Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mac Mini - problem z monitorem - dziwne śnieżenie

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 szpako1

szpako1
  • 6 posts

Posted 07 December 2011 - 21:18

Witam, mam nowego maca mini i wielki problem :) Poniżej zamieszczam plik z nagraniem jaki efekt widoczny jest na moim monitorze po podłączeniu maca mini przez KVM. szpaq.net/MOV00071.MP4 Jeżeli mac mini podłączony jest do monitora bezpośrednio kablem (MAC)HDMI->DVI(Monitor) lub przy pomocy kabla DVI->DVI z przejściówką HDMI->DVI którą mam w komplecie z macem - obraz na monitorze jest ok. Jeżeli tylko podłącze Maca przez KVM czyli MAC -> do KVM przy użyciu kabla (MAC)HDMI->DVI(KVM) następnie KVM do monitora kablem DVI->DVI, obraz z maca jest taki jak na załączonym filmiku - po prostu jakieś cuda. Sprzęt: Mac Mini i5 8GB ram. Monitor Samsung SyncMaster 2494 KVM Belkin Soho F1DD102Uuk (DVI, USB) Proszę o pomoc.

#2 Z00

Z00
  • 147 posts
  • SkądPoznań

Posted 07 December 2011 - 22:37

Czemu mam wrażenie, że odpowiedź zawarta jest w pytaniu? Żadne cuda - coś ci sieje zakłócenia EM. Btw. odradzałem KVM.

#3 szpako1

szpako1
  • 6 posts

Posted 08 December 2011 - 08:54

OMG, jakie zakłócenia. Przecież to nie telewizor made in ZSRR a sygnał nie idzie analogowo przez antenkę. Proszę o poważne odpowiedzi, a KVM to urządzenia ułatwiające prace - to że Apple ich nie produkuje nie oznacza że nie nadają się do użytku. BTW na lini PC -> KVM -> Monitor wszystko jest ok. A to co przedstawiłem na filmie wygląda jak generowane programowo, przez jakiś durny sterownik w macu. Ktoś miał już z tym doświadczenie ?

#4 Z00

Z00
  • 147 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 December 2011 - 11:21

Napisałem 'coś', a nie KVM. Coś sieje, może KVM, może kabel; wróżką nie jestem.

#5 caffecoder

caffecoder
  • 29 posts
  • SkądMysłowice, Poland

Posted 08 December 2011 - 13:42

Po przełączeniu spróbuj wyłączyć i włączyć monitor (u mnie pomagało), ewentualnie zastosować krótsze, dobrze przykręcone kable (czasami długi, kiepskiej jakości kabel lub kiepskie złącze sprawia problemy), zobaczysz jaki efekt. Podobny problem miałem u siebie bez KVM gdy mac się wybudzał (nie za każdym razem), na macrumors wielu ludzi opisywało, że też ma takie śnieżenie ale z tego co pamiętam to nikt nie potrafił powiedzieć na 100% co jest przyczyną, na pewno było to zależne od konfiguracji kabel/przelotka/monitor. Były jakieś pogłoski, że chodzi o wsparcie urządzeń dla DRM (żeby się nie dało po drodze nagrać sygnału), nie wiem jak ta technologia działa, być może to bzdury więc tylko wspominam, że gdzieś tak czytałem. Na pewno między bajki można włożyć historię o pozłacanych kablach, to jest sygnał cyfrowy, a nie analogowy więc moim zdaniem obraz będzie lub nie (ewentualnie pojawią się artefakty wynikające z problemów z transmisją), to co widać jest albo generowane przez kartę graficzną albo też uzyskiwane w jakimś stanie monitora przy problemie z transmisją danych - niestety nie moja specjalizacja, tutaj jednak łatwiej by było coś powiedzieć po wczytaniu się zasadę działania tych urządzeń, zabezpieczeń DRM, przesyłania i dekodowania sygnału oraz zasadę działania KVM sygnału cyfrowego.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users