Jestem dość nowym użytkownikiem MacBooka Pro (mniej niż miesiąc) i poszukuję odpowiedniego programu do tworzenia map takich jakiej przykład dodałem w załączniku. Ta mapa została zrobiona przeze mnie w Corelu 12 w systemie Windows (dzięki uprzejmości osoby trzeciej). Niestety nie byłem w stanie wykonać czegoś podobnego na swoim Macu ze względu na fakt, że nie posiadam Corela. Posiadam natomiast Illustratora a uczyć się na nowo raczej nie chcę bo próbowałem i niestety mi to nie wychodzi. Niby powinno być to intuicyjne ale narzędzia nieco się między sobą różnią a nie mogę znaleźć odpowiedniego tutoriala, który pomoże mi osiągnąć podobny efekt.
Znalazłem na jednym z serwisów (z gryzoniem w logo

Czy może mi ktoś pomóc ? Właściwie w dwóch sprawach.
1. Skąd mogę wziąć (będąc w Portugalii i nie mając możliwości zakupu ani szukania pomocy u znajomych z Polski) Corela dla Maca?
2. Jeśli niestety nikt nie potrafi mi udzielić odpowiedzi na pierwsze pytanie to może zna ktoś jakąś stronę gdzie znajdę istrukcję jak wykonać taką mapę?
Pozdrawiam
Mapa:
[ATTACH=CONFIG]10076[/ATTACH]
EDIT:
Właściwie już wiem wnioskując po innych tematach, że tego Corela 11 nie ma ... w związku z tym chyba najlepiej prosić Was o odpowiedź na drugie pytanie.