Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ulepszenie dźwięków / efekty dźwiękowe w MacBook

• Zamknięty Temat jest zamknięty
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 kilabdg

kilabdg
  • 16 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 grudnia 2011 - 21:04

Witam! Zastanawiam się, czy jest coś takiego jak ulepszenie dźwięków wydawanych przez MacBook. W Windows było coś takiego jak efekty dźwiękowe w panelu sterowania itp. A tutaj się zdziwiłem. Wchodzę w opcje dźwięku, a tam opcji jak kot napłakał! Prawdę mówiąc, jestem lekkim audiofilem, i jak założyłem słuchawki, to zacząłem szukać opcji podbicia basu i wysokich tonów. Dźwięk z YT na przykład jest nie do zaakceptowania :P Oczywiście, w iTunes mam opcję equalizera, ale to tylko dźwięki wydawane z iTunes. Co z pozostałymi?? System 10.7.2 Pozdrawiam!

#2 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 07 grudnia 2011 - 22:17

Twój iTunes wydaje jakies dźwieki? mój po prostu odtwarza muzykę, która mam na komputerze/ gdziekolwiek ;-) i odtwarza w takiej jakości w jakiej są pliki dźwiękowe. Pozostałe dźwięki tez odtwarzane sa w takiej jakości, w jakiej zostały wgrane do komputera, albo z jaka sa ciągnięte z internetu na przyklad. Więc jak masz na komputerze słabej jakości muzykę albo ciągniesz jakieś 128 kbps, to nic dziwnego, że jest słabo.

żaden korektor nie poprawi ci jakości muzyki. po prostu doda ci wyższych/ niższych częstotliwości wprowadzając przy okazji mnóstwo zniekształceń fazowych etc.
Wydaje mi się, że audiofil powinien dążyć do naturalnego brzmienia a nie psucia jakimś badziewnym korektorem

To tyle z teorii ;-)
z praktyki , jak chcesz mieć audiofilski sprzet, to kup sobie np to:

Apogee Duet 2 - 2 IN x 4 OUT USB audio interface

i to

Sennheiser Worldwide - High Quality Headphones, HD 650, Around Ear - Private Audio

jak nie chcesz słuchawek to jeszcze cos z tego:

PMC Ltd

są oczywiśćie tansze rozwiazania, ale taki zestawik jest po prostu dobrze brzmiący.

#3 cheniek

cheniek
  • 477 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 08 grudnia 2011 - 10:49

ksamus, kolega wyraźnie zanaczył, że jest LEKKIM audiofilem, to za drogie rozwiązanie :)

#4 witalan

witalan
  • 42 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 grudnia 2011 - 20:41

Też szukałem czegos takiego , choc bardziej w kierunku podbicia glosnosci w macbook white.
Do iTunes znalazlem cos takiego: Download SRS iWOW Premium for Mac - iTunes plug-in improves audio playback quality. MacUpdate.com

#5 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 09 grudnia 2011 - 00:23

fakt. Przepraszam. Czasami bezkompromisowość ze mnie wyłazi....

#6 ciki12

ciki12
  • 572 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 grudnia 2011 - 00:43

Wróć zestaw który podał ksamus to zestaw jak najbardziej audiofila koniec kropka. Koniec zdania. Warto to sobie zapamiętać by mieć potem właściwy punkt odniesienia. ksamus jakość nie zna kompromisów to Czysta Brudna Prawda!

#7 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 09 grudnia 2011 - 07:28

Apogee daleko jeszcze do audiofilskiego brzmienia to samo jak i Sennkom HD 650 - dobre sluchawki za przyzwoite pieniadze - lepsze dostaniesz od Bayerdynamic DT 1350 za 999zloty i bija nie jedne Sennheisery oraz wyzsze modele swoich braci po 4tysiace ale cena nie jest wyznacznikiem ze cos jest Audiofilskie albo ze jest lepsze od tenszego to nie te czasy co kiedys prosty przyklad - kilkumiesieczne nowe Audi A8 rozkraczone na srodku drogi w centrum miasta i pol miliona wydane na jezdzacego laptopa na kolkach :) Tak samo wszystkie serie sluchawek DR. Dre by Monster totalna porazka, przereklamowany sprzet na maxa nie dalbym wiecej niz 150 zloty za najdrozszy model, ladnie wygladaja ale przeklamuja na kazdym pasmie i nie graja czysto. Sennheisery HD 25 uzywalem 7 lat ale glownie w klubach bo tylko do tego sie one nadaja i do niczego innego bo jakosc dzwieku pozostawia duzo do zyczenia ale to oczywiscie kwestia gustu i sprzet kupuje sie wlasnymi odczuciami ja tylko podrzucam pomysly ktore warto sprawdzic Peace V PS. Do audiofili sluchawkowej to tylko jakis DAC i cos w stylu AKG K-1000, ULTRASONE Edition 9, Grado PS 1000, dobrze wypadaja jeszcze Bayerdynamici DT 880, DT1350 jak i AKG 601 ale we wszystkich i tak polecam zmienic seryjne druty czyli okablowanie na cos lepszego. AKG maja najbardziej liniowy plaski dzwiek dlatego maja tyle swoich zwolennikow jak i antyfanow. Sprzet typu HD 650 gra dobrze ale cena adekwantana do jakosci to polowa z tego co kosztuja wiecej placimy za marke niz za czysty liniowy dzwiek. Trzeba pamietac ze kazdy szukac dzieku ktory mu odpowiada, audiofil doazy do czystego przekazu bez przebarwien. Audiofilia to choroba bo inaczej tego nie mozna nazwac czyli jest to ciagle dazenie do doskonalosci bez wzgledu na koszty :) Najwazniejsza rzecza jest zeby nie sluchac MP# tylko WAV albo Zamiast Apogge zobacz sobie RME Babyface

#8 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 09 grudnia 2011 - 13:01

Obawiam się, że użycie słowa a****fil będzie nagradzane ostrzeżeniem :lol: Wątek zamknięty.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych