Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Biurko nie reaguje

• Zamknięty Temat jest zamknięty
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Fiord_xD

Fiord_xD
  • 33 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 01:36

Witam, mam problem z moim imaciem z SL (10.6.8). Jak widać na załączonym obrazku, na biurku nie pokazują się pliki. Nie reaguje ono także na prawy przycisk myszy. Wygląda to dość dziwnie. Nigdy nie spotkałem się z czymkolwiek podobnym. Byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tego denerwującego problemu.

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 14 listopada 2011 - 12:36

Wpisz w Terminal: killall Finder

#3 Fiord_xD

Fiord_xD
  • 33 postów

Napisano 14 listopada 2011 - 18:00

Wpisz w Terminal:

killall Finder

Próbowałem już wiele razy. Dodam jeszcze, że:
-restrtowałem komputer
-uprawnienia są OK

#4 foxal

foxal
  • 4 postów

Napisano 14 listopada 2011 - 21:16

to samo mam chyba na macbook pro. po pewnym czasie mysz nie reaguje, wszystko przestaje właściwie reagować

#5 Fiord_xD

Fiord_xD
  • 33 postów

Napisano 15 listopada 2011 - 13:49

to samo mam chyba na macbook pro. po pewnym czasie mysz nie reaguje, wszystko przestaje właściwie reagować

Nie, u mnie akurat ten problem nie występuje :) Zauważyłem natomiast, że nie mogę także zaznaczyć fragmentu biurka.

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 15 listopada 2011 - 22:54

Załóż drugie konto użytkownika i z niego wywal .plist Findera z tego pierwszego. Po przelogowaniu się na pierwsze powinno być ok - ale Finder będzie wtedy w defaultowych ustawieniach (mała strata :P).

#7 Fiord_xD

Fiord_xD
  • 33 postów

Napisano 16 listopada 2011 - 16:38

Załóż drugie konto użytkownika i z niego wywal .plist Findera z tego pierwszego. Po przelogowaniu się na pierwsze powinno być ok - ale Finder będzie wtedy w defaultowych ustawieniach (mała strata :P).

Dzięki, działa jak powinno Po stworzeniu nowego konta i nadaniu mu praw administatora, próbowałem usunąć plik, jednak nie miałem praw to katalogu biblioteki. Dlatego usunąłem z mojego normalnego konta i wszystko jest ok.

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 16 listopada 2011 - 17:06

Po stworzeniu nowego konta i nadaniu mu praw administatora, próbowałem usunąć plik, jednak nie miałem praw to katalogu biblioteki.

Miałeś, trzeba było użyć sudo ;-)

#9 DrTuber

DrTuber
  • 10 postów

Napisano 18 listopada 2011 - 13:59

Jakbyś miał program TinkerTool to tam w pierwszej zakładce Finder jest opcja Wyłącz funkcje Biurka. Odznaczasz i już wszystko działa

#10 Fiord_xD

Fiord_xD
  • 33 postów

Napisano 20 listopada 2011 - 12:24

Jakbyś miał program TinkerTool to tam w pierwszej zakładce Finder jest opcja Wyłącz funkcje Biurka. Odznaczasz i już wszystko działa

Nie mam tego programu.

Miałeś, trzeba było użyć sudo ;-)

Ok, na przyszłość będę wiedział.

Temat chyba do zamknięcia.

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 20 listopada 2011 - 15:34

Ok.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych