Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nie zapisujące się kontakty

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 tratkiewicz

tratkiewicz
  • 525 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 listopada 2011 - 00:35

Witam wszystkich! mój telefon ostatnio odmawia posłuszeństwa, niedawno przełożyłam kartę sim do innego telefonu na jeden wieczór, później normalnie włożyłam z powrotem do swojego iPhone'a 4. Co dziwne, to to że nie mogę zapisywać nowych kontaktów od tego czasu. Naciskam GOTOWE gdy już wpiszę numer i nazwę ale kontakt nie pojawia się na liście. Co może być źle? Dodam że telefon nie jest w trybie jailbreak więc żadnych programów z cydii nie mam. Pozdrawiam i proszę o pomoc

#2 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 08 listopada 2011 - 12:01

Bardzo to dziwne. A najprostsze rozwiazanie probowalas - wylaczenie i wlaczenie telefonu?

#3 tratkiewicz

tratkiewicz
  • 525 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 listopada 2011 - 12:49

Oczywiście, to zrobiłam gdy zauważyłam problem. Niestety nie pomogło. Jakieś inne pomysły?

#4 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 08 listopada 2011 - 13:01

Brak. Porozmawiajmy o ustawieniach jakie masz. EDIT: jaka wersje iOS masz? Z czym synchronizujesz swojego iPhona? Z jakim komputerem? Czy uzywasz kont IMAP w poczcie i z ktoryms masz ustawiona synchronizacje kontaktow? Czy masz ustawione ograniczenia na telefonie? Rozumiem ze mowimy o iPhone 2

#5 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 08 listopada 2011 - 13:20

Rozumiem ze mowimy o iPhone 2

Przecież jest temacie wątku... iPhone 4 i iOS 5

#6 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 08 listopada 2011 - 13:27

W podpisie jest co innego, wole sie upewnic.

#7 tratkiewicz

tratkiewicz
  • 525 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 listopada 2011 - 13:34

podpis jest nie aktualny, poprawię go przy okazji. Mówimy o ip 4 z iOS 5. iPhone jest synchronizowany od samego początku tylko z jednym komputerem i jedną biblioteką. Uzywam imap w Gmailu ale nie mam ustawionej synchronizacji kontaktow (w itunes odznaczone). Ograniczenia? Nie, zaznaczam że stało się do po przełożeniu karty do innej telefonu (Sony Ericsson)

#8 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 08 listopada 2011 - 13:49

To zwykle nie ma kompletnie nic wspolnego z SIMami. Edytowac kontakty mozesz nawet bez SIMa.

iCloud masz aktywne? Generalnie jaja z kontaktami dzialy sie po apdejcie i pierwszej synchronizacji z iCloudem (sam musialem je czyscic).
Takie cwiczenie: dzwonisz pod nowy numer. Potem dodajesz go do kontaktow. Czy w liscie wykonanych telefonow pokaze sie numer czy juz nazwa kontaktu?
Cwiczenie drugie - usuniecie kontaktu, czy dziala?

---------- Wpis dodano o 13:49 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:42 ----------

Dla mnie wyglada ze iCloud tu miesza. Mysle, ze masz uruchomionego a nigdy nie zsynchronizowalas, stad blokuje Ci funkcje dodawania kontaktu.

#9 tratkiewicz

tratkiewicz
  • 525 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 listopada 2011 - 16:49

Ćwiczenia wykonane: 1. Kontakt sie nie zapisał, w wykonanych pól mam nr telefonu zamiast nazwy 2. Kontakt sie nie usunął, cały czas mam go w Książce. Tzn ze iCloud tu kombinuje? Co w takiej syt zrobic? Odhaczyc w ustawieniach na telefonie synchronizacje kontaktow w iCloud? Edit: odhaczylam w telefonie - bez zmian, wciąż nie zapisuje numerów

#10 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 08 listopada 2011 - 17:19

No to naprawde nie wiem co. Ostatnia proba to usunac konto iCloud z telefonu (na samym dole czerwona belka w Ustawienia/iCloud). Nie jest to ryzykowne specjalnie bo pozniej z powrotem je mozesz dodac. Poszukalem troche i wyglada, ze nie jestes osamotniona z takimi objawami. Wszedzie wyglada ze to iCloud miesza.

#11 tratkiewicz

tratkiewicz
  • 525 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 listopada 2011 - 17:50

Niestety i to nie pomogło. Kurcze, ciekawe od czego to zależy. Niektórym działa a niektórym nie...

#12 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 08 listopada 2011 - 17:52

Pozostaje restore telefonu z ostatniego backupu (to pewnie bedzie ten z apdejtu, co?).

#13 tratkiewicz

tratkiewicz
  • 525 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 listopada 2011 - 10:18

backup robi mi sie codziennie no ale spróbuje... może rozwiąże problem. Dziękuje Ci grzes_I . Jak ktoś jeszcze będzie miał jakieś podejrzenia niech pisze.

#14 thorgal1

thorgal1
  • 17 postów

Napisano 23 listopada 2011 - 21:57

Witam czy coś pomogło ... mam to samo na ios5 ip4 po jb pozdrawiam

#15 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 23 listopada 2011 - 22:09

Też się z tym spotkałem. Zapisuje kontakt i się nie pojawia w książce - tylko restore niestety może pomóc.

#16 kajet24

kajet24
  • 153 postów

Napisano 24 listopada 2011 - 08:37

Jak masz iOS 5.0 to spróbować można wygrać iOS 5.0.1. Jeżeli to nie problem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych