Mam problem a mianowicie chciałbym policzyć pole powierzchni czerwonych fragmentów wokół krążków widocznych na zdjęciach poniżej.
( Kolonie bakterii wokół krążków bibułowych na szalce )
Ideałem byłby applescript lub darmowy program typu ImageJ ( multiplatformowy, na javie ).
Jak policzyć powierzchnię ( w pikselach ) z najmniejszym błędem ?
z góry ogromne dzięki, znacznie ułatwi mi to pracę a równocześnie pozwoli korzystać z macbooka zamiast przesiadki na coś z windowsem.
(zdjęcia niestety forum przerobiło na jpg więc będzie trochę szumów ale chodzi głównie o zasadę)

Jak policzyć pole powierzchni wybranych fragmentów grafiki ?
Started by
jackolus
, 30 Nov 2011 15:51
5 replies to this topic
Posted 30 November 2011 - 15:51
Posted 30 November 2011 - 16:07
Znajdź najpierw odpowiednie narzędzia do mierzenia - np.: Plum Amazing :: PixelStick for Mac .
Posted 30 November 2011 - 18:19
Dzięki za pomysł ale zmierzam do czego innego i chyba źle to wytłumaczyłem.
W załączniku obrobiony obraz "bakteria 1" za pomocą programu ImageJ
Kolejno kroki:
1) Kontrast gdzieś na +90%
2) Jasność gdzieś na +80%
3) Przekształć na obraz binarny
4) Filtry otwarcia / zamknięcia
5) Median szerokości 3px
W efekcie otrzymujemy to co poniżej.
Problem w tym że całe tło wycinam ordynarnie tylko i wyłącznie kontrastem i jasnością (brightness) i w każdym przypadku trzeba ręcznie dopasować ich ilość.
Chciałem zrobić makro że klikam i się liczy, stąd przypuszczam że kroki które wymyśliłem nie są do końca prawidłowe.
Posted 30 November 2011 - 19:02
O co Ty konkretnie pytasz, chcesz to zaprogramować (napisać kod w jakimś języku), czy o coś inne Ci chodzi? Ja nie bardzo rozumiem o co. Jeśli tak, to dlaczego to jest w dziale grafika, a nie programowanie. Macro w czym? Sorry, zupełnie nie czaję.
Posted 30 November 2011 - 20:15
Chcę zaprogramować wycięcie tła jak na przykładzie między postem #1 a postem #3 lub jeśli to za dużo roboty nagrać macro w dowolnym freeware'owym programie.
Uznałem że więcej w tym wiedzy graficznej niż programowania stąd ten dział.
Posted 30 November 2011 - 20:22
"Fotoszopa" - stwórz odpowiednie "Actions" i już.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users