Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Thunderbolt Display czy Asus VE278Q

• Please log in to reply
38 replies to this topic

#1 tuller

tuller
  • 105 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 27 November 2011 - 01:47

Witam! Wymieniłem niedawno iMaca 21,5 late 2009 na nowego MacBooka Pro 15". Chciałbym do niego teraz dokupić jakiś sensowny ekran 27". Naturalnie od razu pomyślałem o Thunderbolt display, jednak niedawno zacząłem myśleć, czy rzeczywiście jest on wart takich pieniędzy (4500zł), zwłaszcza, że wynalazłem monitor 27" Asus VE278Q za 1300zł. Nie zastanawiałbym się, i brał Asusa, jednak ma on rozdzielczość Full HD 1920x1080 - podczas gdy ATD oferuje 2560x1440. Moje pytanie brzmi: czy odczuję znaczącą stratę jakości, jeśli kupię Asusa? Czy może lepiej faktycznie wydać te 4500 na ATD?

#2 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 27 November 2011 - 03:09

Ja bym brał Asusa. Za tą cenę kupił bym 2 Asusy i jescze 2 tys zostają :) W zasadzie niczym się nie różnią, oprócz większej rozdzielczości. Czy jest ona tyle warta moim zdaniem nie. Za 4500 zł bez wahania szukał bym czego od Eizo. PS: nie Thunderbolt display tylko Apple Cinema Display.

#3 wieslawo

wieslawo
  • 3700 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 27 November 2011 - 08:22

tylko ten Asus chyba jest na TN. Może pomyśl o Dellu U2711, ta sama rozdzielczość co ACD, matowy ekran, matryca również IPS. Cenowo 2 tysiące niżej niż jabłkowy ekran, jakość moim zdaniem lepsza, z uwagi na matt, brak błysków i naturalniejsze barwy. Nie wiem jak z gwarancją czy obejmuje pojedynczy piksel, ale serwis Della to door2door działa wyśmienicie.

#4 nemesis

nemesis
  • 364 posts
  • SkądPoznań/Berlin

Posted 27 November 2011 - 08:28

Ja bym brał Asusa. Za tą cenę kupił bym 2 Asusy i jescze 2 tys zostają :) W zasadzie niczym się nie różnią, oprócz większej rozdzielczości. Czy jest ona tyle warta moim zdaniem nie. Za 4500 zł bez wahania szukał bym czego od Eizo.

PS: nie Thunderbolt display tylko Apple Cinema Display.

Apple Thunderbolt Display (27-inch) - Apple Store (U.S.)

#5 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 27 November 2011 - 08:52

Nie warto brać Asusa. Ja mam 1920x1200 w przy 24'' w Dellu i dla mnie to trochę przymało. Do tego warto doinwestować w matrycą IPS.

#6 jarek.m

jarek.m
  • 19 posts

Posted 27 November 2011 - 11:52

A do czego ten monitor? Normalne zastosowanie rozrywkowo biurowe czy praca z grafika?

#7 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 27 November 2011 - 12:19

Dell U2412M Normalna zastosowanie, natomiast wymogiem były: - Matryca IPS - Cena poniżej 1000zł - Możliwość podłączenia przez DisplayPort do macbooka

#8 jarek.m

jarek.m
  • 19 posts

Posted 27 November 2011 - 13:27

Pytałem autora wątku ale jak już odpowiedziałeś to odniosę się do tego. Po 1 ten dell ma matrycę e-ips a nie ips. Nie wiem jak jest z e-ips ale ips nie koniecznie nadaje się do zastosowania domowego. Głównie ze względu świecącej czerni i długiego czasu reakcji. Poza tym IMO e-ips jest chwytem marketingowców i ma niewiele wspólnego z zaletami matrycy ips. Po kolejne typ matrycy nie determinuje jakości samego ekranu.

#9 tuller

tuller
  • 105 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 27 November 2011 - 13:31

Pytałem autora wątku ale jak już odpowiedziałeś to odniosę się do tego. Po 1 ten dell ma matrycę e-ips a nie ips. Nie wiem jak jest z e-ips ale ips nie koniecznie nadaje się do zastosowania domowego. Głównie ze względu świecącej czerni i długiego czasu reakcji. Poza tym IMO e-ips jest chwytem marketingowców i ma niewiele wspólnego z zaletami matrycy ips.

Po kolejne typ matrycy nie determinuje jakości samego ekranu.

Ekranu będę używał głównie w zastosowaniach domowych, czasem obróbka zdjęć w PS i LR i montaż w Final Cut. Pomyślałem też nad 24-calowym Dell u2410, z tego co widzę, ma normalną matrycę IPS, i cena zachęcająca... ;)

#10 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 27 November 2011 - 14:07

Pytałem autora wątku ale jak już odpowiedziałeś to odniosę się do tego. Po 1 ten dell ma matrycę e-ips a nie ips. Nie wiem jak jest z e-ips ale ips nie koniecznie nadaje się do zastosowania domowego. Głównie ze względu świecącej czerni i długiego czasu reakcji. Poza tym IMO e-ips jest chwytem marketingowców i ma niewiele wspólnego z zaletami matrycy ips.

Po kolejne typ matrycy nie determinuje jakości samego ekranu.

Ale filmy da się oglądać w kilka osób niemal pod każdym kątem w przeciwieństwie do TN. Smużeń ekranu się nie dopatrzyłem.
A to że w monitorze za 900zł nie ma tego co Eizo za kilka tysięcy to chyba oczywiste.

---------- Wpis dodano o 14:07 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:04 ----------

Ekranu będę używał głównie w zastosowaniach domowych, czasem obróbka zdjęć w PS i LR i montaż w Final Cut. Pomyślałem też nad 24-calowym Dell u2410, z tego co widzę, ma normalną matrycę IPS, i cena zachęcająca... ;)

Dell u2410 ma proporcje i rozdzielczość pracy jak iMac 21,5 tylko wszystko będzie nieco większe a piksele bardziej zauważalne.

#11 jarek.m

jarek.m
  • 19 posts

Posted 27 November 2011 - 14:21

u2410 nie nadaje się do domu. W skrócie mówiąc wieczorem ugotuje Ci oczy. Jeśli oczekujesz rozwiązania bez kompromisu i zależy Ci na uniwersalności jak i dobrej reprodukcji koloru to Eizo S2433W. Matryca IPS choć stosowana w monitorach z najwyższej półki ma niewiele wspólnego w matrycami stosowanymi z monitorach klasy u2410. Dlatego zapomnij o typie matrycy jako wyznaczniku jakości. Ważniejsza jest elektronika sterująca matrycą, podświetlanie i sterowanie podświetlaniem. Swoją drogą IPS nie jest przeznaczone do pracy w domu.

#12 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 posts

Posted 27 November 2011 - 15:01

czemu IPS nie jest przeznaczona do pracy w domu? co to znaczy, że ugotuje oczy? Gadasz jak marketingowiec jakiejś firmy, która oferuje tylko monitory TN. Wiele osób na tym forum ma wspomnianego Della, mam i ja, i nigdy nie słyszałem, żeby ktokolwiek wspomniał o "gotowaniu oczu" czy czymkolwiek podobnym.

#13 jarek.m

jarek.m
  • 19 posts

Posted 27 November 2011 - 15:34

A czy ja chcę komuś coś sprzedać? Po prostu od dłuższego czasu rozglądam się za monitorem do profesjonalnych celów co nieco o tym temacie wiem. Mówiąc "dom" mam też na myśli pracę również wieczorem/w nocy często przy zgaszonym świetle bądź lampce nocnej co w porównaniu z wybitnie wysoką jaskrawością minimalną tego monitora wyklucza go z tych zastosowań. W tych warunkach wszystko co ciemne będzie świeciło. Monitor jest nie najgorszy do biur i wszędzie gdzie pomieszczenie jest silnie oświetlone. Spróbuj położyć na biurku białą kartkę papieru a następnie wyreguluj monitor tak aby biel monitora nie świeciła i była podobna do bieli kartki przy zapalonych wszystkich światłach w pokoju. To, że wiele osób ma della to zasługa głównie marketingu firmy i trzech literek - IPS w specyfikacji. Monitory TN są najprostszymi konstrukcjami na rynek wyjątkowo masowy, choć dobre TN może być lepsze od słabego TN. Ogólnie jeśli ktoś już potrzebuje klasyfikować rodzaj matrycy vs zastosowanie to: TN - wersja budżetowa do domu PVA - zastosowanie uniwersalne, dla ambitnych amatorów do pracy z kolorem IPS - zastosowanie profesjonalne wymagające odpowiedniego oświetlenia z tym że monitor z IPS nie musi prezentować lepszego poziomu niż PVA (DELL U2410 vs EIZO S2433)

#14 dziobolek

dziobolek
  • 336 posts
  • SkądDublin, Ireland, Ireland

Posted 27 November 2011 - 17:50

...W zasadzie niczym się nie różnią, oprócz większej rozdzielczości...

Gratuluję poczucia humoru ;)

Powiadają, że jeśli zależy Ci na wiernym oddaniu barw twoich fotek, to tylko IPS lub jeśli Cie nie stać, to MVA, PVA.

Więcej na temat m.in. tutaj - MVA.PL • Zobacz wątek - Lista polecanych monitorów do fotografii i grafiki

Pozdrówka!

#15 NouNejm

NouNejm
  • 717 posts
  • SkądToruń

Posted 27 November 2011 - 18:06

Hm, generalnie Thunderbolt Display fantastycznie wygląda, ma świetną rozdzielczość i daje świetny obraz, jednakże jego cena jest straszna. Z kolei za cenę tego 27'' Della można mieć starszą wersję Applowego monitora, 24'' Cinema Display, a tych mimo, że jest mało, a i cena używanego podchodzi pod 2000zł, to uważam, że warto, choćby dla możliwości niejako dokowania w nim MBP oraz właśnie tego wyglądu. Jeżeli natomiast chodzi głównie o obraz czy dobry stosunek jakości do ceny, to U2410 powinien być dobry. ;>

#16 Darkfutur

Darkfutur
  • 550 posts

Posted 27 November 2011 - 22:20

z tego co wiem to nie ma monitorow w tej cenie jak dell ktore oferuja taka rozdzielczosc, wiec nawet nie ma w czym wybierac.

#17 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 posts

Posted 27 November 2011 - 23:32

A czy ja chcę komuś coś sprzedać? Po prostu od dłuższego czasu rozglądam się za monitorem do profesjonalnych celów co nieco o tym temacie wiem.

Mówiąc "dom" mam też na myśli pracę również wieczorem/w nocy często przy zgaszonym świetle bądź lampce nocnej co w porównaniu z wybitnie wysoką jaskrawością minimalną tego monitora wyklucza go z tych zastosowań. W tych warunkach wszystko co ciemne będzie świeciło. Monitor jest nie najgorszy do biur i wszędzie gdzie pomieszczenie jest silnie oświetlone.

W nocy przy zgaszonym świetle nie pracuje się nigdy, niezależnie od rodzaju matrycy, bo to nie tylko powoduje ból, ale i psuje wzrok. Nie sądzę, żeby ktoś miał takie kryterium przy wyborze.

#18 dziobolek

dziobolek
  • 336 posts
  • SkądDublin, Ireland, Ireland

Posted 27 November 2011 - 23:33

Z tego co mi wiadomo, to ta sama matryca siedzi w iMac 27", Apple Thunderbolt Display 27" oraz monitorze Dell UltraSharp U2711 27"...

#19 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 28 November 2011 - 01:18

Z tego co mi wiadomo, to ta sama matryca siedzi w iMac 27", Apple Thunderbolt Display 27" oraz monitorze Dell UltraSharp U2711 27"...

Mylisz się.
Apple daje dużo słabszą matrycę, czas reakcji 12ms.
Kantuje też na palecie barw16.7 milionów kolorów.
Dla porównania Dell IPS ma 6x większą paletę (Apple Thunderbolt Display Teardown - iFixit)
Po za tym Dell ma matową matrycę.

#20 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 28 November 2011 - 08:33

Mylisz się.
Apple daje dużo słabszą matrycę, czas reakcji 12ms.
Kantuje też na palecie barw16.7 milionów kolorów.
Dla porównania Dell IPS ma 6x większą paletę (Apple Thunderbolt Display Teardown - iFixit)
Po za tym Dell ma matową matrycę.

Błyszcząca ładniej podkreśla kolory oraz sprawia że biel jest idealnie gładka :)
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Może jak trafi się okazja to kup sobie za 2k iMaca 24 - Ekran będzie lepszy niż w Asusie.

---------- Wpis dodano o 08:33 ---------- Poprzedni wpis dodano o 08:16 ----------

u2410 nie nadaje się do domu. W skrócie mówiąc wieczorem ugotuje Ci oczy.

Jeśli oczekujesz rozwiązania bez kompromisu i zależy Ci na uniwersalności jak i dobrej reprodukcji koloru to Eizo S2433W.

Matryca IPS choć stosowana w monitorach z najwyższej półki ma niewiele wspólnego w matrycami stosowanymi z monitorach klasy u2410. Dlatego zapomnij o typie matrycy jako wyznaczniku jakości. Ważniejsza jest elektronika sterująca matrycą, podświetlanie i sterowanie podświetlaniem. Swoją drogą IPS nie jest przeznaczone do pracy w domu.

W takim razie głupie Apple wstawiło ekran IPS do iPada...

#21 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 28 November 2011 - 08:45

Dołączona grafika
To zdjęcie idealnie wręcz pokazuje, dlaczego nie warto kupować tego z prawej.

A matryca iMac' 24 po 3 latach wygląda tak:
[ATTACH]10029[/ATTACH]

#22 jarek.m

jarek.m
  • 19 posts

Posted 28 November 2011 - 09:03

Błyszcząca ładniej podkreśla kolory oraz sprawia że biel jest idealnie gładka :)

Skoro mamy takie kryteria to najlepiej iść do sklepu i zobaczyć który ma ładniejsze kolory... Z tym, że ta cukierkowość może nam się odbić gdy zobaczymy swoje odrobione zdjęcia (a takie było min kryterium wyboru) na innym monitorze czy na odbitkach.

W takim razie głupie Apple wstawiło ekran IPS do iPada...

czego efektem jest taka czerń ("czarne" paski po bokach):
Dołączona grafika

podam jeszcze jedną opinie na temat tego monitora napisaną co prawda przez sprzedawcę monitorów, ale zarazem za osobę "wtajemniczoną": [url=http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=341]MVA.PL • Zobacz wątek - DELL U2410[/url]

#23 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 28 November 2011 - 09:24

A matryca iMac' 24 po 3 latach wygląda tak:
[ATTACH]10029[/ATTACH]

Plamiasto :D

Też bym wolał Della ze względu też na fajny Hub USB z zasilaniem i możliwość podłączenia konsoli do gier, PC i innych laptopów. Oraz CENĘ! Gwarancja też jest lepsza.
Do swojego tylko musiałem dokupić kabel minidisplayport ale to koszt około 30zł.

@Jarek.m czy ten monitor będzie dla niego dobry? http://allegro.pl/ei...1944347095.html

#24 nie_z_krakowa

nie_z_krakowa
  • 230 posts

Posted 28 November 2011 - 13:46

u2410 nie nadaje się do domu. W skrócie mówiąc wieczorem ugotuje Ci oczy.

Jeśli oczekujesz rozwiązania bez kompromisu i zależy Ci na uniwersalności jak i dobrej reprodukcji koloru to Eizo S2433W.

Matryca IPS choć stosowana w monitorach z najwyższej półki ma niewiele wspólnego w matrycami stosowanymi z monitorach klasy u2410. Dlatego zapomnij o typie matrycy jako wyznaczniku jakości. Ważniejsza jest elektronika sterująca matrycą, podświetlanie i sterowanie podświetlaniem. Swoją drogą IPS nie jest przeznaczone do pracy w domu.

W zasadzie nie mam nic do dodania. Bardzo dobrze opisane. Większość budżetowych monitorów przeznaczona jest do pracy w jasnych / dobrze oświetlonych biurach! Nie natomiast w ciemnych pokoikach przy pracy wieczorem. Kiepski ekran wygaszony straci kontrast. Jeśli w ogóle da się go wygasić do akceptowalnego poziomu. Poziomu, kóry nie będzie meczył wzroku. Jeśli ktoś nastawia się na długie siedzenie wieczorami i nie chce męczyć wzroku powinien bacznie przyglądnąć się możliwości wygaszenia matrycy. W EIZO Eye Care. W Delach wspomnianych w watku - można zapomnieć. Applowych wyświetlaczy nie znam. Chyba, że ktoś liczy na piętnaście hubów USB, głośniczków, wiatraczków czy innych pierdół śmiało niech bierze Delle, Samsungi i inne wynalazki.

#25 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 28 November 2011 - 14:05

Wiesz, nie każdego stać aby wydać 3 500zł na monitor do zabawy. Chociaż pewnie lepsze to niż Thunderbold Display. Mi do oglądania filmów w zupełności wystarcza Dell i tak jak matryca w macbooku czy iPadzie oczu mi nie wypala.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users