Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 4s czy Nokia Lumia 800

• This topic is locked This topic is locked
54 replies to this topic

#1 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 04 December 2011 - 11:56

Nie widziałem takiego tematu na forum więc sam zakładam. Przymierzam się do wymiany mojego 3GS (nie robiłbym tego ale niestety bateria już nie ta-a to czynnik wysokiej wagi dla mnie) I teraz zastanawiam się nad iPhonem 4s lub Nokią lumia. Nie ukrywam, że design nowego modelu Nokii naprawdę robi na mnie wrażenie, niestety nie miałem okazji poznać windowsa mango ale po filmach na YT wydaje się spoko. I tutaj pytanie, głównie do posiadaczy Lumii (jesli tacy tutaj są oczywiście :) ), jak to jest z tym telefonem. Ile wytrzymuje na baterii ? Jak działa dotyk (mój ojciec ma N8 i dotyk jest straszny więc jesli tutaj jest to samo to dzięki), i generalnie czy łatwo się przestawić ? Widziałem, że ta Nokia ma fajną integrację z facebookiem , ale czy to teraz działa na plus (nie za dużo powiadomień i jakichś ukrytych opcji ? ) Na dodatek wszędzie piszą o problemie Nokii z baterią ( że niby wieczorem na max naładowana a rano user ma 30% tylko nie wiadomo czemu)-może ktoś to potwiedzić ? iPhone 4s no to wiadomo, nie ma co się rozpisywac nad jego opcjami bo każdy wie co i jak. Mam nadzieję, że ktoś się znajdzie co chociaż naświetli nową nokię bo przyznam, że decyzję muszę podjąć dosyć szybko a wiadomo, od 3 lat korzystam z iPhone(3g,4,3gs) i wiadomo że przyzwyczajony już do iOS.

#2 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 December 2011 - 13:08

Ja to bym inaczej ujął - iPhone 4 czy Nokia Lumia 800 i wtedy ewentualnie brałbym Nokie. Twój pojedynek jest trochę nie na miejscu :P

#3 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 04 December 2011 - 14:19

Ja to bym inaczej ujął - iPhone 4 czy Nokia Lumia 800 i wtedy ewentualnie brałbym Nokie. Twój pojedynek jest trochę nie na miejscu :P

A czemu jest nie na miejscu ;) ? Generalnie fakt-bez różnicy mi czy 4 czy 4s ale cenowo one się nie wiele różnią no to już wolę dopłacić te 70 funtów i mieć 4s a nie starszą 4, w każdym razie chcę też w najbliższym czasie pokusić się o iPada (przyda mi się w pracy) dlatego myślę nad nokią (bo wszystkie udogodnienia iOS bede miał w iPadzie)

#4 michaelllz

michaelllz
  • 132 posts

Posted 04 December 2011 - 14:35

Ta nokia jest niezła, faktycznie, ciekawe czy zrobią ją w kolorze białym jak N9:http://www.geeky-gad...te-Nokia-N9.jpg , która jest po prostu MEGA pod względem wyglądu. Jak dla mnie to tylko kwestia wyglądu telefonu i wyglądu systemu bo płynność i wydajność jest ok w obu przypadkach. Chyba, że chodzi o jakieś wymagające gry i aplikacje, słyszałem że słabo w tej kwestii w lumii. W ogóle chyba za dużo aplikacji na razie nie ma, wiadomo, platforma się rozwija, ale jak pojawią się te bardziej wymagające to potrzebny będzie mocniejszy sprzęt- a sprzętowo lumia nie jest wybitna. W każdym razie wygląd ma super :D

#5 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 04 December 2011 - 14:36

Ja znudził Ci się iPhone to bierz Nokie.

#6 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 04 December 2011 - 14:37

Bardzo szczegółowy test Lumii:

Nokia Lumia 800 review: New beginnings - GSMArena.com

#7 ibecikwood

ibecikwood
  • 163 posts

Posted 04 December 2011 - 14:41

Zamierzasz kupic ipada, tym bardziej lepiej postawic na ipka4s . Sprzet sie komunikuje ze soba i fajnie uaktualnia bez mojej zbytniej ingerencji / np kalendarz/.

#8 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 04 December 2011 - 14:45

Zamierzasz kupic ipada, tym bardziej lepiej postawic na ipka4s . Sprzet sie komunikuje ze soba i fajnie uaktualnia bez mojej zbytniej ingerencji / np kalendarz/.

Ale wiele funkcji się dubluje. Czasem lepiej spróbować czegoś nowego.

#9 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 04 December 2011 - 14:54

Ale wiele funkcji się dubluje. Czasem lepiej spróbować czegoś nowego.

Jeśli komuś zależy na większej funkcjonalności, to lepiej wybrać coś z Androidem. WP to jeszcze bardziej ograniczona wersja iOSa. Brak kamerki do video rozmów, multitasking ograniczony do ostatnich 5-ciu aplikacji, 38 tys. programów w markecie tylko, za to lumia zachwyca wyglądem.

#10 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 04 December 2011 - 15:02

No własnie o to chodzi poniekąd, generalnie obecnie na iP nie gram wiec nie wymagam od sprzetu nie wiadomo jakiej wydajności, jedynie słucham muzyki jadąc do/z pracy, czasami jakiś facebook(czat ze znajomkami) ale widziałem ze aplikacja facebooka tez jest na Lumie), jedyne co to iMessage, raz na jakiś czas sie przydał-ale to idzie zastapić akurat nie bede brał telefonu tylko dla tej jednej funkcji.
Często też korzystam z Map,ale słyszałem ze te w Nokii są ponoć bardzo dobre, no i z przeglądarki safari(jakieś wp czasami przeczytać etc) ale na Lumii jest niby IE,multitasking mi w ogole nie potrzebny, video rozmowy też nie, za to bardziej mi zależy własnie na mapach i przegladarce

---------- Wpis dodano o 15:02 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:56 ----------

aaa i zapomniałbym, jak to jest z systemem ? Kto jest jakby odpowiedzialny za updaty ?
Chodzi mi o to czy nie bedzie tak ze kupuje telefon z wm 7.5 mango i to już koniec moich opcji updatu systemu ?
Bo w sumie sie nie orientuje jak to jest z tym
Pozdrawiam

#11 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 December 2011 - 15:37

Windows Phone'y, iOS i Nexusy dostają aktualki prosto od producenta softwarey czyli w kolejności Microsoft, Apple, Google. Moim zdaniem to jedyny rozsądny wybór - kwestia tylko upodobań co do systemu. Ale jeśli chcesz kupić iPada to ja Ci doradzam iPhone. iCloud ma dopiero wtedy sens.

#12 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 04 December 2011 - 15:38

Czy to urządzenie posiada w ogóle LCD Retina/Super AMOLED? Bo jeśli nie to odpada w przedbiegach - nie mówiąc już o braku kamery do rozmów wideo. Radzę poczekać, za kilka miesięcy będzie po 900 zł na aukcjach.

#13 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 December 2011 - 15:40

Posiada clear black AMOLED i zagęszczenie pixeli w okolicach 250. Moge sie założyć, że bedzie długo trzymać cene - o ile nokia za miesiąc nie zdecyduje sie wypuścić lumii 900 czy cuś :)

#14 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 04 December 2011 - 15:47

Czyli ekran cienki - szkoda, bo jednak to główny i centralny element aparatu. Amoledy strasznie żrą prąd, są ciemniejsze i odbijają światło. Jak na topowy model Nokii taki ekran nie ma prawa być instalowany. Szkoda, mogło być nieźle. UPDATE: a nie, to jakaś customowa wersją AMOLEDU Nokii. Nie ma szans z iPhone 4 ale ekran podobno niezły, z tego co czytałem.

#15 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 04 December 2011 - 15:52

Ekran w iPhone 4S też nie jest jakiś super rewelacyjny. Wszystko jest świetne i bardzo lubię iPhone tak jak kotlety :) Odgrzewane jednak już mi tak nie smakują.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#16 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 December 2011 - 16:23

Czyli ekran cienki - szkoda, bo jednak to główny i centralny element aparatu. Amoledy strasznie żrą prąd, są ciemniejsze i odbijają światło. Jak na topowy model Nokii taki ekran nie ma prawa być instalowany. Szkoda, mogło być nieźle.

UPDATE: a nie, to jakaś customowa wersją AMOLEDU Nokii. Nie ma szans z iPhone 4 ale ekran podobno niezły, z tego co czytałem.

Marudzisz, na żywo wygląda bardzo dobrze a miałem iPhone 4 i wiem co to IPS i do dzisiaj jest to referencyjna jakość obrazu. Co prawda widziałem w N9, ale to ten sam ekran, nie ma sie czego wstydzić a głęba czerni nie ma sobie równej.

#17 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 04 December 2011 - 16:38

Windows Phone'y, iOS i Nexusy dostają aktualki prosto od producenta softwarey czyli w kolejności Microsoft, Apple, Google. Moim zdaniem to jedyny rozsądny wybór - kwestia tylko upodobań co do systemu.
Ale jeśli chcesz kupić iPada to ja Ci doradzam iPhone. iCloud ma dopiero wtedy sens.

Ten iCloud to na razie mi więcej przeszkadza niż pomaga tak miedzy bogiem a prawdą :(
Jedyna fajna rzecz to synchro kalendarza, w domu siadam wieczorem uzupełniam na maku i wszystko mam w iPhonie to fakt dobra opcja.
Co do ekranu to właśnie w testach czytałem że niby nie jest taki tragiczny, i tak się przesiadam z 3GS więc dla mnie bedzie to krok do przodu ;)
Co do czekania-chetnie bo moj 3GS nie jest taki zły i mógłbym w sumie na nim nawet do premiery iP5 poczekać, ale niestety bateria juz nie ta i obudowa popękana więc po prostu raczej on nie doczeka "paru miesięcy" niestety :(
Dlatego szykuję się na zmianę w ciągu 1-2 tygodni

#18 tryt

tryt
  • 628 posts

Posted 04 December 2011 - 16:42

czerni nie ma sobie równej.

Podobnie jak "piękna" matryca PenTile ;)
Mimo stosunkowo dużego zagęszczenia pikseli, jest wyraźnie widoczna.

#19 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 December 2011 - 16:50

Podobnie jak "piękna" matryca PenTile ;)
Mimo stosunkowo dużego zagęszczenia pikseli, jest wyraźnie widoczna.

No trudno... ekran w iPhone też idałem nie jest. Każdy ekran na rynku ma po kilka wad i zalet, ale w końcu nie jest jedynym wyznacznikiem przy wyborze telefonu.

#20 tryt

tryt
  • 628 posts

Posted 04 December 2011 - 16:57

No trudno... ekran w iPhone też idałem nie jest. Każdy ekran na rynku ma po kilka wad i zalet, ale w końcu nie jest jedynym wyznacznikiem przy wyborze telefonu.

Ideału nie ma, ale IMO wyświetlaczowi 4/4s najbliżej do niego.
Wolę jednak ekran wyraźniejszy i doskonałej jakości czcionkę niż "czarniejszą czerń", którą widzę raz na jakiś czas.

#21 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 04 December 2011 - 17:12

Ideału nie ma, ale IMO wyświetlaczowi 4/4s najbliżej do niego.
Wolę jednak ekran wyraźniejszy i doskonałej jakości czcionkę niż "czarniejszą czerń", którą widzę raz na jakiś czas.

http://komorkomania....lczosci-obalony

#22 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 04 December 2011 - 18:09

Marudzisz, na żywo wygląda bardzo dobrze a miałem iPhone 4 i wiem co to IPS i do dzisiaj jest to referencyjna jakość obrazu. Co prawda widziałem w N9, ale to ten sam ekran, nie ma sie czego wstydzić a głęba czerni nie ma sobie równej.

Uwierz mi że marudzić to ja jeszcze nie zacząłem :) Słaba bateria, mało zaawansowany system, brak wielu podstawowych aplikacji w sklepie, to kolejne wady. Ten aparat można kupić tylko dla wyglądu - a co za tym idzie, naprawdę - poczekajcie kilka miesięcy dostaniecie go za 900 zł. Zaoszczędzicie pieniądze.

#23 tryt

tryt
  • 628 posts

Posted 04 December 2011 - 18:25

http://komorkomania....lczosci-obalony

Komórkomania? Proszę Cię...
Zamiast wierzyć w głupoty, powiększ sobie jedno ze zdjęć i przyjrzyj się czcionce i elementom UI.
Jedyne co "autorska technologia HTC" mogła wygładzić, to fałdy na mózgu autora tych bredni.

Jeśli ktoś twierdzi, że WVGA jest OK na 4,7" wyświetlaczu, to chyba dawno u okulisty nie był, albo agencja PR-owa polskiego HTC przysłała... różowe okulary. Oczywiście nie bez znaczenia pozostaje fakt, że ludzie piszący te bzdury prowadzą też blog HTC...

#24 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 04 December 2011 - 18:51

Ja bym brał w tej cenie HTC z W7, Titan czy coś w tym stylu.

#25 igiel

igiel
  • 1141 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 04 December 2011 - 18:59

Ja bym brał w tej cenie HTC z W7, Titan czy coś w tym stylu.

Nie nie nie żadnego HTC nie chce ;)

@Rafał- możesz trochę pomarudzić ? Chętnie poznam konstruktywną opinię/krytykę

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users