Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple TV, VPN i Netflix

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 galtom

galtom
  • 55 postów

Napisano 04 grudnia 2011 - 09:18

Witam, Czy ww urządzenia pozala na konfigurację połączeń VPN oraz instalacje dodatkowego softu z app store jak ipad/iPhone? Aktualnie na iPadzie korzystam z tego typu połączeń aby zmienić swoje IP, doinstalowalem soft z app store i dzieki temu spokojnie oglądam sobie BBC iPlayer, ITV Player i przedewszystkim Netflix (niestety HULU działa tylko po przez splashtop oddalone na PC - BTW: ktoś ma jakiś pomysł jak na iPadzie oddalić darmowe Hulu?) Czy Apple TV tez da mi taka możliwość, tez dolozylem serwisów BBC, Netflix, zmianę IP przez VPN i tym samym oglądanie filmów i seriali na TV?

#2 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 04 grudnia 2011 - 11:27

ATV2 ma wbudowany Netflix. ATV1 tylko przez Airplay ale to jeśli zainstalujesz RemoteHD (po JB). Ja w iPodzie Touch wszystko włączam, podłączam kabelkiem do TV (composite) lub do projektora (adapter 30 pin-> HDMI+30 pin). VPN w ATV2 i ATV1 skonfigurujesz, ale wygodniej to zrobić na ruterze, chyba, że masz net i telefon w Netii, wtedy telefon przestanie działać. :-)

#3 galtom

galtom
  • 55 postów

Napisano 04 grudnia 2011 - 15:55

A czy pliki avchd to to odtwarza? (to co nagrywaja popularne kamery HD). Mam tez NAS w domu.... bede mogl z tego ogladac cos na TV? BTW: jakie to ma wyjscia... stary TV podepne (euro/scart)?

#4 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 05 grudnia 2011 - 01:25

avchd - nie wiem. Sądzę, że tak, bo stare ATV1 odtwarza mp4 ale ma już z tym problem (1080p) bo z 720 spokojnie sobie radzi. To kwestia bardziej hardware niż software. Wyjście ma niestety tylko HDMI, więc stary TV podłączysz tylko do starego ATV1. Co do avchd opcją jest jeszcze nagrywanie na kamerze w mp4 - te na pewno odtworzy. Mam sony alpha a35 więc i filmy w fullHD w mp4 (1080) i bez problemu idą.
w razie, co to tutaj jest konwerter, ale po co, skoro można prościej: http://reg.moyea.com.../mts_converter/

#5 galtom

galtom
  • 55 postów

Napisano 05 grudnia 2011 - 06:53

A czy do tego ATV można doinstalowac kolejne programy klienckie? Np. Teraz sie pojawia TVN Player, mam miec dostep do Netiowego HBO Go, z USA korzystam jeszcze (iPad) z ABC i NBC Playerow a z UK z ITV i 4oD. Czy to będzie sie dało skonfigurowac na ATV? Co do połączeń VPN jesteś pewien wsparcia na 100%? Czy da sie ich tam kilka skonfigurowac aby miec łatwy dostep do kilku serwerów UK/US? Czyu nas na rynku jest w tej samej cenie jakaś ciekawsza alternatywa zamiast ATV (funkcje iTunes mnie zupełnie nie interesują)? Czy można spokojnie ściągać ATV z USA czy są jakieś ograniczenia w funkcjonalności?

#6 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 05 grudnia 2011 - 13:55

Zaraz, zaraz. nie wszystko naraz. mam fajny VPN o wdzięcznej nazwie Unblock Us - unblock your favourite video and social websites jak zapłacisz za 2 lata wyjdzie 4 USD na miesiąc (7 dni na próbę). Netflix jest wbudowany w ATV2 normalnie i legalnie - tylko dochodzi kwestia VPN. Co do innych aplikacji to nie wiem, czy się zmieszczą na ATV bo ma (w zasadzie nie ma) wbudowany mały dysk twardy tzn o ograniczonej pojemności. VPN wspiera USA nie wiem jak UK, ale FilmOnPLus odtwarza mi wszystkie programy na ... iPod Touch. Musisz zrozumieć, że oprócz iTunes, Netflix to AppleTV jest przystawką do iPoda Touch i iPhone, Ipad... Ale funkcja Airplay działa fenomenalnie. Jak nie chcesz inwestować w ATV2 to możesz dokupić kabelki do iPhone/iPod Touch i mieć to samo. Ale cenowo wyjdzie to samo, bo adapter 30pin->HDMI+30pin= 160 zlotych i 30-pin composite to ok 200 zlotych. Apple TV jest o tyle fajne, że streamuje wszystko z ipoda/iphone do TV bez podłączania kabli z iDevice...
Co do innych urządzeń to jest ich multum, ale kupując coś "nie apple" tracisz airplay. Co do ATV2 z USA to na pewno wtyczka :)
Reszta nie ma znaczenia. Ale cena 479 z dostawą jest całkiem przyzwoita (chyba www.apple.com/pl czy iSpot).

#7 galtom

galtom
  • 55 postów

Napisano 05 grudnia 2011 - 14:00

A to juz kumam - ja korzystam od 2 lat z tego VPN'a HideIPVPN (link aff. - thx!) i jestem bardzo zadowolony. Mam dostep do IP w USA i w UK wiec ogladam serwisy wideo z obu krajow.
Jak masz IP z USA to na iphone/ipad masz dodakowo do instalacji (dostep za darmo) abc i nbc player (pokrywaja sie mniej wiecej z tym co na hulu), crackle a z UK masz 4oD i ITV Player i BBC iPlayer (+na PC z Flash mozesz tez BBC z www na zywo ogladac).
I na PC i na iPadzie chodzi mi be problemu ale nNetflixa chetnie bym sobie tez na TV czasem poogladal i stad pomysl przygladniecia sie ATV.

Wiesz czy na iPadzie da sie zrobic jakas mage aby HULU ogladac (nie Hulu Plus), bez posrednictwa duzego komputera?

#8 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 05 grudnia 2011 - 14:35

niestety nie mogę nic złapać z appstore na ipoda touch 4g. A niby pokrywa się z iphone. mam IP z USA, mam amerykańskie konto appstore i nic...
Co do netfliksa to wystarczy kabel z ipoda touch lub iphone bo nawet bez JB daje sygnał na TV. No i jest aplikacja na ipod touch/iphone. Nawet napisy pokazuje w TV.

---------- Wpis dodano o 14:35 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:32 ----------

Ja generalnie cały czas używam ipoda touch do wszystkiego, ATV1 (z dyskiem 160GB). Cały czas się zastanawiam nad ATV2, ale brakuje mi tam dysku i podłączenia do zwykłego telewizora CRT. Ma natomiast przewagę w tym, że ma netflix, streamuje przez Airplay wszystko (również programy LIVE) w przeciwieństwie do ATV1, które streamuje tylko programy zapisane (np ipla) i tylko takie, które samo by z dysku otworzyło...

#9 galtom

galtom
  • 55 postów

Napisano 20 grudnia 2011 - 13:12

BTW
: gdyby ktoś szukał taniego VPN'a coby sobie to BBC czy ABC albo Netflix'a poogladać to będzie promocja: [url=http://hideipvpn.pl/wielka-swiateczna-promocja-vpn-powodzenia/]hideipvpn.pl

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych