Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pendrive + tv + mac Spory Problem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 sasiad234

sasiad234
  • 87 postów

Napisano 03 listopada 2011 - 12:12

Witam, pojawił się ostatnio u mnie pewien nowy zakup a mianowicie tv, model: samsung ue37d5500. Nie mam zbyt dobrej telewizji więc raczej będę sporo używał tv do ogladania filmów hd z pendrive'a i tu sie pojawia problemik :) czytałem już troszke na ten temat jednak nie znalazłem żadnej poprawnej odpowiedzi. Mianowicie: 1. pendrive sformatowany fat32 maksymalny rozmiar pliku 4gb (wiadomo) pliki czyta: win (oczywiste) mac (działa ok) tv (działa ok) problem polega na tym iż pliki które tam wgrywam mają dużo ponad 4gb. mam pendrive 16gb i zamierzam takiej wielkości filmy na niego wrzucać. więc format na NTFS i tutaj pojawia sie problem. NTFS win ok, mac odczytuje ale nie można nagrać na pendriva żadnych plików. (nie wiem jak tv, czy odtwarza) Na codzien korzystam z maca wiec filmy które mam zamiar obejrzeć na tv również są na macu. System operacyjny snow leopart 10.6 I teraz pojawia się pare pytań: 1. czy jest możliwość nagrania na pendrive (16gb) plik o rozmiarze 12gb na sprzęcie z apple? 2. czy jest jakis program do nagrywania plików na pendrive sformatowany NTFS 3. czy znacie jakies inne sposoby? p.s. zalzy mi na tym aby to śmigało z pendrive'a gdyż nie mam dvd i to chyba najszybsza i najprostsza opcja. + nie mam kabla do połączenia maca z telewizorem. Wiecie może czy mac ma wejście HDMI ? coś nie umiałem znaleźć. z góry dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam

#2 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 03 listopada 2011 - 12:24

1. Tak 2. Tak przez macfuse np działa ntfs, ma problemiki pod lionem, ale z sl nie miałem problemów 3. O ile TV przeczyta Ci taki plik i ntfs to chyba najlepsze rozwiązanie - najbardziej uniwersalne. Maki mają złącza displayport w wersji mini w tym złączu masz vga i hdmi, potrzebny jest tylko odpowiedni kabelek. Ups sorry WEJŚCIE - nie mają.

#3 sasiad234

sasiad234
  • 87 postów

Napisano 03 listopada 2011 - 16:48

dzieki bardzo za szybką odpowiedz :) no coz bede dzis probował, ale wyprzedze już swoje jutrzejsze pytanie (jakby co) :) Czy jest jakis inny sposób na nagranie na pendrive sformatowany fat32 pliku większego niż 4gb? A może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły :) ? z góry dzieki, pozdrawiam

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 358 postów

Napisano 03 listopada 2011 - 16:53

Nie nagrasz na fat32 pliku większego niż 4 GB. Nie i już. Jest MNÓSTWO narzędzi do obsługi rw NTFS w OSX, skorzystaj.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych