Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Air 13 2011 bol oczu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 razureus

razureus
  • 20 postów

Napisano 08 listopada 2011 - 01:04

Witam! Mam problem z macbookiem air 13 z 2011, ktory niesamowicie meczy mi oczy, nieporownywalnie bardziej niz moj wysluzony 22 calowy monitor LCD Samsunga. Jednoczesnie ekran mi nie "mruga", nie skacze, po prostu wyjatkowo meczy wzrok, czuje napiecie w oczach. Czy ktos z Was ma podobny problem? Znalazlem wiele watkow anglojezycznych na ten temat, jak np ten:
https://discussions....tart=0&tstart=0

Po tym widac, ze nie jestem osamotniony. Co robic?

#2 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 08 listopada 2011 - 01:07

Jeżeli często pracujesz w nocy w dość ciemny pomieszczeniu, to spróbuj może f.luxa. Zmienia on temperaturę barwową ekranu, przez co oczy się mniej męczą.

#3 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 08 listopada 2011 - 01:08

Ekran jak ekran, może masz za jasno ustawione podświetlanie i jakąś na to nadwraźliwość. Powinna pomóc regulacja jasności, regulacja kontrastu itd. Pewnie możliwe są też okresowe nadwrażliwości na światło z monitora związane ze stanem (np stresem) czy chorobą. Może czas na okulary?

#4 razureus

razureus
  • 20 postów

Napisano 08 listopada 2011 - 01:14

Wzrok badalem 2 tygodnie temu, doktor stwierdzil, ze jest doskonaly. Czyli Wy nie macie problemu z bolem glowy od monitora swoich macow podswietlanych diodami led? Tylu ludzi skarzacych sie na to wyolbrzymia?

#5 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 08 listopada 2011 - 01:20

Nie, mam co prawda model 13" 2010, ale to chyba taka sama matryca. Nie odczuwam bólu głowy a spędzam przy nim po 5-6h na dobę. Oczywiście zaraz po zakupie zrobiłem sobie jego kalibrację - tym softem systemowym do panelu - i to wszystko.

---------- Wpis dodano o 01:20 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:16 ----------

Może daj komuś ten komputer na kilka h pracy i niech potwierdzi objawy, może faktycznie masz coś uszkodzone w matrycy że wpływa na samopoczucie (jakieś migotania czy nie wiem co jeszcze)

#6 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 postów

Napisano 08 listopada 2011 - 02:31

Wzrok badalem 2 tygodnie temu, doktor stwierdzil, ze jest doskonaly.

Czyli Wy nie macie problemu z bolem glowy od monitora swoich macow podswietlanych diodami led?

Tylu ludzi skarzacych sie na to wyolbrzymia?

A może zmieniłeś ostatnio w pokoju żarówkę na świetlówkę kompaktową? Ja przestałem mieć problemy z pracą na komputerze jak tylko wróciłem do starej dobrej bulby edisonowskiej, a także podejrzewałem o bóle głowy i zmęczone oczy wyświetlacz.

#7 jawe83

jawe83
  • 630 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 listopada 2011 - 07:08

Zmniejsz kontrast i trochę jasność, jak już sugerowano. Ekran LCD nie może sam z siebie katować wzroku, możesz mimowolnie temu pomagać. Wieczorami bardzo wskazana jest praca przy włączonym świetle zewnętrznym, bez niego pracę przy ekranie laptopa można porównać do świecenia latarką (led'ową) w oczy - mało kto wytrzyma dłuższy czas bez efektów ubocznych. Poza tym ważne, ile czasu przy nim siedzisz - nie bez powodu sugerowany jest odpoczynek co parę godzin, bo koncentrując się nad jakąś czynnością przy komputerze drastycznie zmniejsza się ilość mrugnięć powiekami.

#8 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 08 listopada 2011 - 07:58

Nic dziwnego skoro tam masz 22 calowy ekran a tu się ściupiasz na 13 calowy ;-)

#9 maxld

maxld
  • 636 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 listopada 2011 - 08:05

Nic dziwnego skoro tam masz 22 calowy ekran a tu się ściupiasz na 11 calowy ;-)

13 calowy ;)

#10 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 08 listopada 2011 - 08:32

Dzięki pomyliłem się ;-)

#11 maxld

maxld
  • 636 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 listopada 2011 - 08:52

Dzięki pomyliłem się ;-)

No problem.

Tak ode mnie - to na swoim przypadku zauważyłem, że jakiekolwiek oświetlenie ściany, którą mam za komputerem mi pomaga, mam lampkę skierowaną by ją oświetlała - wtedy mnie oczy nie bolą.

#12 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 08 listopada 2011 - 09:09

na moje to kwestia tego, że byles przyzwyczajony do 22 calowego monitora. Przy korzystaniu z 13'' bardziej męczysz wzrok i to cały efekt. Przy mniejszym monitorze prawidłowe oświetlenie otoczenia + dobrze dobrane podświetlenie matrycy są kluczowe. Raczej mało prawdopodobne, żeby jakaś wada matrycy działała źle na wzrok. ;)

#13 razureus

razureus
  • 20 postów

Napisano 08 listopada 2011 - 21:07

Zdaje sie, ze problemem wlasnie moze byc matryca, ktora jest podswietlana diodami LED (LED BACKLIT). Znalazlem wiele opinii ludzi skarzacych sie na bol oczu i glowy po uzywaniu ich. Na forum Apple wiele osob sie na to skarzy, ktorzy wczesniej, tak jak ja, nie mieli problemow z bolem glowy czy oczu. Widocznie jestem jednym z "czulych", mam pecha. Mowie to z bolem, bo kocham szybkosc i funkcjonalnosc MBA, ale jezeli problem szybko nie minie i nie przyzwyczaje, bede zmuszony sie go pozbyc :(

#14 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 08 listopada 2011 - 21:16

skoro tak to moze jakis filtr na ekran albo okulary ze szklami do pracy przy komputerze? Jezeli nie jestes grafikiem, to moze bedzie to dobre rozwiazanie Ciebie + nie bedziesz musiał rezygnowac z OS X. Zawsze warto potestowac takie rozwiazania.

#15 p7h

p7h
  • 50 postów

Napisano 09 listopada 2011 - 00:02

Mnie też bolały oczy od MacBooka Air 13" (taka sobie matryca i zbyt wysoka rozdzielczość co w efekcie dawało zbyt małe literki) więc wybrałem MacBooka Pro 13" i problem rozwiązany.

#16 mld80

mld80
  • 92 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 listopada 2011 - 16:27

Hmmm, mnie od kilku dni boli głowa, a tydzień temu przesiałem się z mbp 13 właśnie na aira 13. Mam nadzieję, że przyzwyczaję się do większej rozdzielczości.

#17 razureus

razureus
  • 20 postów

Napisano 10 listopada 2011 - 11:37

Wielu ludzi skarzy sie na bol glowy zwiazany z uzywaniem komputerow firmy apple, choc problem ten nie dotyka wszystkich. Zdaje sie, ze jedyna opcja dla mnie jest pozbycie sie macbooka i powrot do starego, wysluzonego PC'ta. Nie ma co sie meczyc.

#18 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 11 listopada 2011 - 14:07

Sądzę że w takim samym odsetku jak innych wyświetlaczy lcd różnych marek czy nawet poszczególnych egzemplarzy. Razureus: ja znam kilka tysięcy userów maców (na tym forum) których głowa nie boli.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych