Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Rysowanie wykresów - jak? czy ktoś miał styczność? kilka pytań

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 05 grudnia 2011 - 21:11

Potrzebuję narysować wykres, do którego dane przechowywane są w tablicy. Jednym z najpopularniejszych frameworkow jest CorePlot z tego co wyczytałem, ale robię wszystko wg. tej instrukcji: Using Core Plot in an iPhone Application | Switch on the Code i niestety przy dodawaniu Delegata do ViewController.h on go nie widzi, po czym po wpisaniu CPXYGraph *graph; pisze, ze nie moze znalezc pliku CPTAnnotation.h co uniemozliwia mi kontynuowanie tutoriala. Jesli ktos inaczej rysuje wykresy lub wie co robie zle, prosze o pomoc, jest mi to niezbedne do zaliczenia przedmiotu, a tkwie juz przy tym od dluzszczego czasu i nie moge sobie poradzic.

dzieki za odpowiedzi

#2 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 06 grudnia 2011 - 10:10

Dobra udało mi się już wczytać ten framework poprawnie, tzn należało dodać Header Search Flag i ustawić opcję Recursive oraz w Other Linker Flags wpisać -all_load -ObjC i wtedy nasz framework jest podłączony i mogę korzystać z jego typów i metod, aczkolwiek nadal mam problem, ponieważ po skompilowaniu Xcode czepia się i wyrzuca:
Property attributes 'assign' and 'weak' are mutually exclusive

dla CPTAnnotation.h, CPTAxis.h, CPTLayer.h, CPTLayerAnnotation.h, CPTLegendEntry.h, CPTPlotSpace.h.

nie wiem jak się tego pozbyć :/

#3 wczekalski

wczekalski
  • 121 postów
  • SkądPoznań, Polska

Napisano 06 grudnia 2011 - 18:44

Cześć, trochę odejdę od tematu, ale jeśli twój wykres nie ma być jakoś niesamowicie skomplikowany to polecam tapku graph. Jest łatwiejszy w implementacji (wdg mnie), tapku graph znajdziesz na cocoacontrols.com .

#4 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 06 grudnia 2011 - 21:23

@Wojtas111111111, dzięki za pomoc, zrezygnowałem rano z Core-Plot bo był zbyt zaawansowany jak dla mnie i udało mi się zaimplementować S7GraphView i jest dosyć prosty i łatwy do zaimplementowania, w zupełności mi wystarczy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych