iPod + *porządny* system Hi Fi. Prośba o radę.
Rozpoczęty przez
KTWSG
, 20 lis 2011 17:10
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 20 listopada 2011 - 17:10
Hej,
Szukałem w archiwum Forum, ale się nie doczekałem, tak więc zakładam nowy temat. Szukam dobrej klasy rozwiązania, które pozwoliłoby mi na podłączenie iPoda (model bez znaczenia - ale w tym konkretnym przypadku chodzi o iPoda Classic 160GB) do (pół)hi-endowego zestawu muzycznego.
Nie szukam rozwiązań typu transmitter radiowy, kombinacji "kabelek słuchawkowy dopnij przejściówką do wejścia AUX" itp. Potrzebuję "cegły" do której można dokować iPoda, która bezstratnie, po regularnych kablach sygnałowych przekazuje dźwięk z iPoda do segmentu wzmacniacza (przez AUX), albo do przedwzmacniacza stereo.
Czy istnieją więc "klocki wieży" dedykowane do iPoda, które uzupełnią "zestaw muzyczny klasy wyższej średniej"
oparty o tuningowane Marantze, NADy, JAMO i dobre kable? Sprzęt jest calkowicie muzyczny - nie bawię się w żadne kina domowe itp.
Mam niby czego słuchać z maniakalnie kolekcjonowane CD i winyle, ale w tej chwili na iPodzie mam sporo rzeczy, które odsłuchać mogę tylko z niego :-/
Z góry bardzo dziękuję za rady!

Napisano 20 listopada 2011 - 17:50
Ja polece B&W zeppelin air , Bang Olufsen Beosound 8 , bose soundock 10 i wysokiej półki Parrot Zikmu . Denon CEOL bez marantz ten w zestawie też daje rade , Marantz M-CR603 (Melody Media) + B&W CM1 .
Napisano 20 listopada 2011 - 20:31
O, wielkie dzięki za błyskawiczną odpowiedź! Sprawdzę sobie wszystkie Twoje propozycje (zakładam, że każdy z tych sprzętów da się podpiąć do normalnego wzmacniacza?). Jeszcze raz dziękuję!
---------- Wpis dodano o 19:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:54 ----------
No niestety, jednak nie o to mi chodziło.... B&W Zeppelin, B.O. Beosound, Bose Soundstock i Parrot Zikmu, to systemy typu "stand alone", a sprzęty Marantza i Denona to raczej mini-wieże z podpięciem pod iPoda.
Chodziło mi o coś w rodzaju "klocka" wieży który byłby przedwzmacniaczem (ewentualnie), stacją dokującą i źródłem dźwięku, który można byłoby po prostu podpiąć kablami sygnałowymi RCA (interconnectami) do gniazd stereo AUX we wzmacniaczu.
W międzyczasie znalazłem coś naprawdę super, ale cena mnie trochę dobija (iPod nie ma być "sercem" mojego zestawu - te role pełnią CD i gramofon) - choć jakościowo i estetycznie prezentuje się to fenomenalnie (cenę nabijają częściowo głośniki, które mi są zupełnie niepotrzebne - mam swoje, chyba lepsze
). Ten sprzęt to Logic3 Valve80 - coś w rodzaju lampowego wzmacniacza, designersko rewelacyjne: Valve80 with Speakers | Valve Amp iPod Speakers | Logic3
Nie wiem, czy na razie nie kupić po prostu czegoś w tym rodzaju: Universal Pro Dock | iPhone & iPod Video Docks | Logic3, zobaczyć jak się sprawdza i ewentualnie za jakiś czas szukać czegoś z wyższej półki.
W każdym razie, skoro już wiadomo o jakiego typu sprzęt mi chodzi, może moglibyście doradzić coś w rodzaju tego Valve80?
Pozdrowienia!
---------- Wpis dodano o 19:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:54 ----------
No niestety, jednak nie o to mi chodziło.... B&W Zeppelin, B.O. Beosound, Bose Soundstock i Parrot Zikmu, to systemy typu "stand alone", a sprzęty Marantza i Denona to raczej mini-wieże z podpięciem pod iPoda.
Chodziło mi o coś w rodzaju "klocka" wieży który byłby przedwzmacniaczem (ewentualnie), stacją dokującą i źródłem dźwięku, który można byłoby po prostu podpiąć kablami sygnałowymi RCA (interconnectami) do gniazd stereo AUX we wzmacniaczu.
W międzyczasie znalazłem coś naprawdę super, ale cena mnie trochę dobija (iPod nie ma być "sercem" mojego zestawu - te role pełnią CD i gramofon) - choć jakościowo i estetycznie prezentuje się to fenomenalnie (cenę nabijają częściowo głośniki, które mi są zupełnie niepotrzebne - mam swoje, chyba lepsze

Nie wiem, czy na razie nie kupić po prostu czegoś w tym rodzaju: Universal Pro Dock | iPhone & iPod Video Docks | Logic3, zobaczyć jak się sprawdza i ewentualnie za jakiś czas szukać czegoś z wyższej półki.
W każdym razie, skoro już wiadomo o jakiego typu sprzęt mi chodzi, może moglibyście doradzić coś w rodzaju tego Valve80?
Pozdrowienia!
Napisano 23 listopada 2011 - 17:01
też szukałem podobnego rozwiązania i znalazłem tylko to + ten Logic3 co Ty wkleiłeś:
[url=http://allegro.pl/dexim-stacja-dokujaca-av-hdmi-ipod-iphone-4-fvat-i1935091212.html]DEXIM STACJA DOKUJĄCA AV HDMI iPod iPhone 4 FVAT (1935091212) - Aukcje internetowe Allegro[/url]
też chciałem znaleźć jakieś wybajerzone rozwiązanie do mojego hi-fi ale po rozlicznych poszukiwaniach pozostałem przy rozwiązaniu najprostszym czyli kablu jack-jack tyle że najwyższej jakości.. w amplitunerze mam go podłączonego do dedykowanego wejścia do ipodów/mp3 itp..
[url=http://allegro.pl/dexim-stacja-dokujaca-av-hdmi-ipod-iphone-4-fvat-i1935091212.html]DEXIM STACJA DOKUJĄCA AV HDMI iPod iPhone 4 FVAT (1935091212) - Aukcje internetowe Allegro[/url]
też chciałem znaleźć jakieś wybajerzone rozwiązanie do mojego hi-fi ale po rozlicznych poszukiwaniach pozostałem przy rozwiązaniu najprostszym czyli kablu jack-jack tyle że najwyższej jakości.. w amplitunerze mam go podłączonego do dedykowanego wejścia do ipodów/mp3 itp..
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych