Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mac mini server - wątpliwości

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 wisiena

wisiena
  • 110 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 14 November 2011 - 23:07

Witam! Przeczytałem już chyba wszystko o mac'ach mini na forum i nadal mam wątpliwości. W tej chwili mam mac'ka mini poprzedniej generacji z napędem CD i systemem Lion. Chciałbym spróbować mac'ka server z Lionem Server i tu pojawiają się wątpliwości: 1. Mam monitor apple 27" ze złączem mini display port. Nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, czy będzie on współpracował ze złączem thunderbolt. 2. Jaką wersję dysku wybrać. - chciałbym mieć dysk SSD, bo jest zbyt wolno a SSD w mac'ku air świetnie się sprawdza; - czy jeżeli zamówię najtańszego mac'ka mini server, to mogę zamienić dysk na SSD, dodać jeszcze drugi SSD i z czym to się wiąże; - o co tak naprawdę chodzi z funkcją TRIM i czy taką najtańszą wersję mac'ka mini da się zmusić do współpracy w tym trybie; Czy macie jednoznaczne odpowiedzi na te pytania? (M.)

#2 Jaras

Jaras
  • 568 posts

Posted 14 November 2011 - 23:54

Co to jest "mac'ka"? Chyba coś do macania. :)) W języku polskim używamy pisowni maka, makiem... Jednak możesz też używać oryginalnej pisowni angielskiej, ale wtedy już bez żanych odmian, czyli MacMini. ad1. Gdzieś na forum czytałem, że są przejściówki. ad2. SSD na serwer to kiepski pomysł ze względu na małą pojemność - tym bardziej, że system nie wspiera jeszcze funkcji TRIM. Dyski te szybko "zajedziesz" intensywną eksploatacją. Jeśli to ma być serwer plików, a mimo to chcesz korzystać z dysku SSD, to proponuję konfigurację SSD jako dysk podstawowy (może już produkują dyski SSD 2,5" z wewnętrzną macierzą RAID0 - tak jak 3,5"). Jako dysk dodatkowy na kopię bezpieczeństwa sugerowalbym tradycyjny dysk magnetyczny. Ciekawostką są też dyski hybrydowe - duża pojemność + przyzwoite osiągi w rozsądnej cenie. A jak jesteśmy przy cenie, to zabawa w SSD na pewno nie będzie się zamykała w klasie ekonomicznej - tutaj licz się z kosztami.

#3 komoornik

komoornik
  • 61 posts

Posted 15 November 2011 - 00:01

Apple (Polska) - Thunderbolt: technologia superszybkiego I/O nowej generacji.

Słabo szukałeś tej odpowiedzi.

#4 wisiena

wisiena
  • 110 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 15 November 2011 - 00:05

No dziękuję, ale nadal nie wiem czy mogę mac'ka mini server w wersji najtańszej wyposażyć w dyski SSD i czy będzie działała funkcja TRIM, którą mimo opinii kolegi Jaras'a, nowy mac'k obsługuje, ale niejasne jest czy tylko z dyskami SSD montowanymi fabrycznie czy również z tymi które mógłbym sam zamontować. (M.) P.S. Do kolegi kokosa: nie zgadzam się z opinią, że jest to błąd.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users