Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem podczas kopiowania plików na dysk zewnętrzny!!

• This topic is locked This topic is locked
10 replies to this topic

#1 Beduin

Beduin
  • 3 posts

Posted 09 November 2011 - 14:47

Witam, nie mogę skopiować pliku z dysku twardego na dysk przenośny. Wyświetla mi się komunikat "Nie można skopiować rzeczy "...", ponieważ jest zbyt duża dla formatu woluminu". Plik ma wielkość 4,85 GB a dysk zewnętrzny jest 320GB i z tego ma wolne aż 180 GB więc w czym jest problem? Dysk jest w formacie MS-DOS (FAT32) wiec moge na niego nagrywac. Potrzebuje szybkiej pomocy bo musze to przeniesc na inny komputer, a nie mam zamiaru specjalnie kupowac pendrive 8 GB...

#2 robgrab

robgrab
  • 1384 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 November 2011 - 14:49

FAT32 nie obsługuje plików większych niż 4gb, musi być NTFS.

#3 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 09 November 2011 - 14:51

Maksymalny rozmiar pliku dla Fat32 to 4 GB. Sformatuj dysk w exFAT.
FAT32 – Wikipedia, wolna encyklopedia

---------- Wpis dodano o 14:51 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:50 ----------

FAT32 nie obsługuje plików większych niż 4gb, musi być NTFS.

Nie musi ;-)

#4 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 09 November 2011 - 14:52

W tym że FAT32 ma ograniczenie do 4GB. Na ten system plików go nie wgrasz. Podziel go na dwie części. 'split' w terminalu, albo jakieś narzędzie z GUI poszukaj. Bo format dysku i nowy (inny) system plików rozumiem nie wchodzi w grę.

#5 Beduin

Beduin
  • 3 posts

Posted 09 November 2011 - 17:31

Aaaa i wszystko jasne:) a jest juz mozliwe zapisywanie na macu na dysku w formacie NTFS? A ten format exFAT zrobie dzieki narzedziom systemowym czy potrzebuje jakis inny program?

#6 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 09 November 2011 - 17:38

Aaaa i wszystko jasne:) a jest juz mozliwe zapisywanie na macu na dysku w formacie NTFS? A ten format exFAT zrobie dzieki narzedziom systemowym czy potrzebuje jakis inny program?

Mac OS X nie potrafi zapisywać plików na partycji NTFS. Na Mac OS X jedynie oczytasz pliki z takiej partycji. exFAT obsługuje odczyt/zapis zarówno na Mac OS X jak i Windows 7 oraz Vista (chyba). Do sformatowania dysku na exFAT nie potrzebujesz żadnych innych programów. Możesz to zrobić z poziomu Mac OS X w Narzedziach dyskowych. Nie wiem jak to wygląda w Windows ale też nie powinno być problemu (zgaduje tutaj).

#7 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 09 November 2011 - 17:50

Mac OS X nie potrafi zapisywać plików na partycji NTFS. Na Mac OS X jedynie oczytasz pliki z takiej partycji. exFAT obsługuje odczyt/zapis zarówno na Mac OS X jak i Windows 7 oraz Vista (chyba). Do sformatowania dysku na exFAT nie potrzebujesz żadnych innych programów. Możesz to zrobić z poziomu Mac OS X w Narzedziach dyskowych. Nie wiem jak to wygląda w Windows ale też nie powinno być problemu (zgaduje tutaj).

Vista też i XP po wgraniu poprawki ;-)
Microsoft mógł dać nazwę Fat64 to by ludzie nie mieli takich problemów.

#8 Beduin

Beduin
  • 3 posts

Posted 09 November 2011 - 18:07

Z tym NTFS to wiedzialem:) Dzieki wielkie za pomoc, juz biore się za zmiane formatu:)

#9 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 09 November 2011 - 18:13

Pamiętaj tylko żeby zawsze odremontowywać dysk przed odłączeniem exFAT ;-)

#10 ted.one

ted.one
  • 120 posts

Posted 29 March 2012 - 08:10

Panowie, czy łopatologicznie mogę prosić? :confused: Mam dysk zewn. , pełen w setkach giga, w formacie fat32. Nie mam jak zrobić kopii zapasowej. Teraz chciałbym nagrać na ten dysk plik większy niż kilka giga. 1. Czy mogę zmienić system plików z fat32 na exFat bez wymazywania zawartości dysku? Jak? W narzędziach dyskowych opcja exFat jest tylko w zakładce "wymaż" Z góry dzięki.

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24314 posts

Posted 29 March 2012 - 17:47

Nie, nie możesz. I te wszystkie Twoje 'problemy' były już tyle razy wałkowane, że aż strach. Trochę więcej samodzielności, a nie absolutnie wszystko podane na tacy.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users