Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

macbook - problem brak podswietlenia...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 ouch

ouch
  • 33 postów

Napisano 18 listopada 2011 - 14:58

od razu przepraszam że może zaśmiecam, ale nie wiem gdzie to napisać... a pozatym jestem zdesperowana bo potrzebuje bardzo kompuer do pracy. a więc mam spory problem... nie działa mi podświetlenie matrycy w komputerze... tzn chwile jest ok, pochodzi i się wyłącza całkowicie, nie wiem co mam robić. i właściwie co się stało, proszę o pomoc. pozdrawiam...

#2 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 18 listopada 2011 - 15:02

prawdopodobnie uszkodzony przewód albo coś na płycie głównej, ewentualnie inwerter. Wyślij do jakiegoś serwisu.

#3 ouch

ouch
  • 33 postów

Napisano 18 listopada 2011 - 15:25

Chciałam dodac ze komputer byl kilka godzin w bagażniku .... Ale nie wlaczylam go tak od razu. Ale byl jeszcze zimny, wlaczylam i teraz te problemy... Hm..

---------- Wpis dodano o 15:25 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:24 ----------

Podobno reset ustawien zasilania moze cos dać, tylko wlasnie nie wiem jak to zrobic..

#4 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 18 listopada 2011 - 16:50

Komputery Mac z procesorami firmy Intel: zerowanie kontrolera SMC

#5 ouch

ouch
  • 33 postów

Napisano 18 listopada 2011 - 16:52

Komputery Mac z procesorami firmy Intel: zerowanie kontrolera SMC

To nic nie dało... A droga taka naprawa w serwisie? Jesli to np przewód?

#6 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 18 listopada 2011 - 16:56

Ja miałem taki problem 2 lata temu z MBP15 Early 2008 i naprawa płyty głównej kosztowała mnie 500zł.

---------- Wpis dodano o 16:56 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:54 ----------

Resetowanie pamięci PRAM i NVRAM komputera Mac ?

#7 czarek

czarek
  • 40 postów

Napisano 18 listopada 2011 - 17:32

Ouch. napisze do ciebie na priv. moze bede mogl pomoc.

#8 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 18 listopada 2011 - 19:18

Regulamin:

Nie udzielaj odpowiedzi na pytania poprzez Prywatną Wiadomość lub email. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie.

Następnym razem będzie ostrzeżenie. Tak się nie robi.

#9 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 18 listopada 2011 - 19:21

Regulamin:
Następnym razem będzie ostrzeżenie. Tak się nie robi.

Pewnie chciał się umówić^^

#10 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 18 listopada 2011 - 19:49

A może zdradzisz tajemnicę co to za mac? Trudno jest radzić o tasiemce czy inwerterze gdy mac ma matrycę LED. Ponieważ przez chwilę jest podświetlenie wykluczam tasiemkę (zakładając że masz maca z matrycą ze świetlówką) - może być inwerter ( elektronika zasilająca świetlówkę) ale w takim przypadku raczej podświetlenie by działało ok 1 sek - stawiam na samą świetlówkę lub uszkodzenie LIDswitch. Jeśli masz matrycę LED zostaje tylko LIDswitch. W jednym i drugim przypadku czeka Cię wizyta w serwisie. Koszt naprawy powinien zamknąć się w 300 - 400 zł.

#11 ouch

ouch
  • 33 postów

Napisano 19 listopada 2011 - 10:58

A może zdradzisz tajemnicę co to za mac?
Trudno jest radzić o tasiemce czy inwerterze gdy mac ma matrycę LED. Ponieważ przez chwilę jest podświetlenie wykluczam tasiemkę (zakładając że masz maca z matrycą ze świetlówką) - może być inwerter ( elektronika zasilająca świetlówkę) ale w takim przypadku raczej podświetlenie by działało ok 1 sek - stawiam na samą świetlówkę lub uszkodzenie LIDswitch. Jeśli masz matrycę LED zostaje tylko LIDswitch. W jednym i drugim przypadku czeka Cię wizyta w serwisie. Koszt naprawy powinien zamknąć się w 300 - 400 zł.

MacBook white 2008 ogólnie mam wrażenie ze jak jest wyłączony przez kilka godzin to coraz dłużej, jak go wlaczam jest podswietlenie. Tak jakby sie ladowal - nie mam pojęcia. I podswietlenie działa ok 5minut.

#12 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 19 listopada 2011 - 11:38

Zwróć uwagę czy jak działa podświetlenie to zaczyna świecić na różowo/czerwono i potem przechodzi do bieli - w takim przypadku jest to koniec świetlówki i należy wymienić świetlówkę lub całą matrycę (co będzie tańsze). W przypadku startu z normalnym kolorem jest to najprawdopodobniej uszkodzenie kabla WN (Wysokiego napięcia) lub jego odlutowanie od świetlówki.

#13 ouch

ouch
  • 33 postów

Napisano 19 listopada 2011 - 11:54

Zwróć uwagę czy jak działa podświetlenie to zaczyna świecić na różowo/czerwono i potem przechodzi do bieli - w takim przypadku jest to koniec świetlówki i należy wymienić świetlówkę lub całą matrycę (co będzie tańsze). W przypadku startu z normalnym kolorem jest to najprawdopodobniej uszkodzenie kabla WN (Wysokiego napięcia) lub jego odlutowanie od świetlówki.

Nie ma nic różowego ani czerwonego, wszystko jest ok i nagle znika.
A uszkodzenie tego kabla to jakis duży koszt?
W ogole dziękuje za pomoc w rozpoznaniu tej usterki ! :)

#14 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 19 listopada 2011 - 12:04

Między 200 a 300 zł... zastanów się jednak nad wymianą matrycy (o 100 zł drożej) gdyż ciężko jest uzyskać równomierne podświetlenie po wyjęciu i wymianie świetlówki. Jakby był to jednak inwerter - koszta powinny być podobne. Problem tylko w tym że inwertery są tylko używane (a więc nie znamy ich stanu) a matryce można dostać nowe.. Koszt nowej matrycy to ok 300 zł, robocizna powinna zamknąć się w zakresie 50 do 100 zł.

#15 ouch

ouch
  • 33 postów

Napisano 19 listopada 2011 - 12:29

Ok, dziękuje za pomoc!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych