Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mac Pro - nie działa napęd CD/DVD

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 vasyl

vasyl
  • 76 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 November 2011 - 16:42

Hej, Może ktoś miał podobny problem i mnie oświeci. Od kilku dni nie działa mi napęd CD w kompie, mówiąc dokładniej palant się nie otwiera po komendzie z klawiatury (nawet nie pojawia się na ekranie symbol wysunięcia dysku). W finderze opcja wysunięcia jest nieaktywna (szara), w Disk Utility widzę tylko dysk twardy... restart nic nie daje, naprawa przywilejów także. Krew mnie zalewa, bo w starym macbooku napęd mi wysiadł chyba po dwóch miesiącach... Mac Pro, 2.8 Quad-Core Intel Xenon, 10.6.5 Nie grzebałem w środku, nawet nie instalowałem aktualizacji. Ktoś ma jakiś pomysł?

#2 rusinu

rusinu
  • 372 posts
  • Skądwa-wa

Posted 09 November 2011 - 21:58

Na stronie supportu jest niewiele np to : Komputery Mac z procesorami firmy Intel: zerowanie kontrolera SMC

Jeszcze możesz spróbować wysunąć tackę podczas startu systemu (może padł jakiś sterownik tylko), trzeba wciskać przycisk C przed startem systemu aż do wysunięcia tacki. Na starych makach jeszcze przytrzymanie guzików myszy wysuwało tackę ale nie wiem czy jeszcze to działa bo u mnie jakoś nie bardzo choć mam nieaplowską myszę.

Ale może po prostu padł, albo kabel się wyciągnął? Otwórz i wyjmij. Możesz przełożyć do dolnej szuflady i sprawdzić.
Jeśli padł to koszt niewielki o ile nie potrzebujesz SUPERDRIVA wybierz jakąś zwykłą nagrywarkę nieaplowską, będzie działać. Tylko sprawdź jakie masz złącze na napędy IDE czy SATA.

#3 vasyl

vasyl
  • 76 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 November 2011 - 16:51

Dzięki za odzew! Sprawdzę to jutro.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users