Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Tworzenie map (kontury państw) i odpowiedni program do tego

• Zamknięty Temat jest zamknięty
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 MichaelR

MichaelR
  • 117 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 grudnia 2011 - 15:48

Witam,
Jestem dość nowym użytkownikiem MacBooka Pro (mniej niż miesiąc) i poszukuję odpowiedniego programu do tworzenia map takich jakiej przykład dodałem w załączniku. Ta mapa została zrobiona przeze mnie w Corelu 12 w systemie Windows (dzięki uprzejmości osoby trzeciej). Niestety nie byłem w stanie wykonać czegoś podobnego na swoim Macu ze względu na fakt, że nie posiadam Corela. Posiadam natomiast Illustratora a uczyć się na nowo raczej nie chcę bo próbowałem i niestety mi to nie wychodzi. Niby powinno być to intuicyjne ale narzędzia nieco się między sobą różnią a nie mogę znaleźć odpowiedniego tutoriala, który pomoże mi osiągnąć podobny efekt.
Znalazłem na jednym z serwisów (z gryzoniem w logo :) ) Corela 11 dla maca ale okazuje się, że rozszerzenie ściągniętego pliku to nie .dmg. Wydaje mi się, że jest to windowsowska wersja :(.
Czy może mi ktoś pomóc ? Właściwie w dwóch sprawach.
1. Skąd mogę wziąć (będąc w Portugalii i nie mając możliwości zakupu ani szukania pomocy u znajomych z Polski) Corela dla Maca?
2. Jeśli niestety nikt nie potrafi mi udzielić odpowiedzi na pierwsze pytanie to może zna ktoś jakąś stronę gdzie znajdę istrukcję jak wykonać taką mapę?
Pozdrawiam

Mapa:

[ATTACH=CONFIG]10076[/ATTACH]

EDIT:
Właściwie już wiem wnioskując po innych tematach, że tego Corela 11 nie ma ... w związku z tym chyba najlepiej prosić Was o odpowiedź na drugie pytanie.

#2 FredF

FredF
  • 87 postów

Napisano 05 grudnia 2011 - 17:29

Nie ma Corela na Mac'a. Myślę, że do tego nada się KAŻDY program do grafiki wektorowej.

#3 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 05 grudnia 2011 - 17:51

1. Najprościej - znajdź w sieci mapę polityczną Europy > wytnij/skadruj z niej Portugalię i już. 2. Photoshop (lub darmowy odpowiednik - GIMP) + zabawa ze ścieżkami na niezależnej warstwie (względem fragmentu mapy).

#4 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 05 grudnia 2011 - 18:54

e tam. Wektor to wektor, a zatem jest jeszcze darmowy Inkscape, może spróbować. W Illustratorze masz narzędzie trace, który może wydatnie pomóc Ci obrysować mapę, jednak najłatwiej to punkt 1 kolegi Madmaxa. Bez problemu na stockach kupisz wektor mapy Europy, co zaoszczędzi Ci pracy na przyszłość. Edit : tutaj chyba chodzi o sam styl rysowania ścieżek, który w programach Adobe różni się i to dość znacznie od tego czego uczył Karol. D. Więc czy się nauczy Illustratora (skoro przesiadł się na OsX to warto) czy tylko zrobi to w PS to bez różnicy, więc namawiam do polubienia się z Illustratorem.

#5 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 05 grudnia 2011 - 19:07

Wiem iż wektor "rulez", ale skoro ma to być "na wczoraj", za darmo i bez narzędzi. P.S. Wpisz w google grafika "portugal vector map" - pełno tego do wyboru, do koloru.

#6 MichaelR

MichaelR
  • 117 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 grudnia 2011 - 22:46

Niestety nie mogę niczego kopiowac z internetu bo rozchodzi się o prawa autorskie. Mapy zostaną wykorzystane do publikacji naukowych w związku z tym wymóg czasopism naukowych jest taki, że należy przygotowywać własne mapy w programie do grafiki wektorowej.
FredF napisałeś, że każdy program do grafiki wektorowej jest ok. Czy mógłbyś podać jakieś przykłady? Padła podpowiedź INSCAPE. Brzmi nieźle i pewnie się skuszę z braku laku (lub braku cierpliwości do Illustratora).
Co do narzędzia trace to faktycznie muszę się temu przyjrzeć. Starałem się robić obrys za pomocą pióra ale jakoś dziwnie to wyglądało ... i jak już obrys zrobiłem .. to nie wiedziałem co dalej. Przykre - wiem .. ale w Corelu sobie radzę.
Mapę zrobiłem na cudzym Windowsowym (sic!) komputerze ale wiem, że wkrótce znów przyda mi się umiejętność obsługi Illustratora do takich samych celów.
Tak więc... chyba jednak muszę się przyzwyczaić. Problem jednak czasami jest taki, że muszę zapisać swoją pracę w formacie Corelowskim (cdr). Illustrator niestety z tego co wiem nie obsługuje tego formatu. Tutaj pojawia się problem.
Myślicie że photoshop się również nada do tego typu celów (tworzenie prostych map) ? Czy tam również jest narzędzie do obrysu map?
PS. Bardzo dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi :)
Pozdrawiam

#7 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 05 grudnia 2011 - 22:54

Illustrator, Inkscape ewentualnie uśmiercony przez Adobe Freehand. Po wykonaniu w Illustratorze trace musisz jeszcze zrobić expand. Co do pobranych rzeczy z internetu, po pierwsze możesz to wyedytować po swojemu, biorąc internetowego wektora jako bazę, przecież na tej samej zasadzie korzystać ze zdjęcia mapy. Nie wykorzystujesz go takim jaki jest, ale jest to baza. Po drugie, sprawdzaj licencję, nie wszystko co w internecie ma taką samą licencję, wiele ma creative common. Po trzecie aby zaoszczędzić sobie trudu, najlepiej kupić wektorową mapę świata/Europy i wtedy masz problem licencji rozwiązany. Wiele opcji do wyboru. Czy Photoshop się nadaje, tak nadaje się, ale więcej z tym roboty, chociaż mi ścieżkę lepiej się prowadzi w Photoshopie. Później tylko eksport do Ai i możesz obrabiać dalej. Co do samego Corela, tak troszkę to utrapienie z nim, ale nieskomplikowane prace śmiało możesz do EPS pchać. Corel bardzo lubi zgubić Pantony i często ma problem z gradientami. Ale tak poza tym Ai do Eps i Corel nie powinien mieć problemów.

#8 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 05 grudnia 2011 - 23:05

Rozumiem kwestię praw autorskich lecz jak poszukasz to Masz zarówno płatne i darmowe tego typu - przykład darmowej: Free vector blank map of Portugal Wystarczyło wpisać w wyszukiwarkę "free portugal vector map" :D.

#9 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 05 grudnia 2011 - 23:07

Nie ma Corela na Mac'a. Myślę, że do tego nada się KAŻDY program do grafiki wektorowej.

Nie zgodzę się; Graphic design software, photo editing software, video editing software – Corel Corporation

#10 FredF

FredF
  • 87 postów

Napisano 05 grudnia 2011 - 23:19

Nie zgodzę się; Graphic design software, photo editing software, video editing software – Corel Corporation

Ok, Ok... w domyśle chodziło o CorelDRAW a tego nie ma na Mac. Chyba, że coś się zmieniło? Wg. mojej wiedzy ostatni Corel wyszedł na OSX w 2001 r. :)

#11 MichaelR

MichaelR
  • 117 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 grudnia 2011 - 23:38

madmaxx - wielkie dzięki :) Z mapą sobie poradziłem :) Zresztą ta wstawiona przeze mnie w pierwszym poście jest mojego autorstwa :) Wstawiłem ją bez obaw o kradzież bo wiem, że jej nie wykorzystam. Stworzyłem nową - zaszła konieczność narysowania całego półwyspu iberyjskiego :) Inkscape ściągnąłem ... zobaczymy co z tego wyjdzie. Razr - wielkie dzięki za link ale jednak 399$ to nieco na dużo... choć wiem, że ten program jest wart swojej ceny to nie zapłaciłbym aż tyle za możliwość rysowania map :) Chyba wiesz co mam na myśli. Nie wykorzystam całego potencjału tego programu. Z całą pewnością nie :)

#12 MichaelR

MichaelR
  • 117 postów
  • SkądŁódź

Napisano 07 grudnia 2011 - 18:56

Bardzo proszę o zamknięcie tamatu. Sprawa się wyjaśniła :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych