Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 brak połączenia z internetem przez wifi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 sid72

sid72
  • 4 postów

Napisano 01 listopada 2011 - 17:14

Witam. Na początek kilka danych: iPhone 4 z systemem iOS 5, internet z Netii przez router bezprzewodowy Asmax AR 1004g. Z tej domowej sieci korzysta kilka urządzeń, dwa komputery z windowsem, dwa telefony, a iPhone od jakiegoś czasu nie. iPhone łączy się z siecią wifi, mogę podejrzeć w ustawieniach routera adres jaki mu przydzielił, jednak telefon nie nawiązuje połączenia z internetem. "Odnawiałem dzierżawę", "zapominałem tę sieć", "resetowałem ustawienia sieciowe", wynik zawsze był taki sam: połączenie z routerem i brak połączenia z siecią. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

#2 servvis

servvis
  • 632 postów
  • SkądMokotów

Napisano 01 listopada 2011 - 17:26

Witaj! Na początek usuń wszelkie zabezpieczenia na routerze i sprawdź czy działa.

#3 Paweł Hać

Paweł Hać

iMagazine.pl Team

• 3 177 postów

Napisano 01 listopada 2011 - 17:28

To wygląda bardziej na problem z samym routerem. Miałem kiedyś podobnie z Neostradą. Wyłącz i włącz router, może to coś da.

#4 sid72

sid72
  • 4 postów

Napisano 01 listopada 2011 - 17:45

Router był włączany i wyłączany wielokrotnie. iPhone łączy się z internetem przy ustawieniach sieci "bez zabezpieczeń (otwartej)" ale nie mogę jej tak zostawić, mam zbyt wielu sąsiadów ;).

#5 sid72

sid72
  • 4 postów

Napisano 02 listopada 2011 - 07:54

Jakie zabezpieczenia sieci ustawić na routerze, żeby nie było problemów z połączeniem iPhona do internetu, a jednocześnie sieć była bezpieczna?

#6 chrzanek

chrzanek
  • 99 postów

Napisano 02 listopada 2011 - 08:03

możesz zawsze ustawić w routerze aby łączył się tylko z określonymi komputerami/urządzeniami identyfikując adres mac. Wtedy rezygnujesz z zabezpieczenia sieci z wpa/wpa2 i masz względnie bezpieczną sieć. "Zwykły" użytkownik się już nie podepnie pod twoją sieć. a co do przyczyny to ja tak kiedyś miałem z linksysem i iPhone 3g. Pomogła zmiana routera:)

#7 czacha11

czacha11
  • 291 postów

Napisano 02 listopada 2011 - 08:18

ja na swoim mam zabezpieczenie wpa2-psk i śiga jak ta lala

#8 sid72

sid72
  • 4 postów

Napisano 11 listopada 2011 - 12:55

Rozwiązaniem problemu okazało się "ręczne" wpisanie w iPhone adresów DNS. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

#9 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 11 listopada 2011 - 12:59

Rozwiązaniem problemu okazało się "ręczne" wpisanie w iPhone adresów DNS. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Konieczność recznego wpisywania czegokolwiek w telefonie oznacza złą konfiguracje routera. DHCP służy właśnie do tego, żeby po stronie klienta nie robić ręcznie NIC.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych