Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ustawienia Time Capsule - sieć LAN


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rafał Sobczak

Rafał Sobczak
  • 52 postów
  • Skądwielkopolska

Napisano 19 listopada 2011 - 20:50

Witam Pomyślałem, że zapytam gdyż w mojej sieci LAN nagle "sam z siebie" pojawił się problem. Podłączone miałem po WiFi 4 urządzenia 2x iPad iMac iPhone Dziś jak wróciłem z pracy, nagle okazało się, ze iPady mają łączność z TC a co za tym idzie z internetem a iMac i iPhone nie. Mało tego iMac nawet nie widział TC. Zrobiłem reset ustawień TC i na iMacu poszło, iPady też działają, ale iPhone nie. Podczas prób uruchomienia netu nagle na iMacu pojawił mi sie monit, ze komputer o takim ip jest juz w sieci. Moze to jest przyczyna, ze na jednych urządzeniach mam net a na innych nie. Jak to możliwe, ze jest jakiś sklonowany ip skoro w TC mam ustawione aby przypisywał poprzez DHCP Na chwilę obecną działają 4 urządzenia oprócz iPhone - wywala komunikat, ze nie można połączyć się z siecią. Mógłby mi ktoś pomóc w ustawieniach TC ? Internet mam z UPC (ruter normalny przewodowy)

#2 rusinu

rusinu
  • 371 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 19 listopada 2011 - 21:42

Po pierwsze zobacz w podsumowaniu TC ile masz klientów bezprzewodowych. Może ktoś z sąsiadów się podłączył?
Następnie możesz zmienić kanał wi-fi, może inny ruter go zakłóca.
Zabezpieczenie sieci WPA2 Personal

Ja mam UPC na takich ustawach w zakładce internet->TCP/IP
Konfiguruj IPv4 używająć DHCP
Adres IP tu wchodzisz na strone What Is My IP Address - Shows Your IP Address i tam u góry się pojawia adres to sobie wkopiuj. Ja mam 89.68.14.XXX
Maska: 255.255.254.0
Adres rutera: 89.68.14.1 - tu możesz mieć problem bo nie wiem to brat ustawiał. (Pewnie 3 składowe przepisujesz z adresu IP a ostatnią wybierasz jak najniższą.)
serwery DNS: 62.179.1.60 , 62.179.1.61

W Internet->DHCP
Adres poczatkowy 192.168.1.2
Adres koncowy 192.168.1.200
dzierżawa DHCP 100 dni
reszta puste

W imaku wszystko na automacie i hula mi, na innych kompach także.

#3 Rafał Sobczak

Rafał Sobczak
  • 52 postów
  • Skądwielkopolska

Napisano 19 listopada 2011 - 23:19

Kompletnie się wszystko pogibało :(

iMac raz znajduje a raz nie znajduje TC. Jak już znajdzie to i tak nie mogę nic zrobić.

Mam coś takiego i klikam na dalej
Dołączona grafika

Jak juz kliknę dalej to sie pyta czy przełączyć sieci - pyta, bo mam w domu dwie bezprzewodowe (i jak do tej pory nie wchodziły sobie w paradę, wszystko działało).
Dołączona grafika

Następnie TC myśli z 5 min dobre i wywala błąd
Dołączona grafika

A w ustawieniach mam cos takiego:
Dołączona grafika

Dodam, ze robiłęm reset miękki i twardy i nic nie pomogło. Ani iMac ani iPhone ani iPady nie mają połączenia.
Co dziwne Apple TV ma !

#4 virgin71

virgin71



  • 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 listopada 2011 - 09:23

Ja mam u siebie na sztywno przypisane adresy do MAC, a dhcp przypisuje adresy tylko do nowych urządzeń.

---------- Wpis dodano o 09:23 ---------- Poprzedni wpis dodano o 09:02 ----------

Problem zapewne się pojawił po ostatniej aktualizacji. U mnie na APExtereme wszystko działa dobrze na 7.4, a na 7.5, 7.6 router się zawiesza lub blokuje się sieć gościnna.

#5 Rafał Sobczak

Rafał Sobczak
  • 52 postów
  • Skądwielkopolska

Napisano 20 listopada 2011 - 11:27

A wiesz jak wrócić do poprzedniej wersji oprogramowania ? W AirPort mam tylko do wyboru 7.5 i 7.6 Wersji 7.4 nie ma na liście.

#6 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 20 listopada 2011 - 12:18

Pierwsza sprawa to TC jako główny router to na pewno będzie generować problemy bo poziom jest ustawień to jest na prawdę minimum ale na twoim miejscu to ja bym się upewnił iż wszystkie urządzenia w sieci masz ustawione na pobieranie adresu IP po DHCP, a następnie w TC sprawdził czy serwer DHCP jest aktywny po zapisaniu ustawień, przeładuj od nowa router (w twoim wypadku TC) i wszystkie urządzenia w sieci w przypadku zwykłego routera problem by się rozwiązał w przypadku TC zobaczymy.

#7 Rafał Sobczak

Rafał Sobczak
  • 52 postów
  • Skądwielkopolska

Napisano 20 listopada 2011 - 18:52

Niestety nadal nie działa, tzn sprawa wygląda tak, ze: 2x iPad iMac Apple TV działają, a jeśli chodzi o iPhone to wywala mi po wpisaniu hasła, ze nie może połączyć się z siecią. Moze jest gdzieś jakiś limit klientów ?

#8 rusinu

rusinu
  • 371 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 20 listopada 2011 - 19:05

Na pewno jest limit ale zdaje się że na 15 urządzeń kiedyś był stary ruter appla, więc ta teoria odpada. Może coś masz namieszane w iphonie skoro reszta działa? Reset phona robiłeś? ----------------------- A znalazłem coś jeszcze: I found the answer/fix to my problem. n Speed Wi-Fi on iPhone 4 supports 2.4GHZ only. 5GHz is not supported. Switched my Airport Extreme to 2.4GHz and was able to connect immediately. Odd that one Apple product won't support protocols of another Apple product. W jakim paśmie masz swoje wi-fi? zakładka Airport-> wi-fi ->tryb radiowy Zmień na 2,4GHz

#9 Rafał Sobczak

Rafał Sobczak
  • 52 postów
  • Skądwielkopolska

Napisano 20 listopada 2011 - 19:36

Mam na auto, a co do resetu iPhone to robiłem. Oki sprawdzę jak na sztywno ustawię 2.4GHz

#10 cooper69

cooper69
  • 985 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 20 listopada 2011 - 22:22

Pierwsza sprawa to TC jako główny router to na pewno będzie generować problemy bo poziom jest ustawień to jest na prawdę minimum


Wyobraź sobie że jest to najmniej problemowy router w mojej karierze, a miałem kilka i konfigurowałem naście typów.
Pierdylion opcji nie powoduje, że router jest lepszy...

#11 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 20 listopada 2011 - 22:27

Trochę mnie wkurza brak pewnych konkretnych opcji, ale jednak lubię go używać jako głównego routera gdy tylko się da.

#12 rusinu

rusinu
  • 371 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 21 listopada 2011 - 00:26

A mnie wkurza jak ktoś nie pisze na temat. W tym temacie nie poruszamy sprawy czy TC jest dobre czy złe ale jak to ustawić. Do tematu: pomogło to 2,4 GHz?

#13 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 21 listopada 2011 - 01:04

Wyobraź sobie że jest to najmniej problemowy router w mojej karierze, a miałem kilka i konfigurowałem naście typów.
Pierdylion opcji nie powoduje, że router jest lepszy...


Ale powoduje iż łatwiej wykluczyć co jest nie tak, mam problem z DHCP ustawiam DHCP Statyczne, nie pomaga blokuje adresy wpisane z palca, dalej mam problem to tworze sesje PPPoE itd ...

Łatwiej sprawdzić poprawność wszystkiego z poziomu panelu w moim przypadku winboxa niż latać i szukać co jest źle ustawione na którym urządzeniu. Stwierdzam iż problemem jest iPod jednym kliknięciem wywalam go z sieci i tyle.

Wg mnie pierdylion opcji nawet których bym dzisiaj nie potrzebował zawsze daje mi jakieś pole manewru i bezpieczeństwo :)

#14 Rafał Sobczak

Rafał Sobczak
  • 52 postów
  • Skądwielkopolska

Napisano 21 listopada 2011 - 08:51

No niestety nie pomogło 2,4 Swoją drogą wcześniej miałem na auto i wszystko działało. Nic nie instalowałem nawet. Po zakupie TC uaktualniłem oprogramowanie do 7.6 i na takim oprogramowaniu działało ok 3 tygodnie. Nagle z dnia na dzień są problemy. Najlepiej pod tym względem wypadają iPady - w zasadzie nie maja problemów z połączeniem się z TC i internetem. iMac łączy się jak mu się chce i ma kaprys. Po wybudzeniu jest czasami ok a czasami nie. Jak całkowicie go wyłączę to w ogóle nie może znaleźć TC, dopiero pomaga uśpienie i wybudzenie (samo włączanie i wyłączanie WiFi też nic nie daje). Natomiast iPhone cały czas mówi, że nie może połączyć z siecią, nawet jak przywróciłem go do fabrycznych ustawień. Naturalnie z innymi sieciami WiFi łączy się bez problemów. Mam wrażenie, ze to będzie jakiś bug w TC.

#15 rusinu

rusinu
  • 371 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 21 listopada 2011 - 10:24

Jeszcze jedno. Masz ukrytą nazwę sieci? Pamiętam, że miałem jakiś problem jak ukrywałem sieć, dawno temu. To zabezpieczenie można łatwo złamać więc wyłączyłem i nigdy już nie było kłopotu.

#16 Rafał Sobczak

Rafał Sobczak
  • 52 postów
  • Skądwielkopolska

Napisano 21 listopada 2011 - 10:37

Nie, nie jest ukryta. Żebym wiedział jak zaimplementować mu soft 7.4 - może by pomogło. UpDate.. Jednak musi być jakiś limit klientów podłączonych do TC na danej częstotliwości. Jednego iPada oraz iMaca przepiąłem na 5GHz Po tym zabiegu iPhone połączył sie z siecią, nie wiem do końca dlaczego sie to udało, ale działa.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych