Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Kupiony iPhone, zablokowany przez Apple? Duży problem.

• Please log in to reply
25 replies to this topic

#1 maciejbis

maciejbis
  • 36 posts

Posted 15 November 2011 - 20:24

Witam, Jakiś czas temu kupiłem iPhone'a na Allegro. Telefon sprzedawany był jako telefon z simlockiem. Po dotarciu do mnie zdziwienie wywołało pudełko na którego tyle numer seryjnych wydrukowany był na zwykłej drukarce. Zadzwoniłem do sprzedawcy, który zapewnial mnie o legalności danego iPhone'a. Ze względu na duża ilośc pozytywnych komentarzy zaufalem sprzedawcy. Wszystko dzialalo wifi gps itp. Samego telefonu nie byłem w stanie sprawdzić. Ze względu na simlocka chciałem poczekać na nowa kartę geevey. W miedzy czasie sprawdzilem numer imei na policji telefon nie był zgłoszony jako kradziony. Na stronie Apple w sprawdzaniu gwarancji wyskoczyla mi dziwna informacja. Zadzwoniłem więc na infolinie Apple podalem numer seryjny imei i Pani z infolinii powiedziała mi ze telefon został kupiony w Anglii w salonie Apple więc bardzo dziwne, ze posiada blokadę simlock. Potem przypadkiem dowiedziałem sie o istnieniu serwisu Cortland w Poznaniu, poszedłem tam z iPhonem. Pani która wpisywala numer seryjny była bardzo zdziwiona bo niby iPhone nie był na gwarancji ale dodatkowo wyswietlila jej sie dodatkowa informacja który nigdy wcześniej sie nie pokazywała z informacja o braku gwarancji. Powiedziała abym zostawił telefon oni sie ze mną skontaktuja jak wyjaśnia sprawę. Po 2h zadzwonił do mnie Pan mówiąc ze telefon w ogóle nie ma prawa istnieć i nie ma pojęcia jak mógł trafić w moje ręce. Telefon, zdaniem Serwisanta nie posiada simlocka jest natomiast zablokowany przez Apple. Jedynym wyjściem o którym powiedział mi serwisant jest zdobycie dowodu zakupu z Anglii i wysłanie do Apple. Spotkał sie ktoś z takim przypadkiem? Co mogę zrobić w takim przypadku? Jest jakieś lekarstwo dla tego iPhone'a jeśli nie posiadam faktury? Czy spróbować zgłosić sprawę do Allegro?

#2 iRaff

iRaff
  • 71 posts
  • SkądManchester UK

Posted 15 November 2011 - 20:33

Zgłosic do allegro, możliwe ze telefon pochodzi z puli telefonów pokazowych - które są wystawione w sklepie lub pracownik wypożyczył sobie ten telefon z magazynu :-)

#3 mattkally

mattkally
  • 564 posts
  • SkądZambrów

Posted 15 November 2011 - 20:37

Pierwszy raz spotkałem się z takim problemem. Jeżeli nie masz dowodu zakupu to wątpię abyś coś załatwił. Spróbuj skontaktować się z tym sprzedającym z Allegro. Jeżeli nie będzie w stanie dosłać Ci dowodu zakupu to żądałbym natychmiastowego zwrotu pieniędzy. Specjalnie mógł zataić, że iPhone jest zablokowany. Dane niezgodne z opisem Allegro. Podejrzane jest również dla mnie te dodrukowane informacje z tyłu pudełka.

#4 maciejbis

maciejbis
  • 36 posts

Posted 15 November 2011 - 21:18

Dzięki za zainteresowanie. Aukcja brzmiała w następujący sposób: "Na sprzedaż mam nowego białego iphona 4 z pamięcią 16gb. Telefon jest nowy, nigdy nie używany, jest w 100% sprawny bez ukrytych wad. Ma polskie menu oraz ma blokade simlock na angielską sieć 3." Według ekspertyzy telefon nie ma simlocka tylko jest zdalnie zablokowany przez Apple, czyli racja produkt niezgodny z opisem. Tylko nie wiem czy nie minął za długi czas od kupienia. Wszystkie te wyżej wymienione czynności trochę trwały, no nic w takim razie będę uderzał do allegro. Rozmawiałem z sprzedawcą, mówił, że musi się z kimś skontaktować itp itp. Więc wątpię aby posiadał oryginalny dowód zakupu z Anglii. No nic będę próbował, pozdrawiam! :)

#5 mattkally

mattkally
  • 564 posts
  • SkądZambrów

Posted 15 November 2011 - 21:26

Telefon jest nowy, nigdy nie używany, jest w 100% sprawny bez ukrytych wad.

Jednak miał jakieś ukryte wady. Próbuj.

#6 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 15 November 2011 - 21:27

Taka blokada pojawia się także kiedy telefon został skradziony.

#7 kajus01

kajus01
  • 897 posts
  • SkądZiemia?

Posted 15 November 2011 - 21:33

Ten "jakiś czas temu" to było 13listopada?

---------- Wpis dodano o 21:33 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:31 ----------

sorki 13 października?

#8 1mysliwy1

1mysliwy1
  • 99 posts

Posted 15 November 2011 - 22:25

Tylko nie wiem czy nie minął za długi czas od kupienia.

Na 100% nie minął za długi czas od kupienia.

#9 Annoying Orange

Annoying Orange
  • 76 posts
  • SkądBielsko- Biała

Posted 15 November 2011 - 22:28

Niech zgadnę, telefon był "dziwnie" tani?

#10 kajus01

kajus01
  • 897 posts
  • SkądZiemia?

Posted 15 November 2011 - 22:32

O ile to ten sprzedany 13października to nie tak tani bo poszedł za prawie 1,5k.

#11 Annoying Orange

Annoying Orange
  • 76 posts
  • SkądBielsko- Biała

Posted 15 November 2011 - 22:38

Oj, to rzeczywiście przejechałeś się, może allegro jakoś zareaguje, bo już miałem sprawę z przesyłką, ale dużo tańszą to się allegro nim nie przejęło tylko zablokowało konto i pieniędzy nie dostałem.

#12 kajet24

kajet24
  • 153 posts

Posted 16 November 2011 - 11:50

Chyba jest takie prawo ochrony konsumenta, że przy zakupie na odległość przez 10dni od otrzymania przesyłki masz prawo Unieważnić umowę bez podania powodu. W tym wypadku masz powód, więc wydaje mi się, że problemu nie będzie jeśli ten czas minął.
Jak chcesz się upewnić to napisz na Forum Prawne - bezpłatne porady prawne - prawo, pomoc prawna, forum prawnicze - tam na pewno ktoś Ci doradzi. Opisz im tylko dokładnie całą sprawę.

Jeżeli nie odda pieniędzy to zgłoś sprawę do sądu, bo to są jakieś żarty, że facet wystawia taki przedmiot nie informując o ważnej sprawie.

k.

#13 sthEn

sthEn
  • 318 posts
  • SkądGdynia

Posted 16 November 2011 - 12:11

Chyba jest takie prawo ochrony konsumenta, że przy zakupie na odległość przez 10dni od otrzymania przesyłki masz prawo Unieważnić umowę bez podania powodu. W tym wypadku masz powód, więc wydaje mi się, że problemu nie będzie jeśli ten czas minął.
Jak chcesz się upewnić to napisz na Forum Prawne - bezpłatne porady prawne - prawo, pomoc prawna, forum prawnicze - tam na pewno ktoś Ci doradzi. Opisz im tylko dokładnie całą sprawę.

Jeżeli nie odda pieniędzy to zgłoś sprawę do sądu, bo to są jakieś żarty, że facet wystawia taki przedmiot nie informując o ważnej sprawie.

k.

Przy zawieraniu umowy na odległość od FIRMY masz 10 dni na zrezygnowanie z zakupu bez podania przyczyny. Po tych 10 dniach zostaje Ci tylko okres 24 miesięcy na reklamowanie towaru tytułem naprawy gwarancyjnej bądź niezgodności towaru z umową. Reklamując z tytułu niezgodności możesz wymagać bezpłatnej naprawy, bądź wymiany towaru na nowy, żądanie zwrotu pieniędzy bądź obniżenia ceny jest możliwe dopiero, jeżeli sprzedający może wykazać, że wymiana jest niemożliwa z uzasadnionej przyczyny.

Jeżeli kupiłeś od osoby prywatnej, to nie masz żadnej prawnej możliwości zwrotu (chyba, że sprzedający się zgodzi, ale to już inna sprawa), możesz natomiast reklamować z tytułu rękojmi.

Tak w skrócie :)

#14 mateo549

mateo549
  • 38 posts
  • SkądBiałystok

Posted 16 November 2011 - 13:30

Witam! Rowniez kupiłem takiego iPhone z simlockiem na angielską sieć T-mobile.uk wpisując nr seryjny na stronie apple pokazuje mi ze iphone nie ma gwarancji a sprawdzając po numerze ip został wyprodukwoany na początku wrzesnia tego roku . Pudełko również się zgadza , naklejka jest wydrukowana na normalnym papierze i przyklejona na miejsce oryginału... Mój iPhone działa i nie jest zablokowany i mam nadzieję ze nie zostanie. Słyszałem ze takie telefony mogą pochodzić od pracowników serwisów apple którzy w papierach oficjalnie piszą że telefon został wymieniony dla klienta na nowy w ramach naprawy gwarancyjnej a nie oficjalnie telefony klientów zostają naprawiane a egzemplarze z magazynu sprzedawane po niskich cenach.

#15 tores.

tores.
  • 1149 posts
  • SkądMontrouge

Posted 16 November 2011 - 13:41

Słyszałem ze takie telefony mogą pochodzić od pracowników serwisów apple którzy w papierach oficjalnie piszą że telefon został wymieniony dla klienta na nowy w ramach naprawy gwarancyjnej a nie oficjalnie telefony klientów zostają naprawiane a egzemplarze z magazynu sprzedawane po niskich cenach.

A świstak siedzi i zawija je w sreberka, ja słyszałem że iP5 na nowy rok wyjdzie, bo 4S to niewypał
A co z rozliczeniem sztuk, odparowały w sposób znany tylko Ojcu dyrektorowi?! Wracaj na lekcje, już po dzwonku :D

#16 mateo549

mateo549
  • 38 posts
  • SkądBiałystok

Posted 16 November 2011 - 13:43

Czy ty umiesz czytać ze zrozumieniem ?? W dokumentach jest wpisane że telefon został wymieniony na NOWY a w rzeczywistości jest naprawiany ... ps. pod wymieniane egzemplarze jest podstawiany jakiś uszkodzony choćby z ebay za 100 dolarow ... i cala zabawa sie oplaca

#17 tores.

tores.
  • 1149 posts
  • SkądMontrouge

Posted 16 November 2011 - 13:54

Od dawna wiadomo że gdy idziesz do Apple oddać tel na gwarancje to dają Ci iPhone refurbished a twoja sztuka idzie do naprawy, następnie tę twoją sztukę dostaje ktoś inny. Ale Ty wymyślasz jakąś teorie spiskową i z tego się śmiałem

ps. pod wymieniane egzemplarze jest podstawiany jakiś uszkodzony choćby z ebay za 100 dolarow ... i cala zabawa sie oplaca

Myślisz że Apple to worek bez dna? Widziałeś kiedyś formularz zdania i odbioru sprzętu? Każda sztuka jest opisana, spisany nr IMEI następnie jest pakowany i opieczętowany. Ty i pracownik podpisujecie się. Ciekawe ile taki pracownik by popracował gdyby sobie tak podmienił

#18 mateo549

mateo549
  • 38 posts
  • SkądBiałystok

Posted 16 November 2011 - 14:05

Dobra nieważne ale dlaczego mój iPhone nie ma jakiejkolwiek gwarancji a ma simlock na tmobile.uk ?? Przeciez jak telefon ma simlocka na jakąś sieć to powinien być już gdzieś zarejestrowany i jakaś gwarancja powinna być a w moim przypadku on tak jakby nie istnieje.

#19 BoYan

BoYan
  • 66 posts
  • SkądLODZ

Posted 10 February 2012 - 14:26

Witam ja kupiłem w lipcu ubiegłego roku taki telefon za 1,7k teraz jak byłem w UK w sieci O2 dowiedziałem sie ze telefon jest wzięty przez kogoś w abonamencie i nie była za niego zapłacona żadna faktura. telefon został zablokowany przez Apple i uznają go jako skradziony. Zgłosiłem sprawę do komisu który sprzedał mi go na fakturę ale oni nie widzą problemu. Zamierzam sprawę zgłosić na policję oraz do Allegro niech sie wezmą za takich sprzedawców. Jak tylko będę miał jakieś wieści to sie podzielę informacjami, jak również napisze jaki to allegrowicz bo sprzedaje telefony do tej pory.

#20 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1121 posts
  • SkądŁódź

Posted 10 February 2012 - 14:43

Witam
ja kupiłem w lipcu ubiegłego roku taki telefon za 1,7k
teraz jak byłem w UK w sieci O2 dowiedziałem sie ze telefon jest wzięty przez kogoś w abonamencie
i nie była za niego zapłacona żadna faktura.
telefon został zablokowany przez Apple i uznają go jako skradziony.

Zgłosiłem sprawę do komisu który sprzedał mi go na fakturę ale oni nie widzą problemu.
Zamierzam sprawę zgłosić na policję oraz do Allegro niech sie wezmą za takich sprzedawców.

Jak tylko będę miał jakieś wieści to sie podzielę informacjami, jak również napisze jaki to allegrowicz bo sprzedaje telefony do tej pory.

Allegro Ci nie pomoże bo minęło ponad 120 dni od daty zakupu. Sam nie byłem świadomy ram czasowych allegro i dzięki temu zostałem "wydymany" na 2 tys za telefon którego nie dostałem.

#21 BoYan

BoYan
  • 66 posts
  • SkądLODZ

Posted 10 February 2012 - 14:47

jakie 120 dni? czyli co pozwalają sprzedawać kradziony sprzęt?

#22 sivienki

sivienki
  • 207 posts

Posted 10 February 2012 - 14:48

To jest tak ze telefon byl krafziony w anglii wiec jest tam zablokowany. Dlatego na stronie aplle czy tez T mobile wisnieje ze nie ma gwarancji mimo mlodego wieku. Telefony te nie sa zablokowane w Polsce bo polska nie ma umowy z anglia.

#23 BoYan

BoYan
  • 66 posts
  • SkądLODZ

Posted 10 February 2012 - 15:15

ale nei moge korzystac z sieci O2 w Polsce a to juz jest naruszenie gwarancji bo na terenie kraju nie moge korzytac z telefonu w sieci w ktorej jest telefon

#24 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1121 posts
  • SkądŁódź

Posted 10 February 2012 - 15:18

jakie 120 dni? czyli co pozwalają sprzedawać kradziony sprzęt?

Czytaj ze zrozumieniem.... kupiłeś telefon w zeszłym roku a allegro i policja ma to w du***, bo obudziłeś się już po czasie, aukcja przedawniona i tyle.

#25 BoYan

BoYan
  • 66 posts
  • SkądLODZ

Posted 10 February 2012 - 15:24

Czytaj ze zrozumieniem.... kupiłeś telefon w zeszłym roku a allegro i policja ma to w du***, bo obudziłeś się już po czasie, aukcja przedawniona i tyle.

Tak obudziłem sie po takim czasie bo akurat teraz miałem możliwość wyjechać do UK i chciałem skorzystać z O2 i du *** i teraz mam kartę w O2 i ona nie działa na terenie Polski pomimo tego ze jest aktywowana i ma włączony roaming.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users