Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

kamera jvc hdd + macbook

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 faraula

faraula
  • 20 posts

Posted 08 June 2007 - 10:50

witam, poprosze o pomoc, jestem hmm poczatkowym uzytkownikiem maca i zupelnie swieza posiadaczka kamery jvc everio gz-mg255. problem polega na tym, ze pliki ktore nagrywaja sie na kamerze nie sa rozpoznawane przez komputer, a cd do kamery jest tylko pod windows. prosze powiedzcie mi co moge zrobic, zeby to zaczelo razem dzialac :( nie mam windowsa w domu ani w najblizszym otoczeniu. moze sa jakies nie wiem kodeki albo cos... podkreslam, ze jestem amatorem, i nie umialam znalezc w internecie odpowiedzi na moj problem. bede wdzieczna z kazda podpowiedz.

#2 PeterPan

PeterPan
  • 17 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 June 2007 - 17:07

Cześć,
polecam program MPEG streamclip ([url]www.squared5.com)[/url].
Niestety nie jestem pewien czy nie będziesz potrzebować
"mpeg2 playback for QuickTime". Ja miałem go zainstalowanego
już wcześniej (ten kodek).

#3 faraula

faraula
  • 20 posts

Posted 08 June 2007 - 20:02

a jak zainstalowac ten mpeg player for QT? a w tym streamclipe to sie nie otwieraja te nagrania z kamery :/ bezsensu. mam kamere cyfrowa a nie dziala z kompem.

#4 PeterPan

PeterPan
  • 17 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 June 2007 - 15:40

faraula,
skoro nie otwieraja Ci sie filmiki w streamclipie
to znaczy, ze niestety potrzebny jest kodek mpeg2 playback.
Szkopul w tym, ze jest on platny [url]http://www.apple.com/quicktime/mpeg2/[/url]

Moze ktos inny bedzie mial lepszy pomysl.
Jestem w podobnej sytuacji co Ty. Kupilem Maka bardzo niedawno,
a ledwie pare dni temu kupilem kamere cyfrowa Sony DCR-SR290E z hdd
i tym programem konwertuje na inny format.
Odwagi i nie poddawaj sie.

Pozdro Peter

ps. kodek instaluje sie poprzez umieszczenie go w katalogu System/Library/QuickTime/
o ile sie nie myle

#5 PavelM

PavelM
  • 1535 posts
  • SkądKraków

Posted 09 June 2007 - 15:58

Kamera zapisuje obraz na HD, a do komunikacji z komputerem służy USB? Wielokrotnie pisano, że najlepszym amatorskim formatem zapisu wideo (o ile ma być obrabiany na Maku) jest miniDV, a bezproblemową komunikację z komputerem zapewnia łącze FireWire. Nie wiem co Ci doradzić w tym przypadku, obawiam się, że wszelkie zamiany formatu zapisu mogą obniżyć jakość gotowego materiału.

#6 dead

dead
  • 425 posts

Posted 12 June 2007 - 19:31

po chwili googlowania: "The camcorder itself has standard USB 2.0 and AV video jacks, and the included camcorder dock adds IEEE 1394 (Firewire for you Mac users) and S-Video jacks to the mix." leniuszek:) uzyj docka i przez firewire do maca ja :-)

#7 faraula

faraula
  • 20 posts

Posted 12 June 2007 - 20:48

jej lipa z tymi kamerami. dzieki za info dead. mam jedno pytanie (tylko prosze nie krzyczcie) co to jest firewire. tylko prosze po ludzku bo sobie wpisalam w google ale jakas abstrakcja mi wychodzi. co to jest kabel? soft? :/

#8 magmac

magmac

• 1170 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 12 June 2007 - 21:11

http://pl.wikipedia.org/wiki/Firewire

#9 faraula

faraula
  • 20 posts

Posted 12 June 2007 - 23:15

dziekuje za linka. zanim zamiescilam ten post, przeczytalam w wiki definicje :| . moje pytanie brzmi: czy za sprawa tego kabla cos sie zmieni, ze moj mac, ktory nie umie przeczytac tych plikow z kamery przenoszonych usb, nagle je przeczyta??

#10 PavelM

PavelM
  • 1535 posts
  • SkądKraków

Posted 13 June 2007 - 08:03

po chwili googlowania:
"The camcorder itself has standard USB 2.0 and AV video jacks, and the included camcorder dock adds IEEE 1394 (Firewire for you Mac users) and S-Video jacks to the mix."

leniuszek:) uzyj docka i przez firewire do maca ja :-)

Ano, szczera prawda:
"Kamera ma wyjście DV (i.LINK), dzięki któremu można szybko przekopiować filmy na dysk komputera".

---- Dodano 13-06-2007 o godzinie 09:22 ----

dziekuje za linka. zanim zamiescilam ten post, przeczytalam w wiki definicje :| . moje pytanie brzmi: czy za sprawa tego kabla cos sie zmieni, ze moj mac, ktory nie umie przeczytac tych plikow z kamery przenoszonych usb, nagle je przeczyta??

Jest szansa, chociaż ja praktykowałem tylko z filamaim zapisanymi na kasetkach mini DV.
Potrzebujesz kabel 4 pin na 6 pin - chyba, że w tym modelu JVC stosuje jakiś "wynalazek".
Najlepiej o kabel zapytaj w miejscu gdzie kupiłaś kamerę.

#11 dead

dead
  • 425 posts

Posted 13 June 2007 - 08:25

podlaczasz kamere kablem (zobacz jakie masz wyjscie w kamerze "duze" czy "male", bedzie ci potrzebny taki kabel ... albo duzy-duzy, albo maly-duzy.. chodzi o wielkosc gniazda... kable dostepne praktycznie w kazdym sklepie komp.) do komputera... port obok usb zapewne... taki szerszy i krotszy niz usb. Odpalasz iMovie, wtedy program przejmuje sterowanie Twoja kamera. Mozesz w imovie dac play, rewind itp. Przelaczasz taki button po "lewej-srodkowej" stornie (z nozyczek na kamerke (ikonki)) i dajesz import (tu ewentualnie jesli masz iSight, czyli wbudowana w kompa kamerke, bedziesz musial sie przelaczyc na Twoja kamere klikajac i wybierajac ja z listy, to ta ikonka kamerki)..... Program zaczyna zgrywac material na twoj dysk po prostu nagrywajac to co odtwarza kamera. Druga metoda to podlacz kablem do komputera, wlacz kamere, wlacz imovie i odpal helpa. I jeszcze odnosnie Twojego pytania: Producent zaprojektowal kamere tak ze podlaczaja ja do PC przez USB mozesz bezposrednio z dysku kamery zgrac pliki na Twoj komputer (omijasz proces nazywany digitalizacja). W przypadku komputerow innych niz PC (a dokladnie chodzi o system Windows), zgranie materialu z kamery odbywa sie tak jak w standardowych kamerach nagrywajacych na miniDV, czyli digitalizacja materialu przez Firewire (czyli kamera odtwarza, komp to nagrywa). Wbrew pozorom druga metoda jest o wiele wygodniejsza, mimo ze musisz poswiecic czas na zgranie materialu z kamery (czs nagrania=czas zgrania) to uzyskujesz material video w formacie DV, ktory jest o wiele przyjazniejszy w edycji i dalszej obrobce niz pliki Mpeg2 PS... a takie otrzymalbys po zgraniu materialu przez USB na PC. Pozdrawiam

#12 faraula

faraula
  • 20 posts

Posted 02 July 2007 - 20:37

SUPER Dziekuje za obszerna odpowiedz. jak juz nabede wreszcie odpowiedni kabel i zaczne dzialac napisze jak poszlo ;) pozdrawiam

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users