Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Czy spadł wam kiedyś iPhone ?

• Please log in to reply
65 replies to this topic

#1 Ptryk

Ptryk
  • 126 posts

Posted 07 November 2011 - 20:47

Zastanawia mnie to co się stało z iPhonem po upadku bo przecież jest on z dwóch stron szklany. Jeżeli upadłby mi raz niefortunnie to po szybce :???: Jak to jest ? Trwały czy trzeba uważać, chuchać i dmuchać ?

#2 AppMen

AppMen
  • 13 posts

Posted 07 November 2011 - 20:50

Niby tak trudno go porysowac, ale pamietaj pierwsza rysa boli najbardziej, z upadkiem to jest trochę inaczej spadnie na coś miękkszego lub spodnie na beton posadzke, ale zamortyzujesz butem to ok bez śladów, ale wystarczy 15 cm tak jak w moim przypadku i po iphonie 3G ale 4G już jest i jest git.

#3 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 November 2011 - 20:54

Jest tysiące "Crash-testów" na YouTube.

#4 Ptryk

Ptryk
  • 126 posts

Posted 07 November 2011 - 20:57

Bo to aż nie możliwe że tak dobry telefon może zniszczyć zwykły upadek. Jeśli już spadnie i szybka pęknie ( tylna lub przednia ) to można ja jakoś wymienić i po problemie czy zniszczenia zajdą dalej ?

#5 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 November 2011 - 20:59

Wszystko zależy od sposobu upadku no...Jak spadnie Ci "Kubuś" na chodnik to raz się zbije a raz nie. Można wymienić szybkę.

#6 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 07 November 2011 - 21:01

miałem ip4 w ręku gdy ktoś zadzwonił, podniosłem dość dynamicznie zeby zobaczyć kto dzwoni i zahaczyłem rękawem o uchwyt szafy i telefon pofrunął w powietrze na 1,5m i spadł ekranem na płytki . Na płytkach musiało być ziarnko piasku , bo został odprysk na szczęście nad ekranem prawie nie widoczny ale jest ślad, pajęczynki na szczęście nie było, niestety raz sie uda raz nie i będzie po szybce

#7 bzyqu

bzyqu
  • 170 posts

Posted 07 November 2011 - 21:03

Noś w bumperze albo innym etui i się nie martw.

#8 niula

niula
  • 662 posts
  • SkądPoznań / Dublin

Posted 07 November 2011 - 21:04

Spadł mi z wysokości łokcia - 188 cm wzrostu walnął w drzwi i dalej na kafelki. Najlepsze ze stało się to w dzień w którym odkryłem ze oryginalny bumper przynosi wiecej szkody niż pożytku i zdjąłem go :). Szkody - odłupany kawałek przedniego panela ok 2 mm. P.S teraz mam 4S nie mam zadnej folii i pokrowca. Cieszę się oryginalnym designem. Nie wydam 30 euro na zabezpieczenia żeby za rok sprzedać 50 euro drożej, a przez ten rok nie mieć iPhone tylko nokie 3310 :)

#9 fadro

fadro
  • 698 posts
  • Skądzimuje w poznaniu

Posted 07 November 2011 - 21:05

3g spadal wielokrotnie, zyl w kurzu i generalnie nieciekawych warunkach. najwieksza szkode uczynil mu zapalony papieros kolegi - plasticzek ktorego dotknal niestety sie nadtopil

#10 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 07 November 2011 - 21:05

nie wiem jak to z iPhonem 4, ale w sumie 3GS ma taki sam przód (szkło) - spadł mi ok. 1.2m na płytki z małymi kamieniami i delikatnie pękła szybka (w zasadzie to była rysa), ale wyświetlacz musiałem wymienić, bo uciekały mi potem piksele ;)

#11 qwerdt

qwerdt
  • 128 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 November 2011 - 21:25

Mój 3G wiele razy upadał na różne powierzchnie i z różnych wysokości i nic mu nie było. Niestety kiedyś upadł z fotela na panele i niestety szybka pękła. Wszystko zależy od tego jak upadnie.

#12 Ptryk

Ptryk
  • 126 posts

Posted 07 November 2011 - 21:38

A bumper rzeczywiście coś daje czy wydać na niego kasę do bezsensu ?

#13 niula

niula
  • 662 posts
  • SkądPoznań / Dublin

Posted 07 November 2011 - 21:41

Generalnie pokrowce przynoszą więcej szkody niż pożytku. Oklejanie, ofoliowywanie "nie wyciąganie z pudełka" :) itp. ma tyle sensu co pokrowce na fotelach w Seicento i gumowa "obwoluta" na kierownicy.

#14 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 07 November 2011 - 21:44

Tak, daje. Rysy na rogach...

#15 lewy

lewy
  • 1034 posts
  • SkądMálaga

Posted 07 November 2011 - 21:46

Spadł mi parę minut temu na drewnianą podłogę z wysokości 60cm i nic się nie stało - spadł na kant. Ale aż boję dokładniej sprawdzić czy nie ma jakiejś ryski, chociaż rzuciłem okiem i chyba nie :).

#16 RAK

RAK
  • 1507 posts
  • SkądNYC

Posted 07 November 2011 - 21:58

Ja w przypadku 2G mialem duzo gorsze konsekwencje upadku iP: -zewnetrznie zero uszkodzen, ale totalna destrukcja w srodku: pojawil sie komunikat o koniecznosci Restore. W czasie Restore blad 23 i niemoznosc odtworzenia jakiegokolwiek iOS; w rezultacie musialem wymieniac plyte glowna.

#17 gnutek

gnutek
  • 77 posts

Posted 07 November 2011 - 22:09

Mi raz czworeczka wypadla z wysokosci na oko 1,2-1,4 metra. Na szczęście udało mi się "zamortyzować butem" jak to ktoś wcześniej napisał :) But przekonwertował prędkość pionową w poziomą i mimo że serce mi na chwile stanęło - iPhone zdaje się wyszedł całkowicie bez szwanku :). Pewien mój znajomy też opowiadał że ratując spadającego iPhone 4 łapał go na buta i telefonowi nic się nie stało.

#18 mareksle

mareksle
  • 295 posts
  • SkądOlkusz

Posted 07 November 2011 - 22:28

Wielu ludzi wypowiadało się że bumper uratował ich telefon przed pęknięciami szybki. Takie pęknięcia wyglądają fatalnie.
Jak ktoś ma tendencje do wypuszczania z rąk iPhonea, to lepiej niech nałoży bumper.
Dla reszty pozostaje cieszyć się czystym pięknem;)

But przekonwertował prędkość pionową w poziomą

Ciekawa konwersja, ale i tak iPhone dostał niezłego kopniaka:D

#19 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 07 November 2011 - 22:29

Applowski bumper jest faktycznie dziadowski, jednak inne firmy jak np. Case-Mate czy SGP robią naprawdę produkty wysokiej jakości, bezpieczne dla iPhone'ów i wyglądające rewelacyjnie. W przypadku SGP ramka jest dwuwarstwowa, dzięki czemu samego iPhone'a dotyka bardzo delikatna warstwa ochronna i nie ma mowy o żadnych uszkodzeniach.

#20 Felmyst

Felmyst
  • 251 posts
  • SkądNowy Sącz

Posted 07 November 2011 - 22:36

3GS spadł mi raz gdy jechałem na rowerze. Smutna sprawa:

http://s4.ifotos.pl/...JPG_rprhnqa.JPG

#21 mattkally

mattkally
  • 564 posts
  • SkądZambrów

Posted 07 November 2011 - 22:46

3GS spadł mi raz gdy jechałem na rowerze. Smutna sprawa:

http://s4.ifotos.pl/...JPG_rprhnqa.JPG

Ale przynajmniej miałeś zastępczego soniaka.

Kiedy na czwórce nosiłem bumper, to telefon nawet nie myślał, aby spaść. Ale gdy tylko go zdjąłem, bo mnie już denerwował iPhone od razu wypadł mi z dłoni :) I było to bardzo bolesne dla niego, bo wsadziłem telefon do kieszeni, która miała ogromną dziurę. Telefon powędrował nogawką, aż wypadł dołem, po czym jeszcze przez przypadek go kopnąłem. 2 metry posunął wyświetlaczem całując asfalt. Kilka rysek załapał, ale tydzień później już miałem 4 S⃣ 'a. To właśnie moja historia :)

#22 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 November 2011 - 22:47

@Felmyst Jaaał ! Ile z ciekawości zapłaciłeś za naprawę ?

#23 multilab

multilab
  • 64 posts

Posted 07 November 2011 - 22:52

Moja 4-ka upadla z wysokości 1m na kostkę betonową. Niestety niefartownie i "pajęczyna" na ekranie jak na fotce wyżej. Naprawa (wymiana) w serwisie (nie chciałem stracić gwarancji) kosztowała przeszło 700 zł. Teraz noszę w bumperze + obie strony z folią BRANDO i nie kuszę losu.

#24 Klima1910

Klima1910
  • 121 posts

Posted 07 November 2011 - 22:52

Spadł mi z wysokości pasa gdy go wyjmowałem z kieszeni upadł mi na chodnik bokiem i jest lekki ślad ale to tylko na tylnim panelu który można wymienić ;D

#25 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 07 November 2011 - 23:40

Ja mialem dwa incydenty. Pierwszy z poprzednia 4 black - spadl mi z wysokosci pasa na kafelki. Na szczescie nic sie nie stalo bo nosilem (i nadal nosze) w cienkiej wsuwce ze skory bez szlufki do wyciagania. Dzis mialem kolejny incydent z moja nowa 4 white. Bawilem sie z moim synkiem na podlodze, na kocu i nawet nie zauwazylem ze iphone wypadl mi z kieszeni. Maly niefortunnie nadepnal na niego nozka (synek wazy 14 kg). Szybko go podnioslem spodziewajac sie najgorszego. A tu niespodzianka - ani sladu :) Iphone takze byl we wsuwce. Do tych ktorzy zarzucaja tu niektorym zbedne obudowywanie iphona roznymi gadzetami oraz do tych co preferuja golego iphona powiem tylko jedno: wszystko zalezy od tego gdzie uzywacie swojej zabawki. Ja uzywam go w takich miejscach i w takich warunkach (nie bede sie rozpisywal dokladnie) ze iphone po tygodniu wygladalby jak stary szrot. Mam naklejona przezroczysta i niemal niewidoczna folie na tyl i przod oraz wkladam go do wsuwki. W ten sposob jest dostatecznie zabezpieczony. Oczywiscie w reku uzywam go golego (jedynie z folia). Wybaczcie, ale dla mnie ktos piszacy ostentacyjnie "phi tam, po co mi jakies folie, futeraly, bumpery, niech sie tam niszczy, zuzywa itp. robi to troszke na pokaz chwalac sie, ze jak rozpieprzy jednego to co tam, kupi nastepnego. Moze kogos stac. Nie wnikam. Moze mnie tez. Tylko po co. Po to zeby bez sensu kupic kolejna sztuke? Poza tym niektorzy traktuja futeraly, bumpery, nakladki itp. takze jako gadzety i swego rodzaju upiekszacze. Wiec wara od tych co to na iPhona nakladaja te rozne rzeczy. Kwestia gustu a o gustach sie nie dyskutuje. Nie jest takze prawda iz przy ewentualnej odsprzedazy, przy oferowaniu bardziej zadbanej sztuki mozna uzyskac marne grosze wiecej. Sam sie o tym przekonalem niedawno, sprzedajac swoja 4 na ktorej od nowosci byla przyklejona folia (oczywiscie nie fabryczna tylko wymieniona na ochronna jakie mozna znalezc w sklepie). Roznica pomiedzy porysowana a prawie jak nowka byla miazdzaca i nikt mi nie powie.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users