Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z zajętym miejscem na dysku / Zniknęło 70GB!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Huntter

Huntter
  • 26 postów

Napisano 30 listopada 2011 - 22:57

Witam,
problem wygląda następująco w moim MacBook Pro (mid 2010) mam dysk wielkości 250 GB z czego zajęte było 160 GB.

Próbowałem utworzyć dodatkową partycję o rozmiarze 60 GB. Jednak program Narzędzie Dyskowe zawiesił się i nie odpowiadał przez ok. godzinę ;/ Naturalnie nie dokończył tworzenia nowej partycji ale zdążył owe 60 GB zarezerwować pod tą partycję.

Jak odzyskać to miejsce? Próbowałem skanować dysk programami MacKeeper oraz Disk Inventory X ale żaden z nich nie widzi zarezerwowanej powierzchni ;/ W Finderze mam informację o wolnych 28 GB zamiast 88GB.
Czy jedynym wyjściem jest zrobienie backup'u danych i przeinstalowanie systemu z płyty ze Snow Leopard'em a potem ponowna aktualizacja do Lion'a?

#2 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 30 listopada 2011 - 23:02

Odpal Narzędzia dyskowe. Zaznacz partycję 60GB, usuń ją. Następnie przeciągnij/rozciągnij myszką pole 160GB na którym masz Mac OS X i kliknij zastosuj. System odzyska "stracone miejsce" bez utraty danych.

Mam nadzieję, że w miarę przystępnie to wytłumaczyłem. Jeśli nie postaram się wytłumaczyć jeszcze raz.

Dołączona grafika

#3 Huntter

Huntter
  • 26 postów

Napisano 30 listopada 2011 - 23:55

Nie zrozumiałeś problemu ;)
Rzecz w tym, że narzędzie dyskowe zajęło miejsce pod partycję, ale dlatego iż się zawiesiło nie utworzyło partycji.
Jak odzyskać to zajęte miejsce, bo danych na dysku mam 160 GB a narzędzie dyskowe i finder twierdzą, że 220GB z racji zajętych 60 GB pod nieutworzoną partycję. Załączam screen narzędzia dyskowego.
Dołączona grafika

#4 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 postów

Napisano 01 grudnia 2011 - 00:08

Odpal płytę live z ubuntu ( ściągnij sobie ją ze strony projektu ubuntu, wgraj na pendriva) i tam masz program gparted. Przy pomocy tego programu, na zarezerwowanej powierzchni utwórz partycje zgodną z mac, nie powinieneś mieć problemu. Zresetuj kompa, włącz narzędzie dyskowe pod mac i zrób, to co powiedział B.Milewski

#5 Huntter

Huntter
  • 26 postów

Napisano 01 grudnia 2011 - 01:18

Dzięki za radę, ale:

Ściągnąłem Gparted ---> stąd
Nie działa na OS X ;/ Albo coś źle odpalam.

A Ubuntu Live --> ściągam i robię wg. zaleceń pendrive gdzie wywala mi błąd już przy 3 kroku
3. Convert the .iso file to .img using the convert option of hdiutil (e.g., hdiutil convert -format UDRW -o ~/path/to/target.img ~/path/to/ubuntu.iso)

Błąd dotyczy braku uprawnień

#6 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 01 grudnia 2011 - 06:45

Gparted wypalasz na płycie. Wsadzasz ją do napędu i komputer wystartuje z tej właśnie płyty CD a nie jak normalnie z HDD. Po odpaleniu komputera z płyty włączy Ci się program Gparted. Co do drugiego pytania jest jasno napisane, że trzeba zmienić obraz Ubuntu z formatu.iso. na .img. W prosty sposób możesz nagrać Ubuntu na płycie używając również narzędzi dyskowych.

#7 Huntter

Huntter
  • 26 postów

Napisano 01 grudnia 2011 - 16:30

Dzięki Wam b.milewski oraz lewandowsky za pomoc! Gparted odpalony z płyty przy starcie systemu załatwił sprawę. Od razu widział prawidłową ilość wolnego miejsca na partycji. Ale widział tylko jedną. Z wolnego miejsca zleciłem mu utworzenie drugiej. A on w pewnym momencie po prostu zakończył pracę. Uruchamiając ponownie system już wyświetliła się poprawna wartość wolnego miejsca na dysku. Troszkę dziwne ;p Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych