iPhone 4 brak połączenia z internetem przez wifi
Rozpoczęty przez
sid72
, 01 lis 2011 17:14
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 01 listopada 2011 - 17:14
Witam.
Na początek kilka danych: iPhone 4 z systemem iOS 5, internet z Netii przez router bezprzewodowy Asmax AR 1004g. Z tej domowej sieci korzysta kilka urządzeń, dwa komputery z windowsem, dwa telefony, a iPhone od jakiegoś czasu nie. iPhone łączy się z siecią wifi, mogę podejrzeć w ustawieniach routera adres jaki mu przydzielił, jednak telefon nie nawiązuje połączenia z internetem. "Odnawiałem dzierżawę", "zapominałem tę sieć", "resetowałem ustawienia sieciowe", wynik zawsze był taki sam: połączenie z routerem i brak połączenia z siecią. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Napisano 01 listopada 2011 - 17:26
Witaj!
Na początek usuń wszelkie zabezpieczenia na routerze i sprawdź czy działa.
Napisano 01 listopada 2011 - 17:28
To wygląda bardziej na problem z samym routerem. Miałem kiedyś podobnie z Neostradą. Wyłącz i włącz router, może to coś da.
Napisano 01 listopada 2011 - 17:45
Router był włączany i wyłączany wielokrotnie. iPhone łączy się z internetem przy ustawieniach sieci "bez zabezpieczeń (otwartej)" ale nie mogę jej tak zostawić, mam zbyt wielu sąsiadów
.

Napisano 02 listopada 2011 - 07:54
Jakie zabezpieczenia sieci ustawić na routerze, żeby nie było problemów z połączeniem iPhona do internetu, a jednocześnie sieć była bezpieczna?
Napisano 02 listopada 2011 - 08:03
możesz zawsze ustawić w routerze aby łączył się tylko z określonymi komputerami/urządzeniami identyfikując adres mac. Wtedy rezygnujesz z zabezpieczenia sieci z wpa/wpa2 i masz względnie bezpieczną sieć. "Zwykły" użytkownik się już nie podepnie pod twoją sieć.
a co do przyczyny to ja tak kiedyś miałem z linksysem i iPhone 3g. Pomogła zmiana routera:)
Napisano 02 listopada 2011 - 08:18
ja na swoim mam zabezpieczenie wpa2-psk i śiga jak ta lala
Napisano 11 listopada 2011 - 12:55
Rozwiązaniem problemu okazało się "ręczne" wpisanie w iPhone adresów DNS. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Napisano 11 listopada 2011 - 12:59
Rozwiązaniem problemu okazało się "ręczne" wpisanie w iPhone adresów DNS. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Konieczność recznego wpisywania czegokolwiek w telefonie oznacza złą konfiguracje routera. DHCP służy właśnie do tego, żeby po stronie klienta nie robić ręcznie NIC.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych