Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4s czy Nokia Lumia 800

• Zamknięty Temat jest zamknięty
54 odpowiedzi w tym temacie

#51 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 grudnia 2011 - 15:24

chyba nie da się porówać iOS'a do Windows Phone. To inne systemy. Microsoft zupełnie zmienił filozofię działania, bo gdyby brać co jest w WP7 a czego nie ma w iOSie to raczej dojdziemy, że to wszystko jest tylko inne. Bardziej porównywać można Androida. Jego działanie jest bardzo podobne do iOS. Ta sama filozofia. Bo np. co wniósł iOS 5.0? Centrum Powiadomiem ale czy w WP7 tego nie ma? Więc równanie do iOS jest bez sensu, coś jest tu a nie ma tam i odwrotnie.

Z drugiej strony jest AppStore, ale jeżeli tak jak igiel czy ja, mnie ten tryliad aplikacji nie bardzo interesuje, to argument AppStore (a to fundament iOS tak naprawdę) upada i mamy dwa porównywalne systemy, chociaż zupełnie różne, biorąc pod uwagę ich funkcjonalność taką jaka jest po wyjęciu z pudełka.

Ja widzę wiecej zależności miedzy WP7 a iOS niż Android a iOS. Zamknięte, okrojone do samych niezbędnych funkcji, aktualizacje niezależne od producenta sprzętu, oba nie wspierają flash, oba działają płynnie, oba maja dostęp do aplikacji tylko z poziomu własnego sklepu, optymalizowane pod określony hardware. Android tylko wyglada nieco jak iOS, od technicznej strony jest bardziej jak Windows czyli wszystko co niezbędne + pierdylion możliwości żeby cos popsuć.

#52 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 08 grudnia 2011 - 16:06

tutaj się z Tobą Homerze w pełni zgodzę. Po prostu porównanie do iOS 3 nie pasowało ;) Bo przy tak odmiennych systemach trudno jest je równać pod względem funkcji, jednak sama filozofia i Apple i Microsoftu jest bardzo zbliżona.

#53 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 08 grudnia 2011 - 17:46

Ok wiec sprawa ma sie tak, jeden z moich kolegow z pracy ma Lumie 800 i iPhone 4 , pobawilem sie lumia troche i naprawde mi sie spodobala-na dodatek kolega mowi ze jemu sie bardzo spodobala. Tak wiec wybor padl na Lumie-dzisiaj zamawiam,w przyszlym tygodniu powinienem ja dostac i zobaczymy :)

#54 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 08 grudnia 2011 - 21:24

Ok, zatem zamykamy.

#55 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 17 kwietnia 2012 - 10:12

Jeszcze się wtrącę że miałem po tych kilku miesiącach rację - na allegro nowie Lumie już za 900 zł widziałem a Orange właśnie reklamuje Lumię 900 :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych