Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPod classic po odtworzeniu nie łączy się z komputerem

• This topic is locked This topic is locked
1 reply to this topic

#1 darkan

darkan
  • 34 posts

Posted 17 November 2011 - 01:24

Witam, Podłączyłem ipoda classic 4g do mojego Macbooka, w iTunes wybrałem "odtwórz", zaakceptowałem proponowane oprogramowanie, zaczęło aktualizować, w pewnym momencie przerwało - i wyrzuciło błąd 1406. Od tego czasu zaczęły się dziać dziwne rzeczy: na początek iPod wyświetlał, żeby podłączyć go do ładowania (baterii przed całą zabawą było około 90%); potem zaczął ładować i się włączył. Na chwilę obecną iPod działa - w tym sensie, że normalnie można poruszać się po menu, wszystko co na nim było wzięli diabli, ale problem jest innej natury: nie łączy się z komputerem (nie widzi go iTunes, po wejściu w disk mode w iPodzie od razu wyświetla się, że można odłączyć), nie widzi go narzędzie dyskowe. Na ładowarce ładuje - więc kabel i gniazdo jest OK. Próbowałem wszystkiego co znalazłem, resetowania, wchodzenia w disk mode przez rewind+select, bez efektów. Co jeszcze mogę zrobić, czy tylko iść do serwisu? Czy w ogóle wizyta w serwisie pomoże? Z góry dziękuję za odpowiedź.

#2 darkan

darkan
  • 34 posts

Posted 27 November 2011 - 20:13

pozostawiam rozwiązanie, na wypadek, gdyby ktoś miał podobny problem dzień po oddaniu do serwisu iPoda (przez grzeczność nie wymienię nazwy) iPhone mojego ojca przestał ładować się na kablu, którym aktualizowałem - jak się okazało, poprzecierały się kable, chwila lutowania i działa bez problemów. zacząłem podejrzewać winę kabla w całej zabawie; po 4 dniach z serwisu dotarły niepomyślne wieści - nie dość, że bateria padnięta (nie zauważyłem przed aktualizacją, no cóż), to jeszcze dysk twardy do wymiany i dlatego iPod nie łączy się z komputerem (w ogóle jak to brzmi...). Koszt - 250 zł. Odebrałem sprzęt, wróciłem do domu, podłączyłem popsutym kablem - nic z tego, ale ładował bez problemu na ładowarce sieciowej i widziało go narzędzie dyskowe (ale tylko read-only) i teraz rozwiązanie: z System/Library/Extensions usunąłem sterownik do ipoda (da się go poznać po nazwie, ipodcośtam.kext ;) od razu po usunięciu iTunes znalazło odtwarzacz, system się odtworzył, działa bez problemu, bateria oczywiście też trzyma (a jak przestanie, to koszt nowej to prawie 10 razy mniej, niż 250 zł).

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users