Hej,
Może ktoś miał podobny problem i mnie oświeci. Od kilku dni nie działa mi napęd CD w kompie, mówiąc dokładniej palant się nie otwiera po komendzie z klawiatury (nawet nie pojawia się na ekranie symbol wysunięcia dysku). W finderze opcja wysunięcia jest nieaktywna (szara), w Disk Utility widzę tylko dysk twardy... restart nic nie daje, naprawa przywilejów także. Krew mnie zalewa, bo w starym macbooku napęd mi wysiadł chyba po dwóch miesiącach...
Mac Pro, 2.8 Quad-Core Intel Xenon, 10.6.5
Nie grzebałem w środku, nawet nie instalowałem aktualizacji. Ktoś ma jakiś pomysł?

Mac Pro - nie działa napęd CD/DVD
Started by
vasyl
, 09 Nov 2011 16:42
2 replies to this topic
Posted 09 November 2011 - 16:42
Posted 09 November 2011 - 21:58
Na stronie supportu jest niewiele np to : Komputery Mac z procesorami firmy Intel: zerowanie kontrolera SMC
Jeszcze możesz spróbować wysunąć tackę podczas startu systemu (może padł jakiś sterownik tylko), trzeba wciskać przycisk C przed startem systemu aż do wysunięcia tacki. Na starych makach jeszcze przytrzymanie guzików myszy wysuwało tackę ale nie wiem czy jeszcze to działa bo u mnie jakoś nie bardzo choć mam nieaplowską myszę.
Ale może po prostu padł, albo kabel się wyciągnął? Otwórz i wyjmij. Możesz przełożyć do dolnej szuflady i sprawdzić.
Jeśli padł to koszt niewielki o ile nie potrzebujesz SUPERDRIVA wybierz jakąś zwykłą nagrywarkę nieaplowską, będzie działać. Tylko sprawdź jakie masz złącze na napędy IDE czy SATA.
Jeszcze możesz spróbować wysunąć tackę podczas startu systemu (może padł jakiś sterownik tylko), trzeba wciskać przycisk C przed startem systemu aż do wysunięcia tacki. Na starych makach jeszcze przytrzymanie guzików myszy wysuwało tackę ale nie wiem czy jeszcze to działa bo u mnie jakoś nie bardzo choć mam nieaplowską myszę.
Ale może po prostu padł, albo kabel się wyciągnął? Otwórz i wyjmij. Możesz przełożyć do dolnej szuflady i sprawdzić.
Jeśli padł to koszt niewielki o ile nie potrzebujesz SUPERDRIVA wybierz jakąś zwykłą nagrywarkę nieaplowską, będzie działać. Tylko sprawdź jakie masz złącze na napędy IDE czy SATA.
Posted 10 November 2011 - 16:51
Dzięki za odzew! Sprawdzę to jutro.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users