Witam,
Przyznaje się bez bicia zabrakło mi po prostu wiedzy i doświadczenia:) Dostałem jakiś czas temu bardzo stare nagranie nom tak z przed jakiś 30 lat i po proszono mnie o zgranie tego na płytę wiec zabrałem się za robotę i jest już zgrane tylko nom jak by nie patrzeć baza stereo kuleje i to mocno. Pierwsze co zrobiłem to drugą ścieżkę odwróciłem w fazie żeby była w przeciw fazie do pierwszej i poprawa jest wyraźna.
Czy jest jeszcze jakiś sposób który dość znacznie poprawi bazę stereo jakaś wtyczka lub zabieg z którego nie zdaje sobie sprawy, że można coś takiego zrobić nom nie wiem są...jakieś sposoby "patenty"??
Poprawa Bazy Stereo
Rozpoczęty przez
ciki12
, 14 lis 2011 00:07
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 14 listopada 2011 - 00:07
Napisano 14 listopada 2011 - 00:28
NIE WOLNO odwracać fazy jednej ścieżki względem drugiej w pliku stereo! Zobacz, co się stanie po sumowaniu obu ściezek do MONO.
Raczej KATASTROFA.
Jeżeli chcesz poszerzyć bazę stereo, to musisz posłużyć się odpowiednimi narzędziami, między innymi:
S1 Shuffler - Waves
Ozone 4 lub 5 (Multiband Stereo Imaging) - Izotope
Direction Mixer - Logic
Stereo Spread - Logic
A za darmo:
http://www.synthtopi...nhancer-plugin/
Pomiar i rozszerzenie - ABSOLUTNIE NIEZBĘDNY goniometr i miernik korelacji:
http://www.fluxhome....ares/stereotool
Zmierz Twój plik z odwróconą fazą miernikiem korelacji (Phase w Stereo Tool): jeżeli wskażnik korelacji spadnie poniżej zera, to masz problem.
"Patentem" można nazwać opóźnienie jednej ścieżki wzgledem drugiej o 1-3 milisekund, czyli małe przesunięcie w fazie. Nie o 180 stopni jak zrobiłeś.
Raczej KATASTROFA.
Jeżeli chcesz poszerzyć bazę stereo, to musisz posłużyć się odpowiednimi narzędziami, między innymi:
S1 Shuffler - Waves
Ozone 4 lub 5 (Multiband Stereo Imaging) - Izotope
Direction Mixer - Logic
Stereo Spread - Logic
A za darmo:
http://www.synthtopi...nhancer-plugin/
Pomiar i rozszerzenie - ABSOLUTNIE NIEZBĘDNY goniometr i miernik korelacji:
http://www.fluxhome....ares/stereotool
Zmierz Twój plik z odwróconą fazą miernikiem korelacji (Phase w Stereo Tool): jeżeli wskażnik korelacji spadnie poniżej zera, to masz problem.
"Patentem" można nazwać opóźnienie jednej ścieżki wzgledem drugiej o 1-3 milisekund, czyli małe przesunięcie w fazie. Nie o 180 stopni jak zrobiłeś.
Napisano 14 listopada 2011 - 03:37
"kokos"muszę przyznać że w tej dziedzinie masz nie słychaną wiedzę! pomogłeś mi też!
Napisano 14 listopada 2011 - 12:08
Mozesz za pomocą logicowego Direction mixer lub Voxengo MSED (free) rozbić sygnał na mono i stereo i wtedy sie pobawić. Fajny do MS jest też Brainworx V2, ale ten kosztuje
Jeśli ścieżka jest mono, do duuużo cięższa sprawa. Wtedy to co pisał kokos. Mozesz tez w jakis delikatniutki pogłos spróbować wpuscić albo całe pasmo, albo np. od 200 Hz w górę (trzeba experymentować).
Generalnie w takich przypadkach lepiej łączyc kilka technik, niż 100% przez jeden procesor przepuszczać
Napisano 15 listopada 2011 - 17:39
najprościej przesuń jeden kanał o kilka milisekund dalej względem drugiego
im więcej milisekund tym szersze słudzenie - oczywiście nie przesadzaj bo wyjdzie Ci echo
Napisano 15 listopada 2011 - 22:10
@ shpaque
moim zdaniem to nie jest dobre rozwiązanie. W ten sposób a) generujesz przesuniecie fazowe - czyli robisz fazer/chorus, co zazwyczaj prowadzi do zaniku jednych częstotliwości i wyeksponowania innych, czyli zmieniasz całe spektrum częstotliwościowe utworu
chirus/fazer nie jest najlepszym sposobem na kreacje przestrzeni
c) stereo polega m.in. na tym , że np. gitrara jest z lewej a np. trąbka z prawej. Twoja metoda nie spowoduje "rozszerzenia" tych instrumentów. Tutaj może pomóc przede wszystkim MS. To juz lepszy jest pogłos, który nie wprowadze zniekształcen fazowych
Napisano 17 listopada 2011 - 23:56
Dziękuje bardzo za cenne wskazówki co nieco już próbowałem i sprawdzałem i niestety mam poważny problem bo według miernika który wskazałeś kokos korekcje mam poniżej zera:( Co mogę z tym zrobić i jak z tym walczyć tak jak wspominałem nagranie jest stare bardzo stare wiec stereo kuleje i to mocno
Napisano 18 listopada 2011 - 00:02
Korelacja poniżej 0 jest problemem gdy występuje stale. Jeżeli miernik pokazuje korelację ponizej zera tylko chwilami, można z tym żyć. A możesz udostępnić ten plik?
Napisano 18 listopada 2011 - 00:09
Nom to ja mam tylko chwilami mniejszymi większymi, ale chwilami a co do udostępnienia plików nie ma problemu wrzucę tylko, na dropboxa i na PW dam link.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych