Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Power Mac G5 - nie włącza się

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dvdawid

Dvdawid
  • 4 postów

Napisano 20 listopada 2011 - 14:41

Witam, Mam od niedługiego czasu Power Maca G5, i dzisiaj pojawił się następujący problem a mianowicie, po wciśnięciu przycisku power wentylatory zaczynają pracować, na monitorze pojawia się jabłko a pod nim kręcące się kółko i ekran ten widnieje przez kilkanaście sekund po czym komputer się wyłącza. Dodam że gdy Mac działał, kilka razy się zawiesił i żadne skróty klawiaturowe nie przynosiły efektu, bywały również problemy z biblioteką iTunes czy innymi plikami po ponownym uruchomieniu komputera. Wydaje mi się ze głównym podejrzanym jest padnięty dysk, jak myślicie ?

#2 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 20 listopada 2011 - 15:23

No to masz dwie opcje: - Padł zasilacz (bardziej prawdopodobna) - Padła płyta logiczna W obu przypadkach sens naprawy jest zerowy bo będzie pewnie w cenie PowerMac'a.

#3 Dvdawid

Dvdawid
  • 4 postów

Napisano 20 listopada 2011 - 17:08

No to trochę mnie zmartwiłeś.... Myślałem że to tylko dysk, a to jednak grubsza sprawa. Czy jest to częsty przypadek w tych Macach ? Czy jest możliwość, że problem ten ujawnił się wcześniejszemu właścicielowi i "tymczasowo" został wyeliminowany na czas sprzedaży, czy jest to raczej nie możliwe ?

#4 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 20 listopada 2011 - 17:10

Myślę że jak by padł zasilacz to mak w ogóle by się nie włączył. Spróbuj odpalić go z płyty z systemem.

#5 Dvdawid

Dvdawid
  • 4 postów

Napisano 20 listopada 2011 - 17:36

Zrobiłem tak : Włączyłem Maca, po wcisnięciu przycisku na myszcze wyjechał mi napęd Wsadziłem płyte ze Snow Leopardem - który podobno nie działa na G5 a dostałem ją do Macbooka Pro. Wyłączyłem Maca Odpiąłem dysk - bo nie wiem jakie klawisze na klawiaturze maja być wciśnięte aby wybrać dysk startowy, a poza tym nie wiem czy sie da na bezprzewodowej. Włączyłem Maca pojawiła się ikonka folderu w środku której miga na przemian znak zapytania i logo Mac Os i przez jakąś minutę nic się nie dzieje a potem stopniowo rozkręcają się wentylatory. Gdy kręcą się już bardzo szybko to wciskam przycisk power i Mac sie wyłącza.

#6 rusinu

rusinu
  • 372 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 20 listopada 2011 - 17:46

Może być kilka rzeczy. Najpierw wyłącz wszystko co nie jest integralną częścią komputera. Wszystkie dyski, karty PCi, minimalną ilość ramu. Jeśli nie ma oznak wyłączania kompa to może masz szczęście. Wkładaj następnie po każdym elemencie pojedynczo i testuj. Możliwe że tylko dysk padł - ostatnio włożyłem padnięty dysk do maka i rzeczywiście komp nie startował.
Jeśli nic nie uda Ci się wykluczyć to może zasilacz. Można to łatwo sprawdzić. Kiedyś testowałem zasilacz od G4, którą oddałem niedawno.
Pinouty masz tutaj:
PSU pinout of a PM G5? | Applefritter
choć powinieneś mieć napisane je na obudowie zasilacza, przynajmniej kolory rozpisane. Według kilku opisów w necie aby sprawdzić zasilacz należy wyjąć wtyczkę z płyty i zewrzeć Pin1 & Pin 23 GND. Choć pewnie wystarczy z dowolną masą zewrzeć +5VDc. Jeśli startuje i chodzi przez dłuższą chwilę może to oznaczać, że wszystko z nim ok. Ale dla pewności wszystkie napięcia należy sprawdzić miernikiem.

#7 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 20 listopada 2011 - 17:48

No Snow Leo nawet nie podobno nie działa ,a po prostu nie działa. Wiesz wszystko byłoby ok, gdyby nie to wyłączanie się. Może poresetuj pramy i co tam się da.

How to reset the SMU on a Power Mac G5 (Late 2004) or Power Mac G5 (Late 2005) masz google i znasz swój model lepiej. Co do klawiszy wydaje mi się, że bez przewodowej klawiatury będzie ciężko (ale pewności nie mam). W takim przypadku wystarczy byle usb.

A poza tym masz nade mną pomocną odpowiedź.

#8 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 20 listopada 2011 - 18:41

Najlepiej skombinuj Mac OS X 10.5 retail. Żadna płyta systemem dodana do innego maka a tym bardziej Snow Leopard nie będzie działać.

#9 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 20 listopada 2011 - 18:54

A i taki małe "ale", pomagałem już komuś z PM G5 testowaliśmy sporo wersji OSów, z różnych płytek wysłałem mu nawet moje obrazy - rezultatów zero. Pojechał do serwisu i zainstalowali bez problemu z orginalnego nośnika, podobno na G5 nie da się zainstalować OS X z innej płytki niż orginalna. Ile w tym prawdy to nie wiem bo nigdy PM G5 nie miałem.

#10 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 20 listopada 2011 - 19:47

1. Przez USB się nie da zainstalować (chyba że ewentualnie przez wpisywanie kilku komend w open firmware) 2. Przez FireWire się da 3. Napęd DVD w G5 może nie czytać nagrywanych DVD DL więc należało by wstawić jakiś od PC.

#11 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 22 listopada 2011 - 02:00

jeśli posiadasz PowerMaca z końcówki produkcji, z chłodzeniem cieczą, to jest to element który szlag trafia praktycznie w każdym egzemplarzu. Przyrost temperatury w czasie jest zbyt duży i komputer się zawiesza. Walczyłem ostatnio z takim 2x2.5Ghz. Ponowne napełnienie ukladu, szlifowanie radiatora pomogło na tyle że komputer w stresie działa do 6h. Później znów się wiesza. Wymiana układu chłodzenia - z ebay.com coś pod 300usd + transport + cło. Ale to tylko JEŚLI posiadasz komputer chłodzony cieczą.

#12 Dvdawid

Dvdawid
  • 4 postów

Napisano 22 listopada 2011 - 12:49

Pierwsze co zrobię to dam dysk do sprawdzenia koledze, jeśli to nie on będzie przyczyną to będę drążyć dalej. Co do modelu to A1047 2x2.0Ghz i jest on chłodzony powietrzem, więc mnie to raczej nie dotyczy.

#13 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 22 listopada 2011 - 12:57

Ale nie rozumiem sensu sprawdzania dysku skoro komputer się sam wyłącza po chwili. Uszkodzony dysk raczej nie ma szans powodować wyłączania się komputera.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych