty pierdaczsz loko, zajrzyj tu: Drukarki Laserowe Kolorowa A4 (210 x 297 mm) cena - Porwnanie cen w sklepach
Ja kiedyś kupiłem xerox 6110 za jakieś 450pln, trochę szwankuje, trzeba czasem popchnąć papier ale jakość druku wystarcza mi w zupełności.
Z tego co się zdążyłem zorientować to konica nie obsługuje osx ale epson jak najbardziej:Epson AcuLaser C1600 : Rozwiązywanie problemów
Co prawda nie wiem jak pobrać sterownik ale przypuszczam że osx ma już go wbudowanego.
Ja kiedyś kupiłem xerox 6110 za jakieś 450pln, trochę szwankuje, trzeba czasem popchnąć papier ale jakość druku wystarcza mi w zupełności.
Z tego co się zdążyłem zorientować to konica nie obsługuje osx ale epson jak najbardziej:Epson AcuLaser C1600 : Rozwiązywanie problemów
Co prawda nie wiem jak pobrać sterownik ale przypuszczam że osx ma już go wbudowanego.
Napisano 12 grudnia 2011 - 12:00
Witam Panów,
dziękuję za opinie, hmm no właśnie kwestia eksploatacji jest dosyć istotna. Aktualnie mam drukarkę atramentową drukującą do formatu A3+ i tam przy najwyższej jakości druku to kwestia paru w pełni zadrukowanych w kolorze arkuszy A3+ i już tusz jest pusty. Dokładnie nad tym modelem Epsona się zastanawiam ale jak tutaj właśnie wygląda kwestia eksploatacji? Jest znośna? Drukuję tak naprawdę tylko próbki fragmentów tekstu (czerń i biel) oraz od czasu do czasu jakieś zdjęcia...
Dzięki z góry za odpowiedzi!
Napisano 12 grudnia 2011 - 12:11
Tylko pamietaj ze koszt wymiany tonerow wszystkich jest taki sam jak zakup nowej drukarki nie mowiac juz o bebnie jak padnie.
Zobacz sobie drukarki atramentowe z systeme stalego zasilania tuszy. Nazywa sie to CISS:
Drukarka z kartridżami wielokrotnego napełniania. Ceny na drukarki z kartridżami wielokrotnego napełniania
jest to bardziej oplacalne niz zakup laserowej zabawki ktorej koszty eksplatacji przewyzszaja zakup nowej. Na ciss jedzie duzo grafikow do ploterow sie je podpina poniewaz koszt tusz 100ml czarnego to 9 zloty czyli taniej niz dobra ryza papieru do druku
Zobacz sobie drukarki atramentowe z systeme stalego zasilania tuszy. Nazywa sie to CISS:
Drukarka z kartridżami wielokrotnego napełniania. Ceny na drukarki z kartridżami wielokrotnego napełniania
jest to bardziej oplacalne niz zakup laserowej zabawki ktorej koszty eksplatacji przewyzszaja zakup nowej. Na ciss jedzie duzo grafikow do ploterow sie je podpina poniewaz koszt tusz 100ml czarnego to 9 zloty czyli taniej niz dobra ryza papieru do druku
Napisano 12 grudnia 2011 - 12:17
Ooo świetne rozwiązanie, dzięki za podpowiedź z pewnością poczytam o tym systemie więcej bo brzmi naprawdę rozsądnie.
Napisano 12 grudnia 2011 - 23:20
Ja używam jako drugą drukarkę tylko do fotografii Epsona PX 720WD z na stałe podpiętym CISSem i sprawuje się to świetnie! Tygodniowo drukuje około 60 zdjęć A4 i jakość jest rewelacyjna! Jedyną wadą jest to że przynajmniej raz na tydzień trzeba coś wydrukować bo inaczej będą się tworzyć pasy i trzeba kilka razy czyścić głowicę, ale to jest pewnie wina zamienników po 9 zł za 100ml
.

Napisano 13 grudnia 2011 - 10:10
Ja używam HP 4550N, rewelacyjny sprzęt, który kupiłem jako używany za 260 zł (w komplecie drugi zasobnik papieru, duplex i karta sieciowa, prawie pełne tonery itd).
Tonery wcale nie są drogie, zamienniki można kupić po 40 zł a oryginały jak się trafi nawet za 60 zł (na Allegro oczywiście). Jedyny drogi element to moduł transferu, ale jego wymienia się rzadko.
Dla mnie laser ma istotną przewagę nad atramentem, drukuje sporo ale nieregularnie i w drukarkach atramentowych wiecznie zasychały mi głowice. W laserze nie mam tego problemu.
Napisano 13 grudnia 2011 - 11:08
Tak ogolnie uzywam kombajnu Lexmarka Pro 901 ale jest to bardziej sprzet biurowy niz do drukowania fotek bo kolorem to on nie rzezbi za namietnie
ale za te pieniadze miec tusze czarne po 15 zloty za orginal to zadna inna firma tak nie ma. Koszty wydruku tansze od Laserow i ekspatacji czesci
super sprawa z serwisem. Nie uzywalem dlugo drukarki zaschala sie glowica zadzwonilem na serwis odrazu wyslali mi nowa glowice z pelnym kompletem tuszy i smiga dalej. Ale lexmark ma tak tylko przy najwyzszych modelach ale warto wydac za Drukojada niecale 800zloty i patrzec potem ze tusz czarny kosztujeniecale 100zloty :/ za 10ml parodia

Napisano 13 grudnia 2011 - 12:02
Ja używam HP 4550N, rewelacyjny sprzęt, który kupiłem jako używany za 260 zł
Ja też mam 4550N, kupiony jako fabrycznie nowy (kosztował walizkę pieniędzy). Rzeczywiście jakość wydruku mnie zadawalała.
Sporo miałem z nią kłopotów - blokowała się (ale maszyna, a nie sam papier). Wymieniałem główne elementy (bęben, tonery) i nie pomogło. W każdym razie teraz stoi od chyba ponad 3 lat nieużywana - szkoda wyrzucić, nie ma komu serwisować (za ciężka, żeby zawozić do serwisu), a używać się nie daje...
HP wystawił wycenę naprawy ryczałtową (bez oglądania drukarki w ogóle!) na kwotę wyższą niż porównywalna fabrycznie nowa drukarka HP.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych