Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Czy to da radę Zrobić(Tuning MBP 3.1)

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 gpspl

gpspl
  • 177 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 December 2011 - 20:29

Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem MBP a1226. Tak się zastanawiałem czy nie dało by rady: -Wymienić CPU na coś z t8XXX lub t9XXX. -Dolutować kości pamięci do karty graficznej (na a1260 są one przylutowane z obu stron, a w moim tylko z jednej.) Nie pytam o to czy jest to opłacalne, albo jak9BO WIEM JAK) TO ZROBIĆ. Tylko o to czy kto kolwiek próbował. Dziękuje, POZDRAWIAM

#2 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 03 December 2011 - 05:21

Próbowałem - można. Choć ingerencja w płytę jest większa niż się to Panu wydaje. Poza tym 965GM nie obsługuje T9xxx - obsługa dopiero od M40. Stosowane procesory w płytach M89 posiadają 4MB cache a seria T8xxx ma tylko 3 - raczej nie wróżę dobrze zwiększeniu wydajności - zyska Pan tylko kilka % działania na baterii. Inna sprawa z VRAM - to ma sens.

#3 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 03 December 2011 - 08:10

Nie da. Sprzedaj laptopa i kup nowego.

#4 gpspl

gpspl
  • 177 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 December 2011 - 15:32

Pytanie do tumpio, czyli dodanie ramu gpu jest możliwe? Wychodzi to bez problemów?

---------- Wpis dodano o 15:32 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:21 ----------

Forum Notebookcheck.pl > wymiana T2330 na T9300

Na tej stronie piszą, że może się udać operacja z prockiem. W a1260 też jest chipset 965.

#5 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 03 December 2011 - 16:17

No tak ale wzorowanie się stroną z PC nie ma sensu bo w PCcie masz BIOS który sobie sam ustawisz czy nawet wymusisz konkretne parametry. W maku nawet ram musi mieć konkretne parametry bo inaczej nie wstaje. Wydaje mi się że nawet jeżeli jest to wykonalne od strony sprzętowej, to oprogramowanie skutecznie to uniemożliwi. Dolutowanie pamięci ram dla karty graficznej żaden problem, tylko teraz dochodzimy do momentu iż trzeba ściągnąć rom karty graficznej, program do jego edycji i wpisać ile tego ramu ma po czym wgrać ponownie, z tego co wiem na maku nie jesteś w stanie tego zrobić.

#6 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 03 December 2011 - 21:55

Pytanie do tumpio, czyli dodanie ramu gpu jest możliwe? Wychodzi to bez problemów?

Uzupełnienie drobnicy, poprzestawianie kilku rezystorów i działa....

(...)
Dolutowanie pamięci ram dla karty graficznej żaden problem, tylko teraz dochodzimy do momentu iż trzeba ściągnąć rom karty graficznej, program do jego edycji i wpisać ile tego ramu ma po czym wgrać ponownie, z tego co wiem na maku nie jesteś w stanie tego zrobić.

Ilość pamięci ustawiamy rezystoogią . Płyta M87 jest przygotowana tak do 256 jak i 512 MB VRAM.

(...)

Na tej stronie piszą, że może się udać operacja z prockiem. W a1260 też jest chipset 965.

W macu jest procesor lutowany na płycie... zaś kulka 0,76 jest za mała. Trzeba kombinować. Seria T9xxx nie startuje. Seria T8xxx - działa.

#7 gpspl

gpspl
  • 177 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 December 2011 - 21:58

A jaiś schemacik, lub dogłębe tłumaczenie. Jeśli to zadziała.... to będzie git.

#8 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 03 December 2011 - 22:14

(...)
Nie pytam o to czy jest to opłacalne, albo jak (BO WIEM JAK) TO ZROBIĆ.
Tylko o to czy kto kotlwiek próbował(...)

Odpowiedziałem tylko na Pańskie pytanie... próbowałem... działa

A jaiś schemacik, lub dogłębe tłumaczenie.
Jeśli to zadziała.... to będzie git.

Nie wolno publikować schematów ani jego fragmentów. Przykro mi.

#9 gpspl

gpspl
  • 177 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 December 2011 - 22:35

A opis co zmienić albo gdzie szukać?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users