Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z opróżnianiem kosza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 05 listopada 2011 - 21:07

Witam,
miałem jakieś 16K plików koszu i nie mogę usunąć pozostałych około 8K, odpalenie
rm -r ~/.Trash/*
nic nie daje nawet Cmd + . Tak samo próba zatrzymania usuwania jest bezskuteczna. Domyślam się, że jest coś namieszane w permissions, próbowałem zmienić permissions dla wszystkich plików w koszu przy użyciu chmod i też nic nie daje.

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 401 postów

Napisano 06 listopada 2011 - 16:44

Co to znaczy 'nic nie daje'? Jaki dostajesz komunikat?

#3 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 06 listopada 2011 - 21:28

W skrócie oznacza, że jest zwiecha. Odpalam terminal wpisuję komendę i nic. Daję “Cmd + .” i dalej nie pojawia się znak zachęty. Odpalam nowe okno Terminala i zaczynam kasować foldery ręcznie via rm -rf ~/.Trash/folder_jakiś_tam. W końcu jeden wyskauje, że nie mam uprawnień. Nawiasem mówiąc to były jakieś stare foldery z BlueHarvest. Przeniosłem ten szajs z Kosza i jeszcze raz odpaliłem rm z sudo i poszło. Do d*** jest ten system rozwiązany tak nawiasem mówiąc, jakby nie chciało mi się babrać z tym to kosz by się nie opróżnił.

#4 mohikanin

mohikanin
  • 124 postów
  • SkądCKMK

Napisano 09 listopada 2011 - 08:29

Witam, wczoraj miałem podobny problem i w końcu zadziałało, wyczyściłem kosz normalnie z okienek bez terminala tyle że trzymając wciśnięty klawisz alt. Poszło za drugim podejściem. Też miałem stare jakieś rzeczy z dawnych lat. Pozdrowionka Mohikanin

#5 jw_amigowiec

jw_amigowiec
  • 294 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 09 listopada 2011 - 19:51

Odmontuj wszystkie dodatkowe zamontowane napedy i partycje BOOT CAMP (jesli jest). Jesli problem ustapi, poszukaj na ktorym dysku problem wystepuje. Ja mialem podobny przypadek z BOOT CAMP, pomoglo uruchomienie Windows i Scandisk ;).

#6 kubens

kubens
  • 30 postów

Napisano 16 listopada 2011 - 13:22

Ostatnio tez miałem problem z koszem. Przy próbie opróżnienia kosza (nawet z altem) wyskakiwało okienko z finderem "Opróżnianie kosza" i tak sobie wisiało. Próbowałem przez terminal rm -r niestety terminal też "zwisał" Poradziłem sobie w następujący sposób: Odpaliłem Recovery, wybrałem terminal podmontowałem z RW i wywaliłem pliki przez rm -r, poszło od razu :)

#7 konole

konole
  • 412 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 listopada 2011 - 13:25

a próbowałeś z uprawnieniami super usera?

sudo rm -rf ~/.Trash/*
opcja f do wymuszenia usuwania bez zadawania pytań.

#8 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 20 listopada 2011 - 13:35

Próbowałem i bez efektu. Musiałem dać Cmd + . i przerwać operację.

#9 paulsch

paulsch
  • 52 postów

Napisano 06 stycznia 2012 - 21:33

tez mam ten problem, nawet sudo rm -rf ~/.Trash/* nic nie daje... jest na to jakis sposob?

#10 zbynio4

zbynio4
  • 92 postów

Napisano 05 lipca 2013 - 11:19

Genialnie, miałem taki sam problem i nic nie pomagało, konsola itp. Klawisz ALT + prawa mysz na koszu rozwiązała problem natychmiast. Dzięki za poradę.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych