Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z kopiowaniem tekstu z pdf (w Podglądzie) do formatu *.doc

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 dareuss

dareuss
  • 15 postów
  • SkądLublin

Napisano 13 listopada 2011 - 23:52

Witam, Notorycznie spotykam się z problemem podczas kopiowania tekstu w formacie pdf z Podglądu i wklejaniu go np. do formatu *.doc w Open Office. Problem polega na tym, że w niektórych plikach pdf poprawnie kopiowana jest tylko część tekstu bez polskich znaków, a w innych plikach pdf - po wklejeniu np. skopiowanego zdania wyświetlają się puste pola, krzaczki itp. Jak wybrnąć z tej uciążliwej sytuacji? To jedna z najprostszych czynności i nie sądziłem, że będą z nią takie problemy. Mam nadzieję, że nie tylko ja mam ten problem i że komuś udało się go rozwiązać. I mam nadzieję, że nie będę musiał do tego celu używać Terminala ani przeprowadzać jakichś skomplikowanych operacji programistycznych, których nie potrafię wykonywać. Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam,

#2 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 14 listopada 2011 - 00:02

W pdf jest wszystko OK, zobacz jakie masz kodowanie znaków w Open Office. Może jest tam odpowiednia opcja przy wklejaniu?

#3 dareuss

dareuss
  • 15 postów
  • SkądLublin

Napisano 15 listopada 2011 - 11:37

Właśnie nie wiem, czy to kwestia OO, ponieważ ten sam problem występuje, gdy kopiuję tekst PDF z Podglądu i wklejam w okno wyszukiwarki - zamiast tekstu widać podkreślenia... Jakiś pomysł?

#4 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 15 listopada 2011 - 11:55

może być to spowodowane oprócz kodowania, czcionką, a raczej jej brakiem w systemie - a próbowałeś skopiowany tekst wklejać z dostosowanie stylu? W Pages jest to skrót alt/option+shift+cmd+v...

#5 dareuss

dareuss
  • 15 postów
  • SkądLublin

Napisano 17 listopada 2011 - 23:13

Sprawdziłem i rzeczywiście - to nie kodowanie, a czionka. W dokumencie pdf z różnymi czcionkami udaje się skopiować część tekstu - prawdopodobnie tę, której czionka jest rozpoznawana przez Open Office. Nie mam pojęcia jak wklejać tekst w Open Office z dostosowaniem stylu. Nie znajduję opisu takiej opcji w Pomocy. Skrót z Pages niestety nie działa. Jaki może być workaround?

#6 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 18 listopada 2011 - 00:51

a może jak już przekopiujesz do OO i wyskoczą krzaczki, zaznacz je i wybierz jakąś standardową czcionkę... zobacz, czy wtedy z tekstem będzie ok...

#7 dareuss

dareuss
  • 15 postów
  • SkądLublin

Napisano 20 listopada 2011 - 19:19

Niestety, po skopiowaniu i wklejeniu zmiana czcionki nic nie pomaga.

#8 Misfit

Misfit
  • 11 postów

Napisano 04 września 2012 - 20:45

Sorry, że odkopuję stary temat, ale sam długo szukałem rozwiązania dla tego problemu i wydaje mi się, że je znalazłem. U mnie wyglądało to podobnie: w PDFie mogłem zaznaczyć tekst, skopiować go, ale wklejając do Writera, TextEdita, przeglądarki, Calibre, etc - otrzymywałem albo puste linijki, albo same 'krzaczki'. Nie pomogły też żadne konwerterty PDF -> TXT, DOC, RTF, HTML itd... Oto co pomogło: 1. Wchodzisz na docs.google.com 2. Wybierasz przycisk "Upload' 3. W pop-up'ie zaznaczasz 'Convert text from PDF and image files to Google documents' i wybierasz język tekstu. 4. Po wczytaniu dokumentu, tekst powinno się dać zaznaczyć, kopiować i wklejać do woli. Co więcej - plik możemy od razu pobrać w formacie np. DOC. Może nie zawsze zostaje zachowane oryginalne formatowanie, ale mi zaoszczędził ten sposób naprawdę wiele czasu. Wiadomo - można zainwestować też w drogiego Finereadera, ale ten powyższy sposób był dla mnie najszybszy i przede wszystkim skuteczny. Mam nadzieję, że komuś tym pomogłem ;)

#9 gholeksa

gholeksa
  • 1 postów

Napisano 09 września 2012 - 20:52

Jest rozwiązanie Znalazłem rozwiązanie do problemu opisywanego w tym miejscu, i postanowiłem przebrnąć przez (moim zdaniem) żmudną rejestrację aby się tym z wami podzielić. Miałem podobny problem do waszego, i próbowałem różnych metod. Moje PDFy zajmowały kilka stron i ważyły ok 13 MB. Co zrobiłem: 1. Zainstalowałem program doPDF - umożliwia drukowanie z różnych aplikacji do PDF. 2. Otwarłem plik pdf z którego treść chciałem skopiować. 3. Wydrukowałem go używając drukarki "doPDF" a więc zapisał mi to samo w innym pliku PDF z tym że powinął czcionki dokumentu, które nie miałem w systemie. Z pliku PDF wynikowego bez problemu kopiowałem tekst z polskimi znakami do edytora - np. OO Writer. Mam nadzieję że pomogłem. :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych