witam.
dzisiaj chciałem przenieść kontakty z Gmail do iCloud na macu i pojawilo sie kilka problemów. Na macu zrobiły mi się duplikaty kontaktów, złączyło kontakty z obu kont (Gmail i iCloud), jednak po wejściu na samo iCloud, nowe kontakty nie zostały dodane. Jak połączyć kontakty z Gmail i iCloud? Nawet mogą być te duplikaty,później najwyzej ręcznie pokasuje.
Chciałbym na Lionie wszystkim organizować tzn. dodaje nowy kontakt w ksiazce adresowej i automatycznie synchronizuje sie on z kontem Gmail i iCloud - da sie tak?
Bede wdzieczny za rady.

Synchronizacja kontaktów a kilka kont - Gmail, iCloud.
Started by
FishBB
, 25 Nov 2011 14:29
11 replies to this topic
Posted 25 November 2011 - 14:29
Posted 25 November 2011 - 14:34
Spróbuj odpalić książkę adresową, następnie preferencje i zakładka konta. Dodaj nowe konto Exchange. Wprowadź swoje dane z gmaila. Może zadziała. komputer będzie robić backup i na iCloud i na Gmail.

Posted 25 November 2011 - 15:05
czyli Exchange a nie Gmail? Bo chciałbym wszystkie dane jakie wpisze na Macu, żeby sie zapisywały na Gmail i iCloud. I odwrotnie.
Druga sprawa, duplikaty chyba będą? Bo będa dwie grupy : Wszystkie na Macu i kontakty z iCloud.
Posted 25 November 2011 - 15:15
Gmail obsługuje Exchange. Przykładowo w moim iPhone mam konto w Gmail skonfigurowane właśnie w Exchange, dzięki czemu mam obsługę wiadomości Push, których domyślnie Gmail nie ma włączonych. Z kalendarzem i kontaktami będzie podobnie na komputerze.
Drugie pytanie. Nie sądzę by były duplikaty na komputerze. Program po prostu będzie wysyłać kontakty na dwa serwery. Sprawdź bo nie ręczę swoją głową w tym przypadku

Posted 25 November 2011 - 15:21
dzisiaj będe próbować i dam znac niedługo jak mi poszło. Póki co wyczyściłem iCloud, zrobie porządek na Gmailu i spróbuje wysłać te kontakty do iCloud.
Posted 25 November 2011 - 15:40
Gmail wystawia się po Exchange tylko dla urządzeń mobilnych, na komputerze 'się nie da'.
Posted 25 November 2011 - 15:43
to jest jakiś sposób żeby nie było duplikatów na Macu w książce adresowej? I żeby kontakty leciały do Gmaila i iCloud po synchronizacji?
Posted 25 November 2011 - 21:43
Ok udało się mniej wiecej.
Kontakty z Gmaila eksportowałem do vcard, od razu po odnalezieniu pliku Książka Adresowa zapytała mnie czy dodać kontakty, dałem Tak. Mam tylko kontakty iCloud w książce adresowej (te które eksportowalem z Gmaila), od razu po edycji czy dodaniu nowego kontaktu zapisuje się on do iCloud. Teraz tylko pytanie - jak zrobić zeby też synchronizowało do Google? Czy odpuścić to sobie bo mogą być tylko problemy? Wtedy zostałbym przy iCloud i ręcznie najwyżej co jakiś czas importowałbym kontakty do Gmaila z iCloud.
Posted 23 December 2011 - 00:27
Ja mam inny problem a nie chcę zakładać kolejnego wątku, czy może mi ktoś powiedzieć jak zsynchronizować kontakty z mojego konta na gmail aplikacją Mail ? Bo mi system pokazuje że mogę zsynchronizować notatki, kalendarz, pocztę i czat.
---------- Wpis dodano 23.12.2011 o 00:27 ---------- Poprzedni wpis dodano 22.12.2011 o 23:42 ----------
Już sobie poradziłem, książka adresowa Preferencje, Konta...
---------- Wpis dodano 23.12.2011 o 00:27 ---------- Poprzedni wpis dodano 22.12.2011 o 23:42 ----------
Już sobie poradziłem, książka adresowa Preferencje, Konta...
Posted 24 December 2011 - 22:36
Jeśli masz taką możliwość - znajdź kogoś, kto już to robił (ja wyszukałem jednego z chłopaków z iSpot'a) zanim narobisz sobie potężnych szkód w książce.
Ja swoją książkę, pielęgnowaną przez 11 lat na kolejnych IBM'ach, Nokiach i BlackBerry, rozpieprzyłem podczas migracji IBM-Mac w stopniu prawie doskonałym... A po pierwszej synchronizacji Gmail, MobileMe, Mac, BlackBerry zrobiła mi się totalna kaszana.
Z 900 kontaktów na starcie, "uzyskałem" 4100 totalnie zmiksowanych, zdublowanych, pomieszanych i pogubionych. Najlepsze są takie "bez tematu", za to z wszystkimi danymi pobranymi z Outlooka wsypanymi hurtem do pozycji "Notatki" w głębi rekordu.
D R A M A T !!! Nikomu tego nie życzę!
Ja przeszedłem przez to już ponad rok temu, ale rana ciągle boli. Usuwając w wolnych chwilach po kilka / kilkanaście dubli zajęło mi sporo czasu. Dziś da się na tym pracować, ale porządki prowadzone obok normalnej pracy zajęły mi prawie 2 miesiące ciągłej wściekłości i frustracji...
Tak się kończą "oszczędności"...
---------- Wpis dodano o 00:36 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:33 ----------
@ FishBB - widzę, że używasz Jeżyny. Uważaj na oryginalny soft BlackBerry do Mac'a - u mnie z koktailu Gmail, BB, Outlook przerzucanego na Mac'a zrobił się totalny kocioł.
Wysłałem ostatnio iPhone'a do reklamacji i wróciłem na chwilę do BB - kłopot powrócił, bo soft BB wywołał błędy w bebechach systemu OS X. We wtorek zajmą się tym "magicy" w iSpocie, bo sam nie mam zamiaru powiększać bałaganu działają tylko w oparciu o fora (bez urazy) i własny "zdrowy rozsądek". W moim przypadku niejednokrotnie spowodowałem już w ten sposób więcej szkód niż pożytku...
Ja swoją książkę, pielęgnowaną przez 11 lat na kolejnych IBM'ach, Nokiach i BlackBerry, rozpieprzyłem podczas migracji IBM-Mac w stopniu prawie doskonałym... A po pierwszej synchronizacji Gmail, MobileMe, Mac, BlackBerry zrobiła mi się totalna kaszana.
Z 900 kontaktów na starcie, "uzyskałem" 4100 totalnie zmiksowanych, zdublowanych, pomieszanych i pogubionych. Najlepsze są takie "bez tematu", za to z wszystkimi danymi pobranymi z Outlooka wsypanymi hurtem do pozycji "Notatki" w głębi rekordu.
D R A M A T !!! Nikomu tego nie życzę!
Ja przeszedłem przez to już ponad rok temu, ale rana ciągle boli. Usuwając w wolnych chwilach po kilka / kilkanaście dubli zajęło mi sporo czasu. Dziś da się na tym pracować, ale porządki prowadzone obok normalnej pracy zajęły mi prawie 2 miesiące ciągłej wściekłości i frustracji...
Tak się kończą "oszczędności"...

---------- Wpis dodano o 00:36 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:33 ----------
@ FishBB - widzę, że używasz Jeżyny. Uważaj na oryginalny soft BlackBerry do Mac'a - u mnie z koktailu Gmail, BB, Outlook przerzucanego na Mac'a zrobił się totalny kocioł.
Wysłałem ostatnio iPhone'a do reklamacji i wróciłem na chwilę do BB - kłopot powrócił, bo soft BB wywołał błędy w bebechach systemu OS X. We wtorek zajmą się tym "magicy" w iSpocie, bo sam nie mam zamiaru powiększać bałaganu działają tylko w oparciu o fora (bez urazy) i własny "zdrowy rozsądek". W moim przypadku niejednokrotnie spowodowałem już w ten sposób więcej szkód niż pożytku...
Posted 26 April 2012 - 09:39
Wracam do tematu synchronizacji. Czy jest jakiś sprawdzony sposób skonfigurowania ustawień kontaktów pomiędzy icloud, gmail, macbook i phone? Kupiłem wczoraj iphone 4s i myślałem, że rozwiąże to moje problemy zwłaszcza w zarządzaniu kontaktami, których mam ponad 1000.
będę wdzięczny za jakieś wskazówki jak to sprytnie połączyć krok po kroku.
Posted 26 April 2012 - 10:37
Tak. Taki najprostszy. Ustawiasz synchronizację z iCloud + ustawiasz synchronizację z Google. Działa flawless. A że temat przestarzały i to _naprawdę_ działa - zamknę.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users