Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 4s czy Nokia Lumia 800

• This topic is locked This topic is locked
54 replies to this topic

#26 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 December 2011 - 19:33

Uwierz mi że marudzić to ja jeszcze nie zacząłem :) Słaba bateria, mało zaawansowany system, brak wielu podstawowych aplikacji w sklepie, to kolejne wady. Ten aparat można kupić tylko dla wyglądu - a co za tym idzie, naprawdę - poczekajcie kilka miesięcy dostaniecie go za 900 zł. Zaoszczędzicie pieniądze.

Bateria wcale nie jest słaba? Na gsm arena zrobili test i wypada lepiej od wiekszości android'ów w dodatku planują ją ulepszyć w kolejnym update. System jest wystarczająco zaawansowany dla 99% użytkowników, poza tym dzisiaj system ma byc przedewszystkim przyjazny a geeki niech wracają do nor testować customy :D Baza programów to 40.000 i idzie w góre. Moim zdaniem to pierwszy ciekawy telefon z windowsem od bardzo dawna i sama nokia to potwierdza będąc zaskoczona wynikami sprzedaży. Sam mam ochote ją kupić dla zaspokojenia ciekawości zanim wyjdzie iPhone 5.

#27 air40

air40
  • 542 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 04 December 2011 - 19:47

Ja bym na twoim miejscu brał iPhone 4S.W końcu iPhone to iPhone ;D

#28 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 04 December 2011 - 19:50

Z ciekawości dlaczego nie HTC?

#29 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 04 December 2011 - 20:01

Uwierz mi że marudzić to ja jeszcze nie zacząłem :) Słaba bateria, mało zaawansowany system, brak wielu podstawowych aplikacji w sklepie, to kolejne wady. Ten aparat można kupić tylko dla wyglądu - a co za tym idzie, naprawdę - poczekajcie kilka miesięcy dostaniecie go za 900 zł. Zaoszczędzicie pieniądze.

- iPhone 4S to ma dobry czas pracy na baterii? I tak trzeba codziennie ładować.
- Do codziennego użytkowania myślę że w zupełności WP7,5 wystarczy. Aby był szybki i stabilny. I nie trzeba było kombinować pod górę jak w Androidzie.
- Jakich podstawowych aplikacji?

#30 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 04 December 2011 - 20:45

Z ciekawości dlaczego nie HTC?

Parę dni miałem HTC nie wiem jaki to był model przyznaje(ale jakiś nowszy) , za duży ekran przede wszystkim i wymiary, dla mnie iphone ma optymalny ekran i te wszystkie htc czy samsungi z ekranami 4 i wiecej cali to nie dla mnie, dlatego nokia wzbudziła moją ciekawość ,tak jak napisał Homer-do momentu wyjścia iP5 chciałbym zobaczyć w jaką stronę idą inni producenci

#31 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 04 December 2011 - 20:57

Ja mam HTC Mozart, ma poniżej 4cali i tak jak mówisz, ten rozmiar jest optymalny.Te wszystkie kombajny np Galaxy SII są za duże to racja.

#32 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 December 2011 - 21:20

tak jak napisał Homer-do momentu wyjścia iP5 chciałbym zobaczyć w jaką stronę idą inni producenci

Miałem 3G, 3GS i 4 i wydawało mi sie, że nic nie ma startu do iPhone. Jednak nigdy nie miałem zamiaru stawać sie wyznawcą jednej marki, mam po prostu jedno proste życzenie od sprzetu - ma długo mieć wsparcie producenta. Po pierwsze nie traci tak szybko na wartości, po drugie z każdym update jest coraz lepszy, po trzecie sprawia mi przyjemność uczucie, że ktoś za moje wydane pieniądze jeszcze męczy sie żeby mi dogodzić. W ten prosty sposób wyłoniły sie: iPhone, Nexus i WindowsPhone, w tym wypadku Lumia 800 bo jest spośród WP najładniejsza.

#33 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 04 December 2011 - 22:58

Miałem 3G, 3GS i 4 i wydawało mi sie, że nic nie ma startu do iPhone. Jednak nigdy nie miałem zamiaru stawać sie wyznawcą jednej marki, mam po prostu jedno proste życzenie od sprzetu - ma długo mieć wsparcie producenta. Po pierwsze nie traci tak szybko na wartości, po drugie z każdym update jest coraz lepszy, po trzecie sprawia mi przyjemność uczucie, że ktoś za moje wydane pieniądze jeszcze męczy sie żeby mi dogodzić. W ten prosty sposób wyłoniły sie: iPhone, Nexus i WindowsPhone, w tym wypadku Lumia 800 bo jest spośród WP najładniejsza.

Ja mam dokładnie to samo , mialem 3G potem 4 a teraz mam 3GS (w miedzyczasie miałem jeszcze blackberry),iPhone bardzo mi sie przydał podczas chodzenia na uczelnię, teraz pracuję więc sprawa ma się trochę inaczej i chcę kupic iPada do pomocy, i generalnie juz miałem iPhone 4s w koszyku ale gdzies mi migneła reklama Lumii, i tak sie zainteresowałem i wydaje się całkiem spoko...
Dlatego założyłem ten temat, chciałem poznać opinie ludzi mających lumie albo windws phone.
I dalej sie zastanawiam, wiadomo wybór iphonea to człowiek wie na co sie pisze, a Nokia - sporo osób w sieci je chwali w recenzjach czy komentarzach

#34 conkerkh

conkerkh
  • 458 posts

Posted 05 December 2011 - 01:24

Ja mam dokładnie to samo , mialem 3G potem 4 a teraz mam 3GS (w miedzyczasie miałem jeszcze blackberry),iPhone bardzo mi sie przydał podczas chodzenia na uczelnię, teraz pracuję więc sprawa ma się trochę inaczej i chcę kupic iPada do pomocy, i generalnie juz miałem iPhone 4s w koszyku ale gdzies mi migneła reklama Lumii, i tak sie zainteresowałem i wydaje się całkiem spoko...
Dlatego założyłem ten temat, chciałem poznać opinie ludzi mających lumie albo windws phone.
I dalej sie zastanawiam, wiadomo wybór iphonea to człowiek wie na co sie pisze, a Nokia - sporo osób w sieci je chwali w recenzjach czy komentarzach

Jak dla mnie jedyna alternatywa dla iPhone'a bardzo dobry telefon niewatpliwie, solidnie wykonany i ma rownie fajny system co iOS.

#35 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 05 December 2011 - 01:34

No moje zdanie znasz, jesli chcesz mieć iPad to milo do kompletu kupić iPhone i by sie pięknie synchronizowaly z iCloud, tak ja bym zrobił. Miałem iPhone 4 od premiery, dokupilem iPad i czekałem na iCloud i iOS5 i miałem tak do końca przyszłego roku sie cieszyć. Pech chciał, ze w wakacje utopilem iPhone'a i z braku kasy szukałem czegoś tańszego a na 3GS nie chciałem wracać. W końcu kupiłem Nexus'a (najpierw one potem S), bo uznałem go za jedynego godnego rywala iPhone'a na tamte czasy. Czy żałuje? Nie, bo to był dobry wybór, problem tylko w tym, ze te urządzenia żyją swoim życiem a ja bym wolał aplikacje kupować raz, synchronizowac dokumenty, książki, muzykę itd. Jesli tobie to nie przeszkadza bierz Lumie lub jesli nie masz nic przeciwko androidowi polecam Nexus'a S lub nawet Galaxy Nexus :)

#36 CeBeeR

CeBeeR
  • 1362 posts
  • SkądUK

Posted 05 December 2011 - 10:23

Ja osobiście nie decydowałbym się na zakup telefonu z WP7. Przez niemalże rok czasu posiadałem Samsunga Omnia 7 i jakoś było bezrewelacyjnie. Oczywiście - do sprzętu nie mam zastrzeżeń - stabilność, odpowiednia szybkość - tak, to prawda. Pozbyłem się tego telefonu przed premierą Mango - więc po update nie wiem jak mógłby się zachowywać. Jednak - WP7 - jakoś nie posiada tego czegoś... przyciągającego, czy do iOS'a czy do Androida czy nawet Windows Mobile. Nie jestem fanem Apple - miałem wiele telefonów z Windows Mobile i mimo swoich niedociągnięć - na tamte czasy - urzekały. WP7 jest nijaki... oryginalność połączona ze zgrzebnością. Oczywiście, może się to komuś podobać. Nie zapominajmy też, że WP to 24GB darmowej chmury. Nie zapominajmy, że posiadanie XBOX'a może być zachętą do posiadania telefonu z Windows Phone. Na pewno znajdą się jacyś zwolennicy. Ja na dzień dzisiejszy potrzebuję co najmniej przerwy od WP. iPhone 4S? Jestem zdecydowanie na NIE w związku z problemami jakie nękają jego użytkowników. Gdybym dzisiaj miał kupować iPhone - nadal wybrałbym wersję 4 - bez S.

#37 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 05 December 2011 - 13:51

No moze i prawda ale w moim przypadku bez sensu brac 4 jak zaplace za niego niewiele taniej niz za 4s, musze chyba kogos zgarnac kto posiada lumie i chociaz chwile sie nia pobawic i potem podjac decyzje bo tak to jest bardzo ciezko cos zdecydowac, na razie jestem 50/50.

#38 aerO^

aerO^
  • 894 posts

Posted 07 December 2011 - 19:18

Ja bym brał iPhone'a 4S bez zastanowienia, specyfikacją miażdży Lumie w każdym aspekcie snapdragon 1.4ghz vs A5 z SGX543MP2 ? Tutaj nawet nie ma czego porównywać, do tego genialna kamera 1080p z iPhone'a vs 720p Nokii, jeżeli różnicę masz 70 funtów to też bez zastanowienia bym brał 4S i o 4 nawet już nie myślał.Appstore wypchany aplikacjami i własnie co najważniejsze bardzo długotrwałe wsparcie producenta, nie mówię, że Nokia/MS porzuci Lumię, ale może być różnie, zawsze na pewno będzie można wgrać jakiegoś lewego ROMa(to akurat tyczy się chyba androida) czy jak to się tam nazywa przy WP7...ale to na pewno nie będzie to samo.

#39 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 07 December 2011 - 19:48

W WP7 nie ma lewych romów na szczęscie, wsparcie pochodzi w całości od Microsoft na identycznej zasadzie jak u Apple z iOS. Wychodzi 7.5 - wszyscy dostaja 7.5. W android tylko Nexus'y tak mają, ale nie do końca - wychodzi nowy Nexus z powiedzmy 4.0 a poprzednik dostaje go po miesiącu a potem już wolna amerykanka, kazdy producent albo da albo nie da.

#40 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 07 December 2011 - 19:58

Na razie nie jestem przekonany do żadnego smartphona jeszcze, generalnie jestem bardziej za lumia bo lada dzien kupuje ipada 2, i własnie to jest czynnik przeciw iphone-nie chce powielenia funkcji po prostu ( pomijam iCloud z którego nie korzystam), ale z 2 strony właśnie boje sie ze za 3 miesiace sie okaze ze soft ktory mam na lumii jest ostateczny i nie dostane zadnego nowego..

#41 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 07 December 2011 - 20:05

Mi się wydaje że tak chcecie tę nokię bo podoba Wam się system, którego nie używaliście dłużej niż 1 dzień. Owszem WP7 sprawia wrażenie super hiper, fajny flow, cool ikonki itd. ale kiedy przychodzi do codziennego używania niestety przyzwyczajenia z Apple sprawiają problemy. Po pewnym czasie po prostu te latające ekrany zaczynają denerwować a od nadmiaru fruwających po ekranie informacji zaczyna boleć głowa. W porównaniu z tym iOS to oaza spokoju a w WP7 wszystko pływa. No ale może akurat ja tak mam, może jakiś owner w kilkumiesięcznym stażem się wypowie czy też tak ma? Warto dodać że ta Nokia to tak naprawdę telefon beta - jak się sprzeda to będą updatey. Jak nie, Nokia oleje sprawę i za pół roku zostaniecie z aparatem przestarzałym, bez updateów bo firma wypuści Lumię II. Nikt nie ładuje czasu i środków w aparat który się nie sprzedaje, zwłaszcza jeśli oferuje się jeszcze kilkanaście innych modeli na rynku. Tak jest, Nokia to nie Apple, tu wszystko jest inaczej...

#42 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 07 December 2011 - 20:19

Zostało już wytłumaczone, że za update nie odpowiada Nokia a Microsoft i działa to tak samo jak w przypadku iPhona i Google Nexusa. Najlepiej chyba będzie iść do salonu i pobawić się systemem WP7 w dobrym telefonie zobaczyć system "na żywo" a następnie wziąć do ręki N9 by poczuć Lumię 800 ;)

#43 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 07 December 2011 - 20:24

Zostało już wytłumaczone, że za update nie odpowiada Nokia a Microsoft i działa to tak samo jak w przypadku iPhona i Google Nexusa.
Najlepiej chyba będzie iść do salonu i pobawić się systemem WP7 w dobrym telefonie zobaczyć system "na żywo" a następnie wziąć do ręki N9 by poczuć Lumię 800 ;)

No właśnie tutaj jest taki kłopot jaki przytoczył Rafał... Bawiłem się Lumia parę godzin i podoba mi się, jest trochę inaczej niż iOS wiadomo. Tylko nie chcę właśnie żeby po paru dniach/tygodniach to Windows doprowadził mnie do szału..
Pamiętam jak z iPhone chciałem przestawić się na BlackBerry-i nie dałem rady, po 2 tygodniach po prostu nie wytrzymałem mimo, że na początku podobał mi się i system i telefon.
Faktem jest, że jak wezmę Lumie i mi się nie spodoba zawsze mogę wrócić do 3GSa, ale no nie o to tu chodzi.

#44 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 07 December 2011 - 20:51

zawsze możesz też sprzedać lub zamienić. Co prawda to tylko spekulowanie, ale Nokia od czasu nawiązania współpracy z Microsoftem wyraźnie "wzięła się garść". Zresztą Microsoft to samo. Pisałem w innym wątku, że jedna i druga firma przespały pierwszy etap rozwoju smartfonów i teraz to nadrabiają. Nokia i Microsoft przez ostatnie lata mieli bardzo dziwną strategię (WM 6.5 i pięćset różnych modeli cyferkowych Nokii). Ale odrobili zadanie na 5+. WP 7 jak i Nokia to wizualnie świetne połączenie, a i sam WP7 jest chwalony za obsługę. Niby wszyscy marudzą, że tylko 40 tysięcy aplikacji (chociaż ciągle rośnie sklep MS), ale to naprawdę kwestia potrzeb. Ja obecnie nie mam ani jednej aplikacji ze AppStore i żyję, co więcej mam się dobrze. Korzystam tylko z muzyki. Jeżeli ktoś nie potrzebuje tryliona aplikacji (a uczciwie trzeba powiedzieć, że z tych setek tysięcy w AppStore to jakaś lepszcze i często gorsza rozrywka) to Lumia jest fajnym ciekawym wyborem.

#45 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 07 December 2011 - 21:00

zawsze możesz też sprzedać lub zamienić. Co prawda to tylko spekulowanie, ale Nokia od czasu nawiązania współpracy z Microsoftem wyraźnie "wzięła się garść". Zresztą Microsoft to samo. Pisałem w innym wątku, że jedna i druga firma przespały pierwszy etap rozwoju smartfonów i teraz to nadrabiają. Nokia i Microsoft przez ostatnie lata mieli bardzo dziwną strategię (WM 6.5 i pięćset różnych modeli cyferkowych Nokii). Ale odrobili zadanie na 5+. WP 7 jak i Nokia to wizualnie świetne połączenie, a i sam WP7 jest chwalony za obsługę.
Niby wszyscy marudzą, że tylko 40 tysięcy aplikacji (chociaż ciągle rośnie sklep MS), ale to naprawdę kwestia potrzeb. Ja obecnie nie mam ani jednej aplikacji ze AppStore i żyję, co więcej mam się dobrze. Korzystam tylko z muzyki. Jeżeli ktoś nie potrzebuje tryliona aplikacji (a uczciwie trzeba powiedzieć, że z tych setek tysięcy w AppStore to jakaś lepszcze i często gorsza rozrywka) to Lumia jest fajnym ciekawym wyborem.

No dlatego app store nie biorę pod uwagę przy "za i przeciw" , obecnie na iPhone mam zainstalowane i korzystam z facebooka,shazam,vevo i aplikacji od esky.pl do sprawdzania połączeń lotniczych. I to w sumie tyle.
Trochę korzystam z iMessage ale jak mówiłem będę miał iPada i chcę kupic wersję z 3G.
Przydała by się teraz akcja taka jaką play robił ostatnio, ze dawali smartphone do testów ;)

#46 NouNejm

NouNejm
  • 717 posts
  • SkądToruń

Posted 07 December 2011 - 22:25

No dlatego app store nie biorę pod uwagę przy "za i przeciw" , obecnie na iPhone mam zainstalowane i korzystam z facebooka,shazam,vevo i aplikacji od esky.pl do sprawdzania połączeń lotniczych. I to w sumie tyle.
Trochę korzystam z iMessage ale jak mówiłem będę miał iPada i chcę kupic wersję z 3G.
Przydała by się teraz akcja taka jaką play robił ostatnio, ze dawali smartphone do testów ;)

Orange dawał ostatnio Mozarty, ale już chyba przestał.

#47 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 07 December 2011 - 23:45

WP7 jest tam gdzie iOS był za czasów wersji 2.0... no może 3.0. Najważniejsze, że zaczeli od mocnego fundamentu i idą w dobrą strone. Aplikacji bedzie przybywać, są lepiej zoptymalizowane niż te na Android (w końcu Microsoft wprowadził pewne restrykcje co do specyfikacji telefonów), obsługa jest przyjemna a sam system działa stabilnie i szybko oraz potrafi coraz wiecej dzieki aktualizacjom, czego chciec więcej? Tylko ładnej obudowy a Lumia 800 taką właśnie posiada :)

#48 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 08 December 2011 - 00:08

chyba nie da się porówać iOS'a do Windows Phone. To inne systemy. Microsoft zupełnie zmienił filozofię działania, bo gdyby brać co jest w WP7 a czego nie ma w iOSie to raczej dojdziemy, że to wszystko jest tylko inne. Bardziej porównywać można Androida. Jego działanie jest bardzo podobne do iOS. Ta sama filozofia. Bo np. co wniósł iOS 5.0? Centrum Powiadomiem ale czy w WP7 tego nie ma? Więc równanie do iOS jest bez sensu, coś jest tu a nie ma tam i odwrotnie. Z drugiej strony jest AppStore, ale jeżeli tak jak igiel czy ja, mnie ten tryliad aplikacji nie bardzo interesuje, to argument AppStore (a to fundament iOS tak naprawdę) upada i mamy dwa porównywalne systemy, chociaż zupełnie różne, biorąc pod uwagę ich funkcjonalność taką jaka jest po wyjęciu z pudełka.

#49 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 08 December 2011 - 07:19

Zobacz BB 9860...

#50 reader

reader
  • 1119 posts
  • Skąddokąd?

Posted 08 December 2011 - 08:30

Przydała by się teraz akcja taka jaką play robił ostatnio, ze dawali smartphone do testów

Proszę bardzo: Nokia z Windows Phone - Zostań testerem telefonów Nokia Lumia. Wygrywaj!

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users