Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki router Wi-Fi z obsługą dysku USB sformatowanego w HFS+ ?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 bobek26

bobek26
  • 6 postów

Napisano 20 listopada 2011 - 12:08

Witam. Przymierzam się do zakupu routera wi-fi z możliwością podpięcia dysku zewnętrznego pod port USB. W związku z tym pytanie: Czy oprócz Airport Extreme i Time Capsule inny router będzie w stanie udostępniać w domowej sieci dysk w HFS+? Jesteście w stanie polecić jakiś konkretny model? Z góry dzięki! :]

#2 elprezesso

elprezesso
  • 439 postów
  • SkądŁódź

Napisano 20 listopada 2011 - 12:12

nie wiem, czy taki zakup, nie mija się z celem, gdyż po USB będzie strasznie wolno to chodziło, nie lepiej kupić dobrego NAS'a z obsługą dysków zewnętrznych.

#3 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 20 listopada 2011 - 12:14

Przez Wi-Fi też będzie wolno szło.

#4 elprezesso

elprezesso
  • 439 postów
  • SkądŁódź

Napisano 20 listopada 2011 - 12:20

Przez Wi-Fi też będzie wolno szło.

nie sądze by po samym WIFI szło wolno, korzystam od lat, juz dawno zapomniałem co to kable w domu. Ograniczeniem, bardziej jest port USB i ewentulanie dysk.

#5 bobek26

bobek26
  • 6 postów

Napisano 20 listopada 2011 - 12:31

Docelowo ma to służyć do udostępniania plików dla Apple TV. Filmy, muzyka, zdjęcia - tyle ;) Zakładając, że prędkość po wi-fi będzie co najmniej taka jak na tp-linku, z którego aktualnie korzystam to ok. (w przybliżeniu 6 minut kopiowania dla pliku z filmem 6,5 GB). Jednak pytałem nie o prędkość, lecz o to czy dysk w hfs będzie widoczny w sieci normalnie. ;]

#6 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 kwietnia 2012 - 15:40

Z polecenia moderatora podłączę się do tego, istniejącego już tematu. Niestety okazuje się, że nie powinno się zaśmiecać forum nowymi tematami. Witam, Chciałbym zwrócić się do Was z prośbą o radę odnośnie routera bezprzewodowego do mojego domu. Nie znam się za bardzo na tym, a chciałbym aby urządzenie posiadało kilka dodatkowych funkcji. Próbowałem trochę zorientować się w tym temacie , ale pewne rzeczy ciężko jest mi załapać, a czasu ostatnio też brakuje. Pytałem w Saturnie, ale tam też nie do końca wiedzą jak sprostać moim wymaganiom. Dobra, przejdę do konkretów. Szukam routera, który: 1) Ma w miarę dobry zasięg (mocna antena, a najlepiej dwie) - w domu mam bardzo grube ściany, a ponadto ściana nośna oddziela skutecznie pomieszczenie, w którym stoi (i musi stać) router od pozostałych pokoi 2) Umożliwi mi podłączenie do niego przez USB dysku - tak aby ten był dostępny na każdym komputerze w sieci. Chodzi mi o uzyskanie czegoś jak Time Capsule. 3) Posiada możliwość podpięcia do niego równocześnie podpiąć drukarkę, ale to nie jest konieczne jeśli cena routera przez to ma być większa. Tu pojawia się również pytanie: czy nie potrzeba jakichś przystawek do drukarki, ani innych gadżetów? 4) Oczywiście będzie współpracował bezproblemowo zarówno z PC jak i Mac. 5) Będzie z możliwie niskiej cenie. Proszę o pomoc w znalezieniu takiego routera, będę bardzo wdzięczny. Największy problem mam ze zrozumieniem funkcji udostępniania dysku przez USB i jakiej funkcji szukać. Skoro nie jestem pewny to wolę zapytać kogoś kto się zna na rzeczy ;) Z góry dzięki za pomoc! :)

#7 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 kwietnia 2012 - 16:22

sprecyzuj pytanie nr 5. gdyż wszystko rozbija się o cenę

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 346 postów

Napisano 25 kwietnia 2012 - 16:26

Z takich budżetowych, bardzo polecam Netgeary. Teraz mam d-linka i też klika. Odradzam Edimaksy, które się palą albo robią dziwne akcje, nie wspominam też dobrze Linksysa (ale tutaj mam uraz przez jedną linię bramek voipowych, także może routery dają radę).

#9 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 25 kwietnia 2012 - 16:48

Polecam np. netgeara wnr3500l z usb cena około 250 zł

#10 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 kwietnia 2012 - 16:52

A macie jakieś konkretne modele, którymi warto się zainteresować? Jeśli chodzi o cenę to maksymalnie do ok. 300 zł raczej. Miałem na myśli bardziej to, żeby nie kosztował on 500 zł. Aha i chciałbym również oczywiście, aby obsługiwał w pełni standard n ;) Dzięki za zainteresowanie.

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 346 postów

Napisano 25 kwietnia 2012 - 17:19

Nie podam Ci konkretnych modeli, bo moje aktualne nie mają USB ;-) Generalnie moja 'porada': idź do MM, wybierz pierwszego D-Linka z USB i 802.11n, na którego Cię stać i jesteś załatwiony.

#12 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 kwietnia 2012 - 17:34

I będzie miał wszystko czego potrzebuję? ;)

#13 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 25 kwietnia 2012 - 17:37

Spojrzałeś chociaż na wnr3500l czy cieżko wyszukać?

#14 Goldix

Goldix
  • 153 postów
  • SkądMarki, PL

Napisano 25 kwietnia 2012 - 17:40

Osobiście korzystam z D-Link DIR-655 i polecam zasięg niesamowity a co ważne mała strata prędkości przy większym zasięgu.
Więcej informacji TU
Sam korzystam z innego rozwiązania, dysk mam podpięty pod LAN widzą go odtwarzacz BD i PS3, natomiast drukarkę HP po WiFi zaletą takiej drukarki jest możliwość drukowania z urządzeń mobilnych (telefony, tablety), oraz pełnego wykorzystania skanera i ustawień druku.

#15 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 kwietnia 2012 - 17:42

Spojrzałeś chociaż na wnr3500l czy cieżko wyszukać?

Spojrzałem już dawno, ale z netgearem mam słabe doświadczenia, bo mój obecny router to netgear i wielokrotnie się z nim mordowałem.

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 346 postów

Napisano 25 kwietnia 2012 - 18:21

I będzie miał wszystko czego potrzebuję? ;)

Nie, tylko połowę.
Dude, chociaż ODROBINA samodzielności, błagam.

#17 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 kwietnia 2012 - 21:22

@Goldix Czy to prawda, że aby PC wykrywał pendrive'a podłączonego do routera trzeba zainstalować odpowiedni program na PC, bo inaczej nic z tego? Nie można po prostu podpiąć pendrivea, a on będzie widoczny jako dysk/serwer ftp w sieci? W jednym z testów znalazłem taką dziwną informację...

#18 Goldix

Goldix
  • 153 postów
  • SkądMarki, PL

Napisano 25 kwietnia 2012 - 22:34

Niestety tak.

#19 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 25 kwietnia 2012 - 22:38

A w netgear nie trzeba ;)

#20 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 kwietnia 2012 - 23:34

Jednak jest o czym podyskutować...

Niestety tak.

Jak to wygląda? Aby skorzystać z pamięci trzeba za każdym razem używać tego programu, czy działa to bardziej na zasadzie sterownika, który dodaje ten dysk do "Mojego Komputera" na Windowsie (możemy poruszać się po nim swobodnie korzystając jedynie z explorera)? Jak wygląda to na maku?

A w netgear nie trzeba ;)

Jak przedstawia się kwestia zasięgu w tym netgearze wnr3500l?

Czy znacie może jakieś inne godne polecenia routery, które posiadają gniazda antenowe (odkręcane antenki)? Boję się, że zasięg może nie być zadowalający i chciałbym mieć możliwość wymiany/dołożenia mocniejszej anteny. Oczywiście cena pozostaje taka sama - ok. 300 zł.

Kurcze, wziąłbym bez zastanowienia tego d-linka, gdyby tylko była możliwość udostępniania pamięci podłączonej do USB bez potrzeby instalacji dodatkowego oprogramowania na komputerach. W ogóle to najlepiej gdyby router miał serwer FTP.

#21 Goldix

Goldix
  • 153 postów
  • SkądMarki, PL

Napisano 26 kwietnia 2012 - 00:35

Nie miałem przyjemności testować tego programu. Ale TU jest napisane jak to wygląda.

#22 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 kwietnia 2012 - 01:28

Wygląda na to, że pod makiem to nie ma szans zadziałać :( Na Windowsie nie ma biedy, ale program Shareport w wersji na Mac OS X nie obsługuje starszych routerów d-linka, lub po prostu nie działa. Tak wyczytałem na anglojęzycznych forach. Jakieś inne propozycje? Patrzyłem na routery różnych firm, ale nic szczególnego nie udało mi się znaleźć. Jedyną sensowną rzeczą wydał mi się TP-Link TL-WR1043ND. Po modyfikacji powinien mieć FTP. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym modelem? Chciałbym coś pewnego.

#23 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 346 postów

Napisano 26 kwietnia 2012 - 02:51

d-linki potrafią dd-wrt (i pewnie Openwrt też). Tam zrobisz _wszystko_, nawet daemona do torrentów walniesz. Uprzedzam lojalnie: jeśli nie przestaniesz szukać dziury w całym (vide: wypytywać na forum makowym o rzekome 'problemy' występujące na Windowsie) skrócę Twoje cierpienia nagradzając Cię za postawę upartej męczybuły. Dwie strony pomocnych odpowiedzi, a Ty NADAL wiesz lepiej/nie wierzysz. To po co pytać?

#24 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 26 kwietnia 2012 - 07:14

Jak przedstawia się kwestia zasięgu w tym netgearze wnr3500l?

Nie narzekam, na powierzchni około 50 m2 daje radę lepiej niż thompson z upc i edimax.

Do niego też można wgrać alternatywne oprogramowanie np. Tomato.

#25 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 kwietnia 2012 - 10:28

@ftpd O jakich problemach ja piszę? Nie było od początku wiadome, że trzeba osobny program, aby korzystać z dysku wpiętego do tego d-linka. Na maka nie ma takiego programu, który by obsługiwał ten router. Tak więc daruj sobie, bo gdybym poszedł za Twoją radą do sklepu i wziął akurat ten router w ciemno to musiałbym kombinować na jaki go wymienić, bo w Saturnie nawet zwrotów nie przyjmują... Gdzie tu masz problemy z Windowsem? Daj spokój internetowy kowboju. Kusiek, Golidx - wielkie dzięki za informacje. Koniec tematu z mojej strony.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych