Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Thunderbolt Display czy Asus VE278Q

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
38 odpowiedzi w tym temacie

#26 jarek.m

jarek.m
  • 19 postów

Napisano 28 listopada 2011 - 14:59

Oczywiście, ze powinno się kupować monitor w miarę zapotrzebowania i w miarę zasobności portfela.
Ale skoro autor, zastanawiał się nad monitorem za 4,5k to zaproponowałem coś o co najmniej klasę lepszego za 1k mniej. Więc spokojnie...

@Jarek.m czy ten monitor będzie dla niego dobry? [url=http://allegro.pl/eizo-coloredge-cg275w-nowy-fvat-5-lat-gwar-i1944347095.html]EIZO ColorEdge CG275W - NOWY - FVAT 5 lat gwar. (1944347095) - Aukcje internetowe Allegro[/url]

Czy ktoś kto posiada mały skład węgla powinien kupić sobie tabor wagonów i lokomotywę? Większość rzeczy powinno się dobierać do 1. zasobności portfela i 2. do zapotrzebowania.

Może niech autor określi ile faktycznie ma do wydania i ile chciałby wydać.

#27 tuller

tuller
  • 105 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 28 listopada 2011 - 19:34

Może niech autor określi ile faktycznie ma do wydania i ile chciałby wydać.

Na razie mam do wydania 3000zł, ale zapewne się to niedługo zmieni na plus (jeśli miałbym brać coś wartego swej ceny w cenie Thunderbolta). A ile chciałbym wydać, to zapewne tak jak każdy - jak najmniej ;)

#28 dziobolek

dziobolek
  • 336 postów
  • SkądDublin, Ireland, Ireland

Napisano 28 listopada 2011 - 20:57

...Większość rzeczy powinno się dobierać do 1. zasobności portfela i 2. do zapotrzebowania...

Często stan portfela podpowiada/ogranicza/zmusza do niezbyt dobrych decyzji.
Dlatego ja preferuję odwrotną kolejność:
1. Po co, na co, do czego... (...mi to potrzebne :wink: )
2. Na co mnie stać... (ustalić maksimum na jakie jestem w stanie odłożyć kasę, nawet jeśli trzeba dozbierać)
3. Na co mnie nie stać... (ustalić minimum poniżej którego zaczyna się pozorna oszczędność, w sensie "wypasiony noname" za "1000zł")
4. Jeśli jest dość kasy - kupuję; jeśli za mało - odkładam.

Mylisz się.
Apple daje dużo słabszą matrycę, czas reakcji 12ms.
Kantuje też na palecie barw16.7 milionów kolorów.
Dla porównania Dell IPS ma 6x większą paletę (Apple Thunderbolt Display Teardown - iFixit)
Po za tym Dell ma matową matrycę.

A to ci kwiatki... :roll: no cóż, powieliłem info zasłyszane z kilku źródeł, nie wdając się w szczegóły :neutral:
Po raz kolejny okazuje się, że nie zawsze ilość oznacza dobrą jakość.
Ale, co tam... przecież człowiek uczy się całe życie :wink:
Dzięki za sprostowanie.

Dołączona grafika
To zdjęcie idealnie wręcz pokazuje, dlaczego nie warto kupować tego z prawej.

No cóż, mi tam bardziej to po prawej podchodzi, ale... są gusta i guściki :mrgreen:

Pozdrówka!

#29 jarek.m

jarek.m
  • 19 postów

Napisano 29 listopada 2011 - 08:57

Niestety takie odpowiedzi się spodziewałem :-)
Proponuję usiąść i przemyśleć wszystko jeszcze raz. Monitora, a szczególnie takiego nie kupujesz na rok czy 2. Gwarancja Eizo to 5 lat więc przez ten czas można być spokojnym. A sam monitor wytrzyma znacznie więcej.

Określ również potrzeby a szczególnie "obrabianie zdjęć" - amatorska, zaawansowana amatorska, czy profesjonalna. Czy owa obróbka będzie dominowała nad zastosowaniami multimedialnymi czy nie, czy pracujesz warunkach gdzie zgodność koloru jest krytyczna itp.

Może się faktycznie nie trzeba CI nic więcej niż dell. Trzeba być jednak świadomym wad, które przedstawiłem i nie wybierać w ciemno :-)

Proponuję zapoznać się też z plikami z [url=http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6]MVA.PL • Zobacz wątek - Obrazy testowe[/url] - da nam to względne pojęcie co monitor sobą reprezentuje.

#30 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 29 listopada 2011 - 09:18

Często stan portfela podpowiada/ogranicza/zmusza do niezbyt dobrych decyzji.
Dlatego ja preferuję odwrotną kolejność:
1. Po co, na co, do czego... (...mi to potrzebne :wink: )
2. Na co mnie stać... (ustalić maksimum na jakie jestem w stanie odłożyć kasę, nawet jeśli trzeba dozbierać)
3. Na co mnie nie stać... (ustalić minimum poniżej którego zaczyna się pozorna oszczędność, w sensie "wypasiony noname" za "1000zł")
4. Jeśli jest dość kasy - kupuję; jeśli za mało - odkładam.

A to ci kwiatki... :roll: no cóż, powieliłem info zasłyszane z kilku źródeł, nie wdając się w szczegóły :neutral:
Po raz kolejny okazuje się, że nie zawsze ilość oznacza dobrą jakość.
Ale, co tam... przecież człowiek uczy się całe życie :wink:
Dzięki za sprostowanie.

No cóż, mi tam bardziej to po prawej podchodzi, ale... są gusta i guściki :mrgreen:

Pozdrówka!

Mi też podchodzi bardziej ten po prawej ale wydruków nie robię.

#31 Jess

Jess
  • 391 postów
  • SkądWilanów

Napisano 01 grudnia 2011 - 17:41

Ja też szukam monitora do DTP, Wiesławo z czystym sercem możesz polecić tego Della U2711? Może ktoś może polecić coś sprawdzonego 27" z matowym ekranem do kwoty 2500 zł. Generalnie teraz pracuję na ForMacu i mimo że nie jest to mistrzostwo świata mi wystarczy.

#32 jarek.m

jarek.m
  • 19 postów

Napisano 01 grudnia 2011 - 19:10

W tej cenie i w takim rozmiarze nic lepszego nie znajdziesz.

#33 wieslawo

wieslawo
  • 3 700 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 01 grudnia 2011 - 19:34

ja akurat pracuję sobie na starszym modelu Della. Na tym Dellu spędziłem tylko kilkanaście godzin, ale bardziej mi odpowiada niż starszy, może przede wszystkim dzięki bardzo fajnej rozdzielczości. Różnic po regulacji nie zauważyłem, a stały obok siebie. W pracy mam Eizo 24" i różnic nie zauważam. Jasne są druki i druki, ale umówmy się, jeżeli robisz druki za kilkanaście tysięcy złotych nie oszczędzasz na ekranie. Co innego jeżeli to druk za 2, 3 czy 5 tysięcy. Tutaj ani klient ani potrzeby nie wymagają najwyższego modelu Eizo, który tutaj samą elektroniką przyćmi Della. Ta dyskusja trochę zatraca sens. Przypomina dyskusję nad wyborem komputera do FC i AE i wszyscy mówią MacPro! MacPro, a prawda jest taka, że jak ktoś ma bardzo poważne zlecenie i napięte terminy nie staje przed dylematem czy MacPro czy iMac. Tak samo tutaj. Jeżeli ktoś ma klientów wymagających, robi druki za naście tysięcy złotych to również nie będzie stawał przed wyborem Dell czy Eizo. Po prostu wybierze jedno z lepszych rozwiązań na rynku. W stosunku jakość/cena wygrywa Dell. Oczywiście nie jest to top model, ale jest to bardzo solidny średniak, zadowalający w zupełności na etapie prac średnio zaawansowanych. Nie przekręca ani nie podkręca kolorów, kolory są naturalne, dobra regulacja każdą składową, jasne, kontrast i jasność na dzień dobry trzeba solidnie skręcić, ale da się nawet bez kalibratora wyregulować ten ekran.

#34 Jess

Jess
  • 391 postów
  • SkądWilanów

Napisano 01 grudnia 2011 - 19:57

No właśnie o to chodzi. Te 20" które mam poważnie zaczyna mi uwierać i wkurza mnie ciągłe skalowanie okien. Na moim formacu nie udało mi się zawalić kolorów w druku więc wychodzę z założenia że cudeńko Eizo z kosmiczna technologią za siedem patoli to przesada. A klienci i tak wybierają albo czerwony albo niebieski :)

#35 jarek.m

jarek.m
  • 19 postów

Napisano 01 grudnia 2011 - 20:22

Trzeba tylko pamiętać, że ten DELL jest szerokogamutowy więc koniecznością jest podpięcie profilu monitora w systemie. Inaczej po wydruku może nas spotkać niemiła niespodzianka :-)

#36 tsergairl

tsergairl
  • 9 postów

Napisano 02 stycznia 2012 - 17:22

Witam serdecznie , podepnę się z moim pytaniem pod ten temat. Jak wygląda sprawa kalibracji tego ostatniego monitora Appla? może pytanie trywialne,ale cięzko cokolwiek znaleźć na ten temat, nawet wujek Gugel nie daje konkretnej odpowiedzi :-(

#37 jarek.m

jarek.m
  • 19 postów

Napisano 02 stycznia 2012 - 22:39

Thunderbolt Display nie da się skalibrować. Da się go natomiast sprofilować jak każdy monitor.

#38 darekpoznan

darekpoznan
  • 213 postów

Napisano 21 lutego 2012 - 00:12

A może HP ZR2740w? 27", 2560x1440, podświetlenie LED, matowa matryca S-IPS, Display Port i Dual-Link DVI, gwarancja 3-3-3....

#39 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 21 lutego 2012 - 06:09

A mnie wkurzył ten Thunderbolt Display bo wczoraj w iSpocie okazało się że działa tylko z nowymi makami o czym nawet pracownicy nie wiedzieli.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych