Pendrive + tv + mac Spory Problem
Rozpoczęty przez
sasiad234
, 03 lis 2011 12:12
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 03 listopada 2011 - 12:12
Witam, pojawił się ostatnio u mnie pewien nowy zakup a mianowicie tv, model: samsung ue37d5500. Nie mam zbyt dobrej telewizji więc raczej będę sporo używał tv do ogladania filmów hd z pendrive'a i tu sie pojawia problemik
czytałem już troszke na ten temat jednak nie znalazłem żadnej poprawnej odpowiedzi.
Mianowicie:
1. pendrive sformatowany fat32 maksymalny rozmiar pliku 4gb (wiadomo)
pliki czyta:
win (oczywiste)
mac (działa ok)
tv (działa ok)
problem polega na tym iż pliki które tam wgrywam mają dużo ponad 4gb.
mam pendrive 16gb i zamierzam takiej wielkości filmy na niego wrzucać.
więc format na NTFS i tutaj pojawia sie problem. NTFS win ok, mac odczytuje ale nie można nagrać na pendriva żadnych plików. (nie wiem jak tv, czy odtwarza)
Na codzien korzystam z maca wiec filmy które mam zamiar obejrzeć na tv również są na macu.
System operacyjny snow leopart 10.6
I teraz pojawia się pare pytań:
1. czy jest możliwość nagrania na pendrive (16gb) plik o rozmiarze 12gb na sprzęcie z apple?
2. czy jest jakis program do nagrywania plików na pendrive sformatowany NTFS
3. czy znacie jakies inne sposoby?
p.s. zalzy mi na tym aby to śmigało z pendrive'a gdyż nie mam dvd i to chyba najszybsza i najprostsza opcja.
+ nie mam kabla do połączenia maca z telewizorem.
Wiecie może czy mac ma wejście HDMI ? coś nie umiałem znaleźć.
z góry dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Napisano 03 listopada 2011 - 12:24
1. Tak
2. Tak przez macfuse np działa ntfs, ma problemiki pod lionem, ale z sl nie miałem problemów
3. O ile TV przeczyta Ci taki plik i ntfs to chyba najlepsze rozwiązanie - najbardziej uniwersalne.
Maki mają złącza displayport w wersji mini w tym złączu masz vga i hdmi, potrzebny jest tylko odpowiedni kabelek.
Ups sorry WEJŚCIE - nie mają.
Napisano 03 listopada 2011 - 16:48
dzieki bardzo za szybką odpowiedz
no coz bede dzis probował, ale wyprzedze już swoje jutrzejsze pytanie (jakby co)
Czy jest jakis inny sposób na nagranie na pendrive sformatowany fat32 pliku większego niż 4gb?
A może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły
?
z góry dzieki, pozdrawiam

Napisano 03 listopada 2011 - 16:53
Nie nagrasz na fat32 pliku większego niż 4 GB. Nie i już. Jest MNÓSTWO narzędzi do obsługi rw NTFS w OSX, skorzystaj.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych