Od razu chciałem zaznaczyć, że nie jestem użytkownikiem produktów Apple w pełnym zakresie (jeszcze?), temat zakładam aby zasięgnąć rady. Zanim przejdę do meritum, taki krótki rys o co mi chodzi: jestem muzykiem i całe moje "studio" i stanowisko pracy to właśnie komputer. Do tej pory używałem PC i szeregu programów do kompozycji i dalszych obróbek utworu ale jest to żmudne i na dłuższą metę bardzo kosztowne. Do pisania partytury używałem Guitar Pro ze względu na wielką prostotę obsługi, potem plik midi importowałem do DAW (w moim przypadku Reapera) gdzie za bank brzmień i wirtualne instrumenty służył mi Miroslav Philharmonic. I chodzi mi o to, że z brzmień Miroslava nie jestem w pełni zadowolony, chciałbym go zmienić na East West może, do tego jakiś bardziej intuicyjny DAW, nowa wersja gp (używam 5), ew. coś innego do pisania partytur, wszystko to składa się na niezłą sumkę do wydania.
I teraz pytanie właściwe. Czy zamiana tego wszystkiego na Maca i używanie Garage Band nie byłaby tańszym rozwiązaniem? Jak właściwie sprawuje się ten program w muzyce, powiedzmy filmowej? Może nie mam racji, na pewno mało o nim wiem, nigdy nie widziałem go na żywo w akcji, ale jawi mi się czymś raczej mniej zawodowym, bardziej jako bajer, nie wiem jak to określić. Mam rację, czy może jednak jest to narzędzie, które może posłużyć do zrobienia od podstaw całkiem przyzwoitego utworu gotowego do publikacji? Pytam z poziomu człowieka, który na prawdę nie ma o Apple pojęcia - na co dzień używam tylko iTunes i iPoda shuffle.
Proszę o przybliżenie jakoś tematu, bo bardzo mi zależy na uskutecznieniu swojej pracy.
Pozdrawiam.

Z PC na Mac - Garage Band dobry do pisania muzyki?
Started by
Mathaiko
, 03 Nov 2011 19:28
8 replies to this topic
Posted 03 November 2011 - 19:28
Posted 03 November 2011 - 20:07
Zależy co jak i do czego. Garage Band jest programem amatorsko- rozrywkowym, więc jeśli tworzenie muzyki jest Twoim hobby i nie zajmujesz się tym profesjonalnie GB na pewno dostarczy ci duuużo radochy. Profesionalne programy na Maca i PC są te same: Guitar Pro, Finale, Sibelius - edytory nutowe/ tabulaturowe, Cubase ProTools - programy typu DAW - na maca jest jeszcze Logic, ktorego używa wieu znakomitych producentow, kompozytorow. Chociaż gdybym mial jakąś bardziej zaawansowaną partyturę (w sensie wydruku nutowego) realizować w L. -chyba wolalbym ręcznie.
Posted 03 November 2011 - 20:09
Masz racje. To jest idealny program do zabawy dla takich profanow jak ja.
Jednak na Maka masz wszystko co do robienia muzyki wymyslono a nawet wiecej (Logic).
EDIT: lekkie opoznienie z wysylka ;-)
Posted 03 November 2011 - 20:43
Słowo "profesjonalizm" mało mi pasuje do mojej twórczości, ale z całą pewnością w tę stronę chcę dążyć, na pewno nie chodzi mi o zabawę. Chcę pisać partyturę, przekształcić ją w formę słyszalną przy użyciu jak najlepszych wirtualnych instrumentów jakie mam, ew. dograć do tego jakieś żywe instrumenty, zmasterować i zaistnieć.
Czyli reasumując - rozsądnym jest przesiadać się na Maca, czy rozwinąć kolekcję programów, którą posiadam i zostać na PC? Jakie mam inne korzyści, może sprzętowe jeżeli chcę przejść na produkty Apple'a?
Posted 03 November 2011 - 20:57
W tym temacie masz tylko dwie przewagi - Logic (jesli Cie interesuje) i system z jego udogodnieniami typu Time Machine (czyli automatyczny backup Twojej pracy i mozliwosc do powrotu z komputerem do stanu z okreslonej godziny). Poza tym ze stricte praktycznego punktu widzenia nie ma roznicy.
Jedynie dochodzi efekt estetyczny, ktory artyscie robi roznice

Posted 03 November 2011 - 21:03
Teraz system którym posługuje się kompozytor nie robi większej różnicy. Funkcjonalność ta sama, produktywność ta sama, brzmienia te same. Tak jak pisze Grześ; może estetyka Maka powoduje lepszą pracę prawej półkuli mózgu, może subiektywnie jest przyjemniej na Maku...
Pisanie partytur na GB jest kompletnie chybionym pomysłem. Natomiast, jeżeli musisz bardzo szybko i tanio zrobić muzykę do wind, sound design do multimediów, to GB plus komplet Apple Loops jest manną z nieba.
Posted 03 November 2011 - 21:10
Efekt. Hm.. tego nie wiem właśnie. Nie miałem nigdy do czynienia z Maciem, pomacanie go w sklepie przez pół godzinki też niczego nie rozwiąże, muszę się zastanowić teraz nad plusami i minusami. Ale to chyba w innym temacie, prawda? Bo pytań jeszcze będę mieć sporo.
Posted 03 November 2011 - 21:15
Pol godzinki w sklepie da Ci najwiecej zaprawde.
Posted 03 November 2011 - 21:41
Ok, dziękuję tedy. Temat do zamknięcia;)
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users