Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone aktualizuję się i łączy z internetem (pobiera dane)

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 hutek84

hutek84
  • 23 posts

Posted 03 November 2011 - 23:14

Witam. czy w iOS 5.0 iPhone łączy się z internetem po wejściu w notatki, kalendarz? wchodząc w kalendarz pokazuje się ikonka połączenia z internetem (kręcące się kółeczko). czy chodzi tu o synchronizacje danych? nie wybierałem synchronizacji z iCloud tylko z komputerem.

#2 lia

lia
  • 304 posts
  • SkądLublin, PL

Posted 04 November 2011 - 10:31

Witam. czy w iOS 5.0 iPhone łączy się z internetem po wejściu w notatki, kalendarz? wchodząc w kalendarz pokazuje się ikonka połączenia z internetem (kręcące się kółeczko). czy chodzi tu o synchronizacje danych? nie wybierałem synchronizacji z iCloud tylko z komputerem.

Wydaje mi się, że synchronizacja, o której mówisz w ostatnim zdaniu to jest taka "pełna" synchronizacja, którą normalnie możesz odpalić w iTunes (lub teraz już z poziomu iPhona) poprzez "synchronizuj" - wtedy pojawia się ikonka koło stanu baterii - takie kręcące się kółeczko zbudowane z dwóch strzałek.

Co do wspomnianego kręcącego się kółeczka (kółeczko z kreseczek :D), to synchronizuje Ci się kalendarz i notatki, co oznacza, że jak coś zmienisz w kalendarzu np. w iPhonie, wówczas dane się prześlą i uaktualnią w miejscu, gdzie ustawiłeś sychronizację z kalendarzem (np. w iCloud). Jest to, hm...taka synchronizacja "na szybko".

Jezu, mam nadzieję, że w miarę wytłumaczyłam.

#3 hutek84

hutek84
  • 23 posts

Posted 04 November 2011 - 10:38

Chodzi mi wlasnie o te koleczko po lewej, wyglada to tak jak by sie laczyl z netem po wejsciu w ten kalendarz itp. Juz raz musialem zaplacic 600 zl za internet przez moja iMaszyne. Nie chce za kazdym razem wylaczac przesylanie danych. Tym bardziej ze nie ustawilem synchronizacji z iCloud, wlasnie po to zeby nie laczyl sie z netem.

#4 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 04 November 2011 - 10:40

Wykup sobie pakiet internetowy u operatora i spij spokojnie, albo wyłącz dane sieci komórkowej jeśli obawiasz się o koszty.

#5 hutek84

hutek84
  • 23 posts

Posted 04 November 2011 - 10:44

Pakiet internetowy mam wykupiony. Dokladnie chodzi mi o moja narzeczona, ktora przejela po mnie mojego 3gsa. Ostatnio zjadlo jej cala karte, a wczoraj wlaczyla dane sieci komorkowej na chwile zeby odebrac mmsa i kosztowalo ja to prawie 10 zl. Mozliwe to? Ma mixa w Orange.

#6 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 04 November 2011 - 10:49

Niech kupi sobie pakiet to smartphone, który łączy się z internetem. jak wejdziesz w aplikację wiadomość a nie masz wyłączonych w ustawieniach wysyłania mms, to iPhone pobiera tam jakieś drobne dane. A pamietaj że operator nalicza opłaty zaokrąglając do 100kb, stąd te koszty. Niech wykupi pakiet, albo na stałe wyłączy dane sieci komórkowej, (plus wysyłanie mms w ustawieniach telefonu) wówczas do wysłanie wiadomości nie będzie musiała włączać danych sieci komórkowej.

#7 hutek84

hutek84
  • 23 posts

Posted 04 November 2011 - 10:55

Nie no to sie kompletnie mija z celem. Tak jak ktos napisal w podobnym temacie, ze nie ma sensu wylaczanie danych sieci kom w urzadzeniu, ktore mozna powiedziec, glownie sie do tego nadaje. Czyli te koszty moga byc tak wysokie przez to ze nie jest wykupiony zadny pakiet? A jest taka mozliwosc ze iPhone sam laczy sie z netem, gdy jest wygaszony? Wydaje mi sie ze nie. O czym trzeba pamietac, zamykac wszystkie aplikacje dzialajace w tle, ktore moga laczyc sie z internetem?

#8 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 04 November 2011 - 11:01

Narażasz się na koszty, jest cała masa wątków na forum gdzie ludzie niby mieli wszystko wyłączone, a potem przychodziły rachunki. Tobie to nie grozi bo to mix jest tam zdaje się nie można się jakoś mocno zadłuzyć co innego przy abo. Wykup pakiet, albo dla bezpieczeństwa wyłaczaj dane sieci komórkowej, zeby potem nie było płaczu. Koszty mogą być wysokie poczytaj forum, jest cała masa tematów w tym względzie. Mam abo i jak przeglądam rachunek to codziennie około północy iPhone pobiera jakieś dane (zwykle małe ilości) telefon leży na półce wygaszony (włączone dane sieci komórkowej), i nie jest to łączne zliczanie danych przez operatora wysłanych danego dnia. Kup pakiet bo będzie płacz.

#9 hutek84

hutek84
  • 23 posts

Posted 04 November 2011 - 11:08

No placz juz raz byl, ba ja abonament mam (narzeczona ma mixa) i 600 zl za internet przyszlo. Szczerze mowiac nie wiem skad sie to wzielo. Pakiet internetowy wykupilem, ale juz nigdy taka sytuacja sie nie powtorzyla. Teraz po przesiadce na iOS 5 znowu nie chce tego doswiadczyc. Czyli nie ma metody zeby sam nie laczyl sie z netem?

#10 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 04 November 2011 - 11:11

Jest - wyłączenie danych sieci komórkowej, za każdym razem jak nie korzystasz z telefonu co jest upierdliwe lub pakiet danych po przekroczeniu ktorego prędkość spada, a dalsze opłaty nie są naliczane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users