Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPod classic po odtworzeniu nie łączy się z komputerem

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1 odpowiedź w tym temacie

#1 darkan

darkan
  • 34 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 01:24

Witam, Podłączyłem ipoda classic 4g do mojego Macbooka, w iTunes wybrałem "odtwórz", zaakceptowałem proponowane oprogramowanie, zaczęło aktualizować, w pewnym momencie przerwało - i wyrzuciło błąd 1406. Od tego czasu zaczęły się dziać dziwne rzeczy: na początek iPod wyświetlał, żeby podłączyć go do ładowania (baterii przed całą zabawą było około 90%); potem zaczął ładować i się włączył. Na chwilę obecną iPod działa - w tym sensie, że normalnie można poruszać się po menu, wszystko co na nim było wzięli diabli, ale problem jest innej natury: nie łączy się z komputerem (nie widzi go iTunes, po wejściu w disk mode w iPodzie od razu wyświetla się, że można odłączyć), nie widzi go narzędzie dyskowe. Na ładowarce ładuje - więc kabel i gniazdo jest OK. Próbowałem wszystkiego co znalazłem, resetowania, wchodzenia w disk mode przez rewind+select, bez efektów. Co jeszcze mogę zrobić, czy tylko iść do serwisu? Czy w ogóle wizyta w serwisie pomoże? Z góry dziękuję za odpowiedź.

#2 darkan

darkan
  • 34 postów

Napisano 27 listopada 2011 - 20:13

pozostawiam rozwiązanie, na wypadek, gdyby ktoś miał podobny problem dzień po oddaniu do serwisu iPoda (przez grzeczność nie wymienię nazwy) iPhone mojego ojca przestał ładować się na kablu, którym aktualizowałem - jak się okazało, poprzecierały się kable, chwila lutowania i działa bez problemów. zacząłem podejrzewać winę kabla w całej zabawie; po 4 dniach z serwisu dotarły niepomyślne wieści - nie dość, że bateria padnięta (nie zauważyłem przed aktualizacją, no cóż), to jeszcze dysk twardy do wymiany i dlatego iPod nie łączy się z komputerem (w ogóle jak to brzmi...). Koszt - 250 zł. Odebrałem sprzęt, wróciłem do domu, podłączyłem popsutym kablem - nic z tego, ale ładował bez problemu na ładowarce sieciowej i widziało go narzędzie dyskowe (ale tylko read-only) i teraz rozwiązanie: z System/Library/Extensions usunąłem sterownik do ipoda (da się go poznać po nazwie, ipodcośtam.kext ;) od razu po usunięciu iTunes znalazło odtwarzacz, system się odtworzył, działa bez problemu, bateria oczywiście też trzyma (a jak przestanie, to koszt nowej to prawie 10 razy mniej, niż 250 zł).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych