Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wyjazd do Egiptu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 adzikbiel

adzikbiel
  • 89 postów
  • SkądŻary/Wrocław

Napisano 14 czerwca 2007 - 21:02

Witam, Jutro wyjeżdżam do Egiptu i mam w związku z tym pytanie. Wylatuję jutro z Wrocławia i lecę egipskimi liniami lotniczymi Air Cairo. Zamierzam zabrać ze sobą laptopa (MBP 15") w bagażu podręcznym i chciałbym wiedzieć czy będę miał jakieś problemy z wniesieniem go na pokład samolotu, jak wygląda odprawa i czy pownienem zabrać ze sobą jakieś dokumenty dot. jego zakupu (żeby nie było problemów przy powrocie). Mam również pytanie czy wogóle bezpiecznie jest wziąść go ze sobą na wycieczkę typu: rejs statkiem po Nilu + przejazd autobusem, pociągiem + dużo zwiedzania + wypoczynek. Może ktoś już był w Egipcie i ma na ten temat coś do powiedzenia? Proszę o odpowiedź i pozdrawiam...

#2 pismo user

pismo user
  • 152 postów

Napisano 14 czerwca 2007 - 21:07

Ja bym go tam nie ciagnal , kradna jak cholera . Ale jezeli juz tak bardzo chcesz to bez zadnego problemu wezmiesz go do samolotu:D Moga ci kazac wlaczyc lapcia co najwyzej . Zrob sobie ksero rachunku kupna lapcia i wez ze soba ale nie przy laptopie . To chyba tyle i miej oczy na karku , daj znac jak sie udala podroz :wink: pozdrawiam

#3 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 14 czerwca 2007 - 21:09

Latałem trochę z elektroniką i z moich obserwacji wynika że nie ma problemów (przynajmniej w EU i USA) czasem proszą o włączenie urządzenia (ipoda czy kompa) ale zasadniczo mają to gdzieś. Generalnie nie należy używać elektroniki w czasie startu i lądowania. Co do wycieczek po Nilu czy czy zwiedzania to sam wiesz...
potencjalne ryzyko skuchy zawsze istnieje :)

dodano po chwili - z powodu mojej sklerozy.

jeśli masz ipoda foto/video - to moge ci pożyczyć na okres pobytu w E Camera Connector. Info na PW

#4 adzikbiel

adzikbiel
  • 89 postów
  • SkądŻary/Wrocław

Napisano 14 czerwca 2007 - 21:13

Właśnie się tak zastanawiam...w sumie zależy mi jedynie na zgrywaniu zdjęć z aparatu a za bardzo stracić laptopa nie chcę. Chyba jednak go nie wezmę, bo koszt wycieczki w razie kradzieży wzrośnie dwukrotnie...

#5 czekma

czekma
  • 22 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 14 czerwca 2007 - 21:20

Byłem w maju , do samolotu no problemo, tylko w hotelu bym już go nie zostawił, sejfy w pokojach to najczęściej skrzynki ok. sz x gł x wy 40x20x15 MBP , po za tym nie będziesz miał czasu na kompa (chyba) jeśli jedziesz do Hurghady polecam nurkowanie przy wyspie Giftun i wycieczkę do Karnak/Luxor. Kair średni opłacalny wycieczka autokarem ok. 21h z tego ok. 1,5-2h w muzeum egipskim ok. 45min-1h Giza (Piramidy) i 30-45min Sfinks , kombinatorzy poganiają przy zwiedzaniu , a potem ciągną aby zobaczyć " Muzeum Papirusu" "Instytut czegoś tam" (zakupy z cenami x5) nie bierz nic do ręki kiedy coś Ci pokazują handlarze (Chyba , źe chcez to kupić) nie dawaj im aparatu aby robili Ci zdjęcia (zapłacisz słono za zwrot aparatu) przygotuj sobie najlepiej dolary nie Euro z uwagi na bakszysz ( ja miałem 200$ po 1) jak dasz więcej nie dostaniesz reszty.
Po za tym można zakochać się w rafach ja w paźdź jadę znowu :)

---- Dodano 14-06-2007 o godzinie 22:21 ----
Ja uźywałem do zgrywania iPOD'a video , zmieści się w sejfie , a i film obejrzysz :)

#6 catseye

catseye
  • 215 postów
  • SkądKrakow/Żory

Napisano 14 czerwca 2007 - 22:46

Chyba jednak go nie wezmę, bo koszt wycieczki w razie kradzieży wzrośnie dwukrotnie...

dobrze zabezpiecz mieszkanie - koszty mogą wzrosnąć nawet dziesięciokrotnie ;)

szczegóły na priv ;)

pzdr i udanej wycieczki

#7 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 14 czerwca 2007 - 23:11

Ostatnia rzecza jaka bym zabral do egiptu to MB, uwazaj szcsegolnia na swoje rzeczy pod koniec wyjazdu, bo wtedy najbardziej kradna zebys nie mial czasu na ujadanie na recepcji hotelu :-/ Ogolnie odradzam zabieranie kompa. Lepiej kupic dysk z opcja zrywania z kart pamieci. Gdzies taki widzialem 80GB za okolo 400 zeta. Pozdrawiam

#8 bachoo

bachoo
  • 335 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 czerwca 2007 - 09:11

zgadzam sie ze wszytskimi (prawie) powyzej. Nie brac MB, lepiej za 500zl kupic sobie 80gb data bank. bylem dwa razy (2 lata temu i teraz w kwietniu). Jak kradna to pierwszego dnia (masz najwiecej gotowki) albo pod koniec, Ale tak naprawde mnie czy wielu znajomym ktorzy byli w miedzyczasie nigdy nic nie zginelo. Wg wielu raportow i informacji z gazet od hotelowych rezydentow itd to czesciej kradna inni turysci niz sami egipcjanie. Egipcjanie sa namolni, podczas spacerowania jak cie zaczepiaja najlepiej mowic ze to twoj ostatni lub przedostatni dzien i juz nie maszpieniedzy - wtedy daja ci spokoj i nie ciagna do swoich malych sklepikow gdzi maja wszystko :). No i rafa koralowa - bajka. wez ze soba obowiazkowo pletwy maske i rurke bo tam na wypozyczanie stracisz sporo kasy :). A i ja osobiscie polecam wycieczke do kairu ze wzgledu na mozliwosc zobaczenia piramid, tylko nie wiem czy czerwiec to dobry czas na zwiedzanie. poprostu upal masakruje. jezeli chce sie zwiedzac to marzec/kwiecien - pazdziernik/listopad wtedy jest wystarczajaco cieplo na sandaly i krotkie spodenki i milo sie zwiedza. nie trzeba uciekac przed nieznosnym upalem do klimatyzowanego autokaru (koniec wrzesnia). pozdrawiam

#9 meadow

meadow
  • 2 postów
  • SkądGorzów

Napisano 15 czerwca 2007 - 15:36

Hej, jeżdżę do Egiptu średnio dwa razy w roku, za każdym każde z nas ma komp ze sobą i masę innego sprzętu (aparaty, kamery i obudowy podwodne, sprzęt nurkowy itd.) i jeszcze nigdy nic nam nie zginęło. Nie ma też problemu z przewozem sprzętu, z tym że latamy AirBerlinem, co najwyżej trzeba włączyć kompa. Co do zaczepiania turystów, na ulicach, to tak długo jak się zwraca na nich uwagę, to bedą Was zaczepać. Jeśli idzie się pewnie i troche dalej od witryn sklepowych, nie zwracając na nich uwagi, to dają spokój.

#10 milunia_89

milunia_89
  • 1 postów

Napisano 03 marca 2009 - 12:16

witam! mam maly problem chce spresentowac moim rodzicom na 20-lecie slubu wyjazd do egiptu, czytajac wasze posty zrozumialam ze niektorzy z Was czesto tam bywaja. mozecie mi podac agecje turystyczne ktore organizuja takie wyjazdy. i jaka to moze byc cena? a moze lepiej grecja? prosze o rady pozdrawiam;-) milena

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych