Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Photo
- - - - -

macbook - problem brak podswietlenia...

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 ouch

ouch
  • 33 posts

Posted 18 November 2011 - 14:58

od razu przepraszam 偶e mo偶e za艣miecam, ale nie wiem gdzie to napisa膰... a pozatym jestem zdesperowana bo potrzebuje bardzo kompuer do pracy. a wi臋c mam spory problem... nie dzia艂a mi pod艣wietlenie matrycy w komputerze... tzn chwile jest ok, pochodzi i si臋 wy艂膮cza ca艂kowicie, nie wiem co mam robi膰. i w艂a艣ciwie co si臋 sta艂o, prosz臋 o pomoc. pozdrawiam...

#2 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
  • P艂e膰:

Posted 18 November 2011 - 15:02

prawdopodobnie uszkodzony przew贸d albo co艣 na p艂ycie g艂贸wnej, ewentualnie inwerter. Wy艣lij do jakiego艣 serwisu.

#3 ouch

ouch
  • 33 posts

Posted 18 November 2011 - 15:25

Chcia艂am dodac ze komputer byl kilka godzin w baga偶niku .... Ale nie wlaczylam go tak od razu. Ale byl jeszcze zimny, wlaczylam i teraz te problemy... Hm..

---------- Wpis dodano o 15:25 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:24 ----------

Podobno reset ustawien zasilania moze cos da膰, tylko wlasnie nie wiem jak to zrobic..

#4 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
  • P艂e膰:

Posted 18 November 2011 - 16:50

Komputery Mac z procesorami firmy Intel: zerowanie kontrolera SMC

#5 ouch

ouch
  • 33 posts

Posted 18 November 2011 - 16:52

Komputery Mac z procesorami firmy Intel: zerowanie kontrolera SMC

To nic nie da艂o... A droga taka naprawa w serwisie? Jesli to np przew贸d?

#6 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
  • P艂e膰:

Posted 18 November 2011 - 16:56

Ja mia艂em taki problem 2 lata temu z MBP15 Early 2008 i naprawa p艂yty g艂贸wnej kosztowa艂a mnie 500z艂.

---------- Wpis dodano o 16:56 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:54 ----------

Resetowanie pami臋ci PRAM i NVRAM komputera Mac ?

#7 czarek

czarek
  • 40 posts

Posted 18 November 2011 - 17:32

Ouch. napisze do ciebie na priv. moze bede mogl pomoc.

#8 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Posted 18 November 2011 - 19:18

Regulamin:

Nie udzielaj odpowiedzi na pytania poprzez Prywatn膮 Wiadomo艣膰 lub email. To uderza w charakter i sens istnienia forum, kt贸re daje ka偶demu prawo do zadania pyta艅 i poznania odpowiedzi na nie.

Nast臋pnym razem b臋dzie ostrze偶enie. Tak si臋 nie robi.

#9 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
  • P艂e膰:

Posted 18 November 2011 - 19:21

Regulamin:
Nast臋pnym razem b臋dzie ostrze偶enie. Tak si臋 nie robi.

Pewnie chcia艂 si臋 um贸wi膰^^

#10 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Posted 18 November 2011 - 19:49

A mo偶e zdradzisz tajemnic臋 co to za mac? Trudno jest radzi膰 o tasiemce czy inwerterze gdy mac ma matryc臋 LED. Poniewa偶 przez chwil臋 jest pod艣wietlenie wykluczam tasiemk臋 (zak艂adaj膮c 偶e masz maca z matryc膮 ze 艣wietl贸wk膮) - mo偶e by膰 inwerter ( elektronika zasilaj膮ca 艣wietl贸wk臋) ale w takim przypadku raczej pod艣wietlenie by dzia艂a艂o ok 1 sek - stawiam na sam膮 艣wietl贸wk臋 lub uszkodzenie LIDswitch. Je艣li masz matryc臋 LED zostaje tylko LIDswitch. W jednym i drugim przypadku czeka Ci臋 wizyta w serwisie. Koszt naprawy powinien zamkn膮膰 si臋 w 300 - 400 z艂.

#11 ouch

ouch
  • 33 posts

Posted 19 November 2011 - 10:58

A mo偶e zdradzisz tajemnic臋 co to za mac?
Trudno jest radzi膰 o tasiemce czy inwerterze gdy mac ma matryc臋 LED. Poniewa偶 przez chwil臋 jest pod艣wietlenie wykluczam tasiemk臋 (zak艂adaj膮c 偶e masz maca z matryc膮 ze 艣wietl贸wk膮) - mo偶e by膰 inwerter ( elektronika zasilaj膮ca 艣wietl贸wk臋) ale w takim przypadku raczej pod艣wietlenie by dzia艂a艂o ok 1 sek - stawiam na sam膮 艣wietl贸wk臋 lub uszkodzenie LIDswitch. Je艣li masz matryc臋 LED zostaje tylko LIDswitch. W jednym i drugim przypadku czeka Ci臋 wizyta w serwisie. Koszt naprawy powinien zamkn膮膰 si臋 w 300 - 400 z艂.

MacBook white 2008 og贸lnie mam wra偶enie ze jak jest wy艂膮czony przez kilka godzin to coraz d艂u偶ej, jak go wlaczam jest podswietlenie. Tak jakby sie ladowal - nie mam poj臋cia. I podswietlenie dzia艂a ok 5minut.

#12 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Posted 19 November 2011 - 11:38

Zwr贸膰 uwag臋 czy jak dzia艂a pod艣wietlenie to zaczyna 艣wieci膰 na r贸偶owo/czerwono i potem przechodzi do bieli - w takim przypadku jest to koniec 艣wietl贸wki i nale偶y wymieni膰 艣wietl贸wk臋 lub ca艂膮 matryc臋 (co b臋dzie ta艅sze). W przypadku startu z normalnym kolorem jest to najprawdopodobniej uszkodzenie kabla WN (Wysokiego napi臋cia) lub jego odlutowanie od 艣wietl贸wki.

#13 ouch

ouch
  • 33 posts

Posted 19 November 2011 - 11:54

Zwr贸膰 uwag臋 czy jak dzia艂a pod艣wietlenie to zaczyna 艣wieci膰 na r贸偶owo/czerwono i potem przechodzi do bieli - w takim przypadku jest to koniec 艣wietl贸wki i nale偶y wymieni膰 艣wietl贸wk臋 lub ca艂膮 matryc臋 (co b臋dzie ta艅sze). W przypadku startu z normalnym kolorem jest to najprawdopodobniej uszkodzenie kabla WN (Wysokiego napi臋cia) lub jego odlutowanie od 艣wietl贸wki.

Nie ma nic r贸偶owego ani czerwonego, wszystko jest ok i nagle znika.
A uszkodzenie tego kabla to jakis du偶y koszt?
W ogole dzi臋kuje za pomoc w rozpoznaniu tej usterki ! :)

#14 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Posted 19 November 2011 - 12:04

Mi臋dzy 200 a 300 z艂... zastan贸w si臋 jednak nad wymian膮 matrycy (o 100 z艂 dro偶ej) gdy偶 ci臋偶ko jest uzyska膰 r贸wnomierne pod艣wietlenie po wyj臋ciu i wymianie 艣wietl贸wki. Jakby by艂 to jednak inwerter - koszta powinny by膰 podobne. Problem tylko w tym 偶e inwertery s膮 tylko u偶ywane (a wi臋c nie znamy ich stanu) a matryce mo偶na dosta膰 nowe.. Koszt nowej matrycy to ok 300 z艂, robocizna powinna zamkn膮膰 si臋 w zakresie 50 do 100 z艂.

#15 ouch

ouch
  • 33 posts

Posted 19 November 2011 - 12:29

Ok, dzi臋kuje za pomoc!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users