Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPad i rzutnik - jaka jakość obrazu?

• Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 Pedro407

Pedro407
  • 597 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 November 2011 - 12:32

Witam, planuję robić prezentacje w Keynote i wyświetlanie ich z iPada przez rzutnik. Wszędzie widzę info, ze mozna podłączyć iPada przez przejsciowki Dock-VGA i Dock-3xChinch. Kwestia jest taka, ze przejsciowka na VGA kosztuje około 100zl a na chinche około 15zl, a ja nie mam zamiaru robić tych prezentacji aż tak dużo. To są szkolne potrzeby, jakieś 2-3 razy na semestr.. Pytanie jest takie - czy obraz wyświetlany przez rzutnik po przejsciowce chinchowej nie bedzie wyglądał jak mozaika? Bedzie sie w ogole dało odczytać, co jest na slajdach? Bo pamietam, ze jak sie podłączało komputer jeszcze przez s-video, to za cholerę sie nie dało odczytać nic na pulpicie i martwię sie, ze może to wyglądać podobnie przy rzutniku. Ma ktoś doświadczenia z takim zestawem? Albo może ktoś mial styczność z obiema wersjami? Dodam, ze HDMI nie wchodzi w grę- szkolne rzutniku nie maja wejścia HDMI ;)

#2 kondzio42

kondzio42
  • 120 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 November 2011 - 17:49

Co do chinchow nie mam doswiadczenia ale DOCK --> VGA to swietna przejsciowka i spisuje sie rewelacyjnie. Mysle ze warto wydac to 100 zl i miec pewnosc ze nic nie zawiedzie. Moge z czystym sumieniem polecic ten zestawik : iPad 2 + Keynote + Przejsciowka Dock --> Vga. Wszystko jest czytelne i nic sie nie laguje. Mozna nawet w gry pograc ;)

#3 12jahon

12jahon
  • 202 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 08 November 2011 - 18:01

Wiem, że to nie to o co pytałeś ale może rzeczywiście warto zainwestować w dock>vga, na pewno przyda sie jeszcze nie raz, a z nią wykorzystasz o wiele bardziej możliwości iPada :)

#4 omen1

omen1
  • 4 posts

Posted 08 November 2011 - 22:48

Mam pytanie czy mówicie o docku do ipada i przejsciówki na vga?:> czy jest może jakieś 2 w 1?

#5 Pedro407

Pedro407
  • 597 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 November 2011 - 23:22

Dock to nazwa tego gniazda, gdzie podpinasz ładowarkę w iPadzie. Dzięki za opinie, przemyśle ta przejsciowke do VGA. Jeszcze tylko zapytam, czy w ipadzie 2 mozna puszczać przez rzutnik wszystko co na ekranie, tak jak to robili na WWDC, czy tylko to, co jest objęte specjalna opcja?

#6 Piotrekx

Piotrekx
  • 47 posts

Posted 09 November 2011 - 23:10

Wszystko co tylko chcesz. Jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy na Keynote'a, (w moim przypadku był to chwilowy brak karty kredytowej + musiałem prezentować w dniu następnym), przekonwertowałem sobie całą prezentację do *.jpeg, i wszystko puszczałem przez aplikację "Zdjęcia". Co do przejściówki, kupowałem w Jabłkowym Sklepie w Krakowie. Gdzie indziej nie polecam, bo można łatwo naciąć się na podróbę, a na niej rzeczywiście nie będzie nic widać. Pozdrawiam.

#7 savage4pl

savage4pl
  • 46 posts
  • SkądŁódź

Posted 11 December 2011 - 10:43

Często wykonuję prezentację z iPad, mniej więcej trzy razy w tygodniu po 6 godz., więc zaopatrzyłem się w dwie przejściówki zarówno HDMI jak i VGA (Apple) i generalnie byłem zwolennikiem przejsciówki VGA, bo w części pomieszczeń był kabel VGA i projektor, ale zaczęło mi się zdarzać, że nie naładowałem iPad i wtedy przejściówka HDMI ratowali sytuacje, ponieważ można razem z nią ładować urządzenie. Jakość projekcji się nie różni, wszystko zależy od projektora. iPad jest do takich działań genialny. Więc polecam zainwestować odpowiednio do potrzeb.

#8 Serwuskm

Serwuskm
  • 309 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 14 December 2011 - 11:06

Korzystalem z connection kit chińskiego z wyjsciem na chinche, i ładnie wyswietlalo obraz. Tylko czest przez nieuwage wypinal mi sie connection kit, on bardzo delikatnie wchodzi :/

#9 conkerkh

conkerkh
  • 458 posts

Posted 16 December 2011 - 01:38

Korzystalem z connection kit chińskiego z wyjsciem na chinche, i ładnie wyswietlalo obraz. Tylko czest przez nieuwage wypinal mi sie connection kit, on bardzo delikatnie wchodzi :/

Ja testowalem na projektorze moim FullHD po HDMI i wszystko ladnie smigalo i obraz jest jak z laptopa przy ogaldaniu filmow. Nie wiem jednak czy mi sie cos z przejsciowka stalo czy z kablem ktory kosztowal dyche bo obraz przerywa jak sie dotyka kabla....

#10 Ropuh

Ropuh
  • 35 posts

Posted 13 March 2012 - 09:32

Witam, A coś do ipada 2 aby można było przeprowadzać prezentacje ale bez smyczy czyli bezprzewodowo. W moim wypadku w czasie prezentacji bardzo dużo chodzę po dość dużym terenie a wolałbym nie rozstawać się z ipadem i wracać do niego kiedy trzeba będzie coś przełaczyć.

#11 jacol78

jacol78
  • 13 posts
  • SkądKamień Pomorski

Posted 14 March 2012 - 09:53

Witam,
A coś do ipada 2 aby można było przeprowadzać prezentacje ale bez smyczy czyli bezprzewodowo. W moim wypadku w czasie prezentacji bardzo dużo chodzę po dość dużym terenie a wolałbym nie rozstawać się z ipadem i wracać do niego kiedy trzeba będzie coś przełaczyć.

Wydaje mi się, że idealnym rozwiązaniem jest nowe Apple TV - aktualnie niedostępne, ale pewnie niebawem się pojawi w sprzedaży. Dzięki AirPlay można bezprzewodowo przesyłać obraz i dźwięk z iPada czy iPhone'a (koniecznie trzeba sprawdzić ograniczenia, bo nie na wszystkich starszych urządzeniach działa to w pełni) do Apple TV i z tego urządzenia do projektora czy monitora. [url=http://www.apple.com/pl/appletv/airplay/]Apple TV - AirPlay - Play content from iOS devices on Apple TV.[/url]

#12 matuszek

matuszek
  • 115 posts

Posted 15 January 2014 - 13:22

Odświeżę temat. Czy ktoś korzystał z przejściówki lightning do hdmi z ipad do projektora? Czy na projektorze wyświetla się obraz taki sam jak na ekranie ipada czy można ustawić, np. w keynote, że na projektor rzucania jest prezentacja a na ipad jest widoczne menu programu lub coś innego? A może są jakieś tego typu programy do pracy na dwóch ekranach?

#13 kaszi33

kaszi33
  • 50 posts

Posted 20 February 2014 - 19:34

Trochę odkopuję temat, ale może komuś się to jeszcze przyda. Ja używam lightning - vga do wyświetlania prezentacji. Muszę powiedzieć, że nie ma różnicy jeśli chodzi o relacje ipad-ekran, ewentualnie to rozmiar (różne formaty 4:3, 16:9 itp. i lekko przycięte). HDMI puści Ci dodatkowo tylko dźwięk (obydwa mają rozdzielczość do 1080p).
Tak jak zrobiłem Ci screeny poniżej, masz różne konfiguracje możliwe: slajd bieżący, slajd następny, slajd bieżący i następny oraz slajd bieżący i notatki. Ja używam głównie slajd bieżący i notatki. Polecam Ci używać jeszcze pilota do sterowania (puszczasz z iPhona, a w ręku trzymasz iPada). Na iP dużo się Keynote nie różni.

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#14 ajed76

ajed76
  • 249 posts
  • SkądSzczecin

Posted 21 February 2014 - 12:25

Polecam Ci używać jeszcze pilota do sterowania (puszczasz z iPhona, a w ręku trzymasz iPada). Na iP dużo się Keynote nie różni.

Chyba odwrotnie? Puszczasz przez iPada, a w ręku trzymasz iPhone'a. Przynajmniej ja tak robię i sprawdza się świetnie - zdecydowanie polecam.

#15 kaszi33

kaszi33
  • 50 posts

Posted 21 February 2014 - 16:14

Mi jest wygodnie mówić z iPadem, gdyż mam tam notatki i mogę się nimi podpierać. Gdy mam omawianie prezentacji albo same obrazy, to jak najbardziej tylko iPhone w ręku bo poręczniej :) .

#16 Me_69

Me_69
  • 247 posts

Posted 22 March 2014 - 23:18

Przepraszam za z góry pewnie oczywiste pytanie ale jak zrobic z iPgone/iPada pilota... tzn jak spiąć ze sobą oba urządzenia? Po wifi, Bluetooth?

#17 klnt

klnt
  • 2043 posts
  • SkądOpole

Posted 22 March 2014 - 23:34

Przepraszam za z góry pewnie oczywiste pytanie ale jak zrobic z iPgone/iPada pilota... tzn jak spiąć ze sobą oba urządzenia? Po wifi, Bluetooth?

Narzędzia > Narzędzia prezentacji > Pozwalaj używać pilota > Włącz piloty

#18 aerO^

aerO^
  • 894 posts

Posted 23 March 2014 - 14:58

na MBP też da się zrobić to MBP+iPhone?

#19 klnt

klnt
  • 2043 posts
  • SkądOpole

Posted 23 March 2014 - 15:47

jestem teraz poza domem więc nie mam jak sprawdzić, ale podejrzewam, że nie ma problemu.

#20 Me_69

Me_69
  • 247 posts

Posted 24 March 2014 - 01:11

Ok, udało mi sie to zrobic po wifi ale nie wiem jak zrobic to po Bluetooth :/
Jak wchodzę w ustawienia i tam włączę Bluetooth na obu urządzeniach to ich nawzajem nie wykrywa tam...

#21 klnt

klnt
  • 2043 posts
  • SkądOpole

Posted 24 March 2014 - 11:48

Ok, udało mi sie to zrobic po wifi ale nie wiem jak zrobic to po Bluetooth :/
Jak wchodzę w ustawienia i tam włączę Bluetooth na obu urządzeniach to ich nawzajem nie wykrywa tam...

Włącz bluetooth na obu urządzeniach (w ustawieniach nie będą się widziały).
Włącz keynote na obu urządzeniach, na iPadzie włącz Narzędzia > Narzędzia prezentacji > Pozwalaj używać pilota, na iPhonie włącz opcję "pilot" i tam kreator przeprowadzi Cię przez proces podłączenia iPad>iPhone tak samo jak w przypadku wifi. Przed chwilą sprawdziłem i działa przez bluetooth bez problemu.

- - - Połączono posty - - -

na Maku włączasz preferencje Keynote, tam masz zakładkę "Pilot" i musisz włączyć opcję sterowania z iPada/iPhona.

#22 geekboy68k

geekboy68k
  • 45 posts

Posted 21 April 2014 - 19:31

Pozwolę sobie podbić - czy jest jakaś różnica w jakości obrazu bądź sposobie działania między przejściówką ze złącza 30-stykowego na HDMI od Apple, a jej chińskim odpowiednikiem? 49 a 169 złotych to jednak drobna różnica :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users