Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Kupno Maka w Niemczech

• Please log in to reply
38 replies to this topic

#1 im@t

im@t
  • 147 posts

Posted 10 June 2007 - 22:12

Witam ! ! ! Nadszedl i czas moich macowych zakupow :) jakies pol roku temu o maly wlos nie kupilem powebooka, ale w zwiazku z brakiem zdecydowania i faktem ,ze nie znalazlem nic godnego uwagi zrezygnowalem.. ktos z gruy pro pamietam jak radzil mi abym te pieniazki ktore przeznaczam na powerbooka wplacil i reszte wzial w kredyt i zakupil macbooka pro --- pamietam , ze prawie "wysmialem" pomysl . teraz do niego dojrzalem :)) . z racji tego ze nie moge sobie pozwolic na czekanie az macbooki pro dojda do polandu zmuszony jestem pojechac po nie do niemiec.. i teraz zaczynaja sie dla mnie schody : 1.chcialbym zamowic sprzet z klawiatura international - mam nadizeje ze cos takiego jest mozliwe , czy konieczna jest wplata jakies ustalonej kwoty na konto apple ( badz innego przedstawiciela ) w celu zaklepania towaru ? 2. sprawa z systemem - czy jest mozliwosc zmiany jezyka z niemieckiego na angielski ? czy pozostaje mi kupno polskiej wersji w sadzie ? 3.gdzie najlepiej zamawiac taki sprzecik ( sprawdzony sklep czy cos takiego ) mieszkam we wroclawiu , gdzie byloby najblizej ? 4.czy mozna zamowic sprzet mail'em ? przyznam , latwiej byloby mi skleic mejla po angielsku niz rozmawiac :) z gory dziekuje za pomoc

#2 dannyboy

dannyboy
  • 9 posts

Posted 11 June 2007 - 00:05

znam jedna strone z cenami w Niemczech z macworlda, [url]www.gravis.de[/url] Nie wiem niestety jak wyglada kupowanie u nich makow... ale podrzucam. Kiedys tez porownywalem ceny u nas do nich, ale jak przyszla potrzeba to wywalilem PLny na miejscu :(((

#3 Adam1

Adam1
  • 57 posts
  • SkądSosnowiec

Posted 11 June 2007 - 00:06

Nie wiem czy dobrze rozumiem tego posta ale z tego co wiem to Macbooki Pro są w Polsce.. iSpoty, Cortland, Saturn.

#4 Bad_Boy

Bad_Boy
  • 549 posts
  • SkądGermany

Posted 11 June 2007 - 00:26

jutro jade do Gravisa w Mannheim to odpowiem na Twoje pytania. Pozdrawiam

#5 dzaku

dzaku
  • 665 posts

Posted 11 June 2007 - 06:46

Nie wiem czy dobrze rozumiem tego posta ale z tego co wiem to Macbooki Pro są w Polsce.. iSpoty, Cortland, Saturn.

Tych z Santa Rosa jeszcze nie ma. A na stronie gravisa juz sa i to nawet dostepne z tego co widze.

#6 Katesh

Katesh
  • 49 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 11 June 2007 - 08:02

Ja swojego MB kupowałem w Niemczech. Różnica w cenie 1 kPLN zrobiła swoje. na komputer czekałem 3 tygodnie (inna klawiatura i system po angielsku) ale doszedł i jestem bardzo zadowolony. (z tego co wiem to Niemcy nic przy nim nie grzebali tylko ściągnęli sprzęt odpowiadający zamówieniu z Anglii. Co do kwestii opłat to całość opłacona była gotówką przy zamówieniu.

#7 im@t

im@t
  • 147 posts

Posted 11 June 2007 - 17:12

bad_boy , bede wdzieczny za wszelkie info . czy zamawiales ronwiez system po angielsku czy bedziesz mial niemiecki ? skladales zamowienie telefonicznie czy mejlowo ? czekam na info . pozdrawiam

#8 dzaku

dzaku
  • 665 posts

Posted 11 June 2007 - 17:32

bad_boy ,
bede wdzieczny za wszelkie info . czy zamawiales ronwiez system po angielsku czy bedziesz mial niemiecki ? skladales zamowienie telefonicznie czy mejlowo ? czekam na info . pozdrawiam

System jest wielojezyczny - nie ma osobnej wersji angielskiej lub niemieckiej. Tylko do polskiej potrzebujesz Polonizatora.

#9 fadro

fadro
  • 698 posts
  • Skądzimuje w poznaniu

Posted 11 June 2007 - 17:47

zamawia sie tylko z klawa qwerty, zaznaczyc trzeba ze amerykanska lub iso (znajomy dostal ktoras ze skandynawskich :) ) bardzo przyjemny jest tez sklepik w wiedniu. w przypadku prawdziwych sklepow raczej polecalbym kontakt osobisty.

#10 Akashic

Akashic
  • 10 posts

Posted 11 June 2007 - 19:21

Halo, chciałbym kupić MBP w Niemczech na firmę. Orientuje się ktoś, jak to jest z wystawieniem faktur? Czy bezproblemowo będę mógł odliczyć podatek? Dzięki z góry i pozdrawiam, A.

#11 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 11 June 2007 - 20:28

Ja kupilem Maca C2D w Berlinie w sklepie Gravisa. Gravis prowadzi najwiekszy Apple Store (chyba) w Europie, na Ernst Reuter Platz.
Gravis to naprawde liczacy sie dealer Apple w Niemczech, maja kilkanascie swoich sklepow i wlasna polityke cenowa. Warto ich sprawdzac, co jakis czas maja rozne okazje. Ja dalem za iMaka 1200 zl taniej niz w Polsce i do tego kupe gratisow, bo Gravis wtedy otworzyl swoj nowy sklep i byla z tej okazji promocja. Po Berlinale to wlasnie oni wyprzedawali tanio Macbooki, ktore sluzyly przy obsludze Berlinale (kompy dzialaly pare dni, na gwarancji a szly po ok. 900 euro-zeszly natychmiast :) ). Itd itd. Sprzedaja duzo iPodow refurbished albo z wystawy .

Co do wczesniejszego zamawiania: Gravis ma dobry system sprawdzania zasobow w internecie. Przy kazdym towarze, obok numeru towaru masz informacje o dostepnosci danej rzeczy w danej filii Gravisa:
In Kürze verfügbar -oznacza, ze towar wkrotce bedzie
Sofort lieferbar - towar dostepny od reki
zolty kwadracik - towar jest, ale juz jest go malo

Mozna sobie rezerwowac przez telefon,o ile dobrze pamietam.
Ja wczesniej dla pewnosci zadzwonilem w dzien wyjazdu do Berlina, ale sprzedawca tylko potwierdzil to co i tak widzialem w necie.

Co do systemu: przy pierwszym uruchomieniu Maka on sie po prostu pyta, w jakim jezyku chcesz system. Nie ma osobnych wersji narodowosciowych :)

Klawiatura niemiecka: mozesz kupic osobno QWERTY, w moim wypadku nie bylo takiej mozliwosci, ze zabieraja niemiecka i wymieniaja na angielska albo z lekka doplata daja mi angielska. Angielska byla tylko za pelna cene, jako towar kupiony osobno.

Z Wroclawia masz najblizej do Berlina albo Lipska. OK, jest tez sprzedaz Apple w Dreznie w Saturnie w takiej centralnej galerii handlowej, ale to nie Gravis wiec nie wiem jak jest u nich z warunkami.
Z lektury forow niemieckich Makowcow wynika, ze najlepszy Gravis jest w Berlinie (przeciwnie np do Gravisa w Monachium, na ktory byly zazalenia). Berlin jest najlepszy moim zdaniem, bo tam jest kilku sprzedawcow Apple, nie tylko Gravis. Np:
www.macconect.de
www.mac-house.de
Sklepy Saturna, Media Markt, kiedys Vobis (nie wiem jak teraz), sklepy muzyczne (tzn. z instrumentami, np JustMusic gdzie kupuje osprzet muzyczny ma osobny dzial Apple).
Ale moim zdaniem najlepszy jest Gravis na Ernst Reuter Platz. Sklep ma niecodzienne jak na niemieckie warunki godziny otwarcia, bo jest czynny w sobote do 21 (w dni powszednie do 22). Sklep jest w pelni samoobslugowy (jednak jesli chcesz wieksze rzeczy jak np komputer, to juz musisz zalatwiac to ze sprzedawca, ktorych kilku jest na sklepie), obsluga jest mila, jak ostatnio poszukiwali mi na magazynie ostatniego Elevatora Griffina, to chlopaszek uwijal sie ze hej :) Gadaja po angielsku. Maja parking dla klientow na 35 samochodow. Dojazd do nich jest latwy, bo jesli kojarzysz rondo z "aniolem" (Siegersaule), to nastepne na zachod to wlasnie Ernst Reuter Platz.

pozdro, nic sie nie lam, jak masz szmal to w ich interesie jest Cie dobrze obsluzyc i rozumiec co mowisz (Miś: "my wszystko fersztejen, marki, dolary, pan spocznie, poczeka, się załatwi" :) :) )

#12 im@t

im@t
  • 147 posts

Posted 12 June 2007 - 10:34

dzieki ruczaj za info ! czekam jeszcze na odpowiedzi badboya .. jeszcze mam do ciebie jedno pytanko ? ile kosztuje taka klawiatura angielska i czy ciezko ja wymienic . co z gwarancja jezeli ja sam to zrobie ? jak to wygladalo w twoim przypadku ?

#13 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 12 June 2007 - 12:37

Teraz patrze i szczerze mowiac, w Gravisie nawet nie maja innych klawiatur niz niemieckie.

http://www.gravis.de...e/Tastaturen/
Nie wiem, bo dla mnie niemiecka klawiatura nie jest zadna przeszkoda, i tak pisze nie patrzac na klawisze i pamietam gdzie co jest :) Wiec nie zmienialem klawiatury.

To chyba nic nie ma do gwarancji, przeciez komputera nie rozbierasz :)

#14 Bad_Boy

Bad_Boy
  • 549 posts
  • SkądGermany

Posted 12 June 2007 - 13:22

jestem po wizycie w Gravis-ie w Mannheim i jest jak pisal kolega Ruczaj (ja tez z Poznania- Ruczaj) Z klawiatura qwerty musza sciagnac z Anglii - trwa to 2 tyg Polecam tez dokupienie (za100euro) 3 letniego ubezieczenia-gwarancji na w/wymieniony MBP

#15 Akashic

Akashic
  • 10 posts

Posted 12 June 2007 - 14:53

Odnośnie podatku: Dziś polatałem trochę po skarbówkach. Jeżeli masz (lub kolega ;) zgłoszoną działalność gospodarczą, wystarczy złożyć w urzędzie skarbowym dwa papierki VAT-R oraz VAT-R/UE. Raptem 3 strony, mało wypełniania, a w zamian dostajesz do NIPu przedrostek PL, co umożliwia zakup bez podatku rzeczy za granicą (ot, chociażby najnowszego MBP za 1,500 Euro) - żadnych dodatkowych opłat. Na uaktualnienie w systemie czeka się ok. 5 dni. Ogółem taniej niż obecne (stare) MBP w promocji SADowskiej. Pozdrawiam, A.

#16 rem

rem
  • 1 posts

Posted 12 June 2007 - 16:02

właśnie wróciłem z de. też miałem zamiar tam kupić ale poprzedni model MB, które trudno dostać
byłem w sklepie gravis w norymberdze (o którym wspomniał dannyboy), sprzęt na miejscu, chociaż nie wiem jak z klawiaturą
proponuję napisanie email z zapytaniem do sklepów w mieście które masz zamiar odwiedzić (?dresden, np. [url]http://www.cyberport.de)[/url], odpiszą i potwierdzą realizację
do odbioru jest podatek (Mwst) 19% wartości, ale na granicy, chociaż w holandii po podaniu polskiego NIP-u od razu odjęli podatek (inny sprzęt)
Akashic - nie ma problemu z fakturą VAT, odliczyć można od dochodu

no cóż, dzisiaj wróciłem i zamówiłem w [url]www.transit.pl[/url], chyba najniższe ceny w pl

Pozdrawiam i jestem ciekaw wyników

#17 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 12 June 2007 - 21:24

Taka historyjka, co prawda nie dotyczy Maka ale samochodu, niemniej daje pewne pojecie o roznicy standratow podejscia do klienta:
http://miasta.gazeta...98,4217819.html

#18 im@t

im@t
  • 147 posts

Posted 12 June 2007 - 21:41

odpisali mi z gravisa... kupno maczka znowu sie oddalilo.... z klawiatura qwerty nie mam problemu - od 4 do 6 tygodni trzeba czekac i komp sprowadza z anglii tylko , ze z matowa matryca , a ja chce z blyszczaca.... katastrofa , nie wiem co mam robic .

#19 Bad_Boy

Bad_Boy
  • 549 posts
  • SkądGermany

Posted 13 June 2007 - 14:24

no mi tez powiedzieli ze Glossy z qwerty nie ma na dzien dzisiejszy na stanie. Mam pytac nachste woche.

#20 dannyboy

dannyboy
  • 9 posts

Posted 15 June 2007 - 19:05

właśnie wróciłem z de. też miałem zamiar tam kupić ale poprzedni model MB, które trudno dostać
byłem w sklepie gravis w norymberdze (o którym wspomniał dannyboy), sprzęt na miejscu, chociaż nie wiem jak z klawiaturą
proponuję napisanie email z zapytaniem do sklepów w mieście które masz zamiar odwiedzić (?dresden, np. [url]http://www.cyberport.de)[/url], odpiszą i potwierdzą realizację
do odbioru jest podatek (Mwst) 19% wartości, ale na granicy, chociaż w holandii po podaniu polskiego NIP-u od razu odjęli podatek (inny sprzęt)
Akashic - nie ma problemu z fakturą VAT, odliczyć można od dochodu

no cóż, dzisiaj wróciłem i zamówiłem w [url]www.transit.pl[/url], chyba najniższe ceny w pl

Pozdrawiam i jestem ciekaw wyników

Jestem noga w sprawach podatkow i innych podobnych rzeczy... Jako osoba prywatna kupujac np. w DE dostaje zwrot ichniejszego VATu? Czy jestem ciagle traktowany jako ostatni w "systemie pokarmowym"? Pewnie to dla Was banalne pytanie, ale dla mnie to zagadka... Pozdrawiam

#21 Bad_Boy

Bad_Boy
  • 549 posts
  • SkądGermany

Posted 16 June 2007 - 00:33

nieee- jako osoba prywatna nie dostajesz zwrotu podatku- bo niby dlaczego ? Jezeli masz firme i jestes platnikiem Vatu to robisz zakupy w Pl i calej Unii nie placac go, musisz miec w tym celu Miedzynarodowy NR NIP. Wszystko jest juz wyzej opisane- poczytaj dokladnie.

#22 sham4n

sham4n
  • 274 posts
  • SkądŻary => Wrocław

Posted 16 June 2007 - 09:28

a orientuje się ktoś czy można takiego maca kupić na zniżkę studencką nie studiując w Niemczech? Regulamin tego zabrania, ale może jednak komuś się udało?:)

#23 yrrhedes

yrrhedes
  • 6 posts

Posted 20 June 2007 - 11:49

Hej, Chciałbym kupić białego MacBooka z C2D 2GHz i dyskiem 80GB. Do tego w planach mam czerwonego secondskina oraz ipoda 4GB - także najchętniej czerwonego, alternatywnie srebrnego. Co do MACa, to podoba mi się ten pomysł z ubezpieczeniem za 100Euro w Gravisie. No i zależy mi na klawiaturze QWERTY - choc chyba może być w wersji UK, a nie USA (fajnie byłoby zobaczyć zdjęcie z różnicą). Czy da się namówić Gravisa, by wysłali mi taki towar do Polski? A może lepiej pojechać na miejsce? Z tym, że rozumiem, że wcześniej trzeba ich poprosić, by sprowadzili takiego z odpowiednią klawiaturą. I czy oni w ogóle mają czerwone ipody? Czy to tylko w USAch takie są? Pozdrawiam.

#24 arcadiusz

arcadiusz
  • 16 posts

Posted 28 June 2007 - 09:36

Mam okazje kupić mac mini 1.8 za dobre pieniądze przywiezionego z Niemiec, oczywiście z oprogramowaniem po niemiecku bez gwarancji. Czy będą jakieś problemy z wgraniem polskiego menu czy taki system w jakiś sposób się aktywuje (kod, seriale) czy tylko wgrywa i już jest, a później polską nakładkę, a i nie ma klawiatury czy zwykła klawiatura na usb będzie działać.;)

#25 jbwm

jbwm
  • 1878 posts
  • SkądB-stok/Polska

Posted 28 June 2007 - 09:45

Mam okazje kupić mac mini 1.8 za dobre pieniądze przywiezionego z Niemiec, oczywiście z oprogramowaniem po niemiecku bez gwarancji. Czy będą jakieś problemy z wgraniem polskiego menu czy taki system w jakiś sposób się aktywuje (kod, seriale) czy tylko wgrywa i już jest, a później polską nakładkę, a i nie ma klawiatury czy zwykła klawiatura na usb będzie działać.;)

Jeśli dostaniessz polonizator, to da się wgrać*system po polsku. Klawa usb będzie działać.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users