Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Smart folder - jak wyszukać pliki NIE zawierajace w nazwie danej frazy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 geter602

geter602
  • 64 postów
  • SkądWawa

Napisano 09 czerwca 2007 - 16:31

Witajcie, tym razem napotkałem taki problem. Jak spowodować aby Smart folder nie pokazywał plików ktore maja okreslona fraze w nazwie (np. chce znaleźć*wszystkie pliki Pages nie zawierające w nazwie słowa "Backup"). Z tego co widzę to w "Name" mogę wybrać*tylko "Contains; Begins with; Ends with oraz Is). Zatem nie ma czegoś takiego jak "no contains" ... Czy jest na to jakiś sposób? Pozdr g

#2 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 09 czerwca 2007 - 17:47

Chyba nie ma takiej możliwości. A szkoda...

#3 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 09 czerwca 2007 - 19:46

Ha, to coś dla mnie! Owszem jest taka możliwość. Smart folder zapisany z roszerzeniem .savedSearch to tak naprawdę plik .xml. Trzeba go otworzyć w jakimś edytorze tekstowym i sobie zmienić warunki. W tagu String jest zapisany warunek. Znajdź tam fragment (kMDItemDisplayName = '*Backup*'cd) && ...itd. i zamień „=” na „!=” Zapisz plik i zamknij okno findera, w którym był zrobiony smart folder i uruchom wyszukiwanie jeszcze raz. Voilà
  • geter602 lubi to

#4 geter602

geter602
  • 64 postów
  • SkądWawa

Napisano 09 czerwca 2007 - 21:04

Rewelacja! Działa bezbłędnie! Thx

#5 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 09 czerwca 2007 - 21:04

Ha, Voitek Ubiegles mnie bo ja dopiero na to wpadlem, ze to plik xml'a i mozna sobie go podejzec i sprobowac pokombinowac. :-) Swoja droga jest to maly bug w OS X'ie ze nie ma jednej z wielu mozliwosci wyboru kryterium. Ale Polak potrafi :-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych