Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Głośnik nie działa - Identyfikacja części

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 demetrius

demetrius
  • 2 postów

Napisano 02 grudnia 2011 - 08:49

Panowie rozebrałem Phona żeby naprawić wibracje i ... z wibracją git ale zniknął dźwięk z głośniczka :/

Jest to pewnie wina kosteczki, która odpadła od złącza, ale chce się upewnić.
[url]http://images39.fotosik.pl/1192/f96a946a17b35a7b.jpg[/url]

Chodzi o to w czerwonym kółku. Odpadło przykleiłem delikatnie, ale pewnie nie styka :/

#2 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 02 grudnia 2011 - 13:22

Przepraszam kolegów od iPhonów, że wchodzę na nie swoje podwórko , ale w/w post mnie zafascynował.

(...)
Chodzi o to w czerwonym kółku. Odpadło przykleiłem delikatnie, ale pewnie nie styka :/

Czym Pan przykleił? Micro elementy SMD raczej powinno się przylutować - klejenie raczej nie wiele da.

#3 maciejtca

maciejtca
  • 596 postów
  • SkądTrzebnica, Poland

Napisano 02 grudnia 2011 - 13:58

Oddaj do jakiegoś elektronika aby Ci przylutował element. Jak nie zadziała to wymiana całej płytki do docka

#4 demetrius

demetrius
  • 2 postów

Napisano 02 grudnia 2011 - 17:48

Fakt, z tym klejeniem to lipa, ale myślałem ze załapie. Chciałem tylko potwierdzić, że to przez to nie ma dzwięku w głosniku. Taki element kosztuje 30 zł tak więc chyba w zlecanie tego elktronikowi się bawić nie będe.

#5 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 grudnia 2011 - 22:48

Jeśli nie masz pod ręką żadnego fachury który to przylutuje, to faktycznie prościej i szybciej będzie wymienić cały moduł samemu. Prosta sprawa (piszę to ja - antytalent "serwisowy"), a dodatkowo masz nowy mikrofon, nowy głośniczek i nowe gniazdo docka :)

#6 gathor

gathor
  • 94 postów

Napisano 05 grudnia 2011 - 20:53

Przylutowanie kondensatora u mnie to koszt 10 funtów, a wymiana docka około 20-25 funtów. Czas oczekiwania - mniej niż 1 godzina.

#7 reperatorium

reperatorium
  • 168 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 grudnia 2011 - 00:12

Przylutowanie kondensatora u mnie to koszt 10 funtów, a wymiana docka około 20-25 funtów. Czas oczekiwania - mniej niż 1 godzina.

W roli ścisłości jest to cewka a nie kondensator.

#8 gathor

gathor
  • 94 postów

Napisano 06 grudnia 2011 - 19:06

W roli ścisłości jest to cewka a nie kondensator.

Dokładnie, przepraszam za wprowadzenie w błąd. Teraz dopiero spojrzałem na gniazdo docka, a wcześniej sugerowałem się zdjęciem, które nie jest najlepszej jakości.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych