Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z siecią przez Ethernet (nie łączy)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 iEnzo

iEnzo
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 listopada 2011 - 16:17

Witajcie. Z góry przepraszam za tytuł ale sam nie wiem jaki dać. Mój problem polega na tym, że po włożeniu kabla Ethernet mając otwarte okno preferencji systemowych na „Sieć” widać jak połączenie powoli się ustanawia (w takim samym tempie jak zazwyczaj po wpięciu kabla) i ostatecznie zapala się ta zielona lampka i jest napis „połączono”. Wszystko pięknie ładnie gdyby nie fakt, że gdy włączam przeglądarkę (Safari) to żadna strona nie chce się wczytać. Pasek stanu wczytywania zatrzymuje się na samym początku i tak jest przez cały czas. Zazwyczaj używam internetu przez modem na USB z oprogramowaniem ale raz w tygodniu przełączam się na kabel ethernet. Wcześniej gdy nie miałem jeszcze tego problemu wystarczyło tylko włożyć kabel i śmigało. Potem trzeba było usunąć z lokalizacji (tam u góry w ustawieniach sieci jest lokalizacja automatyczna albo nazwa modemu) nazwę modemu i wszystko działało (czasami potrzebny był restart) natomiast od dwóch tygodni występują problemy jak powyżej opisałem (nie wiem czy do końca poprawnie bo jestem laikiem w tych sprawach). Dodam jeszcze, że posiadam MacBook Pro 13” z 2010roku a konkretnie z grudnia tegoż roku. Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu? Z góry dziękuję.

#2 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 25 listopada 2011 - 17:09

1) Wyłącz komputer i modem, zepnij je kablem ethernet i najpierw włącz modem poczekaj aż złapie synchronizacje połączenie itd ... (nie wiem co to za modem ani z czego internet także po prostu gdybanie). wtedy uruchom komputer. 2) Sprawdź jakie IP dostaje twój komputer czy jest to IP przydzielone przez server DHCP modemu, czy konfiguracja automatyczna sieciówki przez system. 3) Napisz co to za modem jaki dostawca itd ...

#3 iEnzo

iEnzo
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 listopada 2011 - 17:26

Emm to jest taki modem na USB taki co wygląda jak pendrive więc nie mam jak go połączyć kablem innym niż USB. Internet z iPlusa (w moim zadupi gdzie mieszkam łapie tylko to). Ustawienia domyślnie mam, że DHCP jest automatyczne. Modem dokładnie ten Option iCON 505M modem USB HSDPA 14.4/5.76 Mbps - Notebooki, komputery, laptopy, monitory, karty graficzne - Komputronik internetowy sklep komputerowy

#4 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 26 listopada 2011 - 01:56

A w pierwszym temacie piszesz o problemem z połączeniem po "Ethernet". Wiesz co ja nie wnikam w to jak się znasz, ale jak chcesz uzyskać pomoc musisz wiedzieć co masz i jak się to nazywa, określenie "Ethernet" oznacza iż: Komputer (Gniazdo RJ45) ---- kabel sieciowy zazwyczaj Cat 5e---- switch / router lub inne urządzenie aktywne. Co do tematu który jak się okazuje dotyczy tego wątku to ja się z niego zmywam bo nie mam pojęcia ani doświadczenia w dziedzinie modemów 3G, nie mówiąc nawet o instalacji ich pod OSX.

#5 iEnzo

iEnzo
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 listopada 2011 - 17:18

Źle mnie zrozumiałeś. Na codzień używam tegoż modemu ale raz w tygodniu przychodzę do biura i chcę użyć kabla Ethernet. Wtedy komputer nie łączy.

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 340 postów

Napisano 26 listopada 2011 - 18:29

A jakie masz ustawienia połączenia? Może masz ręczne, a Twoja sieć w biurze wymaga DHCP albo odwrotnie? Poza tym 'internet nie działa, bo safari nie wyświetla stron' to bzdura, nie informacja. Sprawdź dokładnie, na jakim etapie tracisz połączenie, bo pewnie 'problem' jest jakiś strasznie trywialny, pewnie DNS-y albo coś.

#7 iEnzo

iEnzo
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 listopada 2011 - 19:08

No cały problem polega na tym, że jak wcześniej wszystko działało normalnie czyli wyciągałem modem z USB następnie wsadzałem kabel Ethernet to wszystko działo się automatycznie. Teraz w ustawieniach sieciowych (wszystko automatycznie/domyśnie tak jak to jest w początkowych ustawieniach, nic tam nie grzebałem nigdy) po włożeniu kabla jest napisane, że jest połączenie, wyświetlają się tam jakieś adresy a gdy włączam Safari to jakakolwiek strona się cały czas wczytuje i nie wyświetla się nigdy żaden komunikat jak pisze kolega wyżej, że safari cośtamcośtam albo nie ma internetu. Poprostu łączy się w nieskończoność.

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 340 postów

Napisano 26 listopada 2011 - 19:19

Ok, skoro chcesz opisywać problem terminami "jakieś adresy", to radź sobie sam. Ja nie mam cierpliwości do takich upartych.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych