powiadamienie o dotarciu e-maila
Posted 05 June 2007 - 08:54

Posted 05 June 2007 - 10:18
Posted 05 June 2007 - 10:18
Zerknij tutaj:
http://discussions.apple.com/thread.jspa?messageID=2471379
Posted 05 June 2007 - 10:21
chyba sie nie doprosisz , Ja tez kiedyś o to pytałem i .....echo :/
niestety jest to duza niedoróbka systemowego Maila
Tak naprawde ja to znalazlem jedynie w MS Outlooku. W innych programach (np. linuksowych) nawet jak bylo, to kiepsciutko dzialalo

Posted 05 June 2007 - 10:35
Posted 05 June 2007 - 11:09
Posted 05 June 2007 - 11:25
Posted 05 June 2007 - 11:32
Nie wiem, czy dobrze rozumiecie ideę powiadomień.
Więc ze strony wysyłającego to tylko możliwość załączenia do maila prośby o potwierdzenie. Tak naprawdę do po stronie programu odbiorcy leży zrozumienie tej prośby i ew. odpowiedzenie na nią (wg ustawień poczynionych przez odbiorcę)
Zgadzam sie. Tylko moj program musi miec mozliwosc wyslania takiej prosby automatycznie. Obserwuje, ze wiekszosc odbiorcow (przynajmniej na plaszczyznie zawodowej) posluguje sie jakas forma outlooka albo innym programem skonfigurowanym w stopniu minimalnym, a one maja automatyczne wysylanie potwierdzen "fabrycznie" ustawione. Dzieki temu wiem, czy wiadomosc do czlowieka doszla i kiedy ja przeczytal. Od strony zawodowej to wazne....
Posted 05 June 2007 - 11:56
Posted 06 June 2007 - 16:59
Zgadzam sie. Tylko moj program musi miec mozliwosc wyslania takiej prosby automatycznie. Obserwuje, ze wiekszosc odbiorcow (przynajmniej na plaszczyznie zawodowej) posluguje sie jakas forma outlooka albo innym programem skonfigurowanym w stopniu minimalnym, a one maja automatyczne wysylanie potwierdzen "fabrycznie" ustawione. Dzieki temu wiem, czy wiadomosc do czlowieka doszla i kiedy ja przeczytal. Od strony zawodowej to wazne....
OK, czyli myślimy o tym samym, przyznam że do tej pory nawet nie zauwazylem, ze w Mailu tego nie ma, bo korzystam z TBirda... I jak tu powiedzieć, że Jabłuszko robi dobry soft, gdy tak podstawowej opcji brak?

Posted 06 June 2007 - 20:22
OK, czyli myślimy o tym samym, przyznam że do tej pory nawet nie zauwazylem, ze w Mailu tego nie ma, bo korzystam z TBirda... I jak tu powiedzieć, że Jabłuszko robi dobry soft, gdy tak podstawowej opcji brak?
Powiem Ci, ze od dzis (przynajmniej do poczty firmowej) poszedlem za Twoim przykladem. jednak jest mi potrzebne potwierdzenie dotarcia e-maila. szkoda tylko ze w sofcie appl'owym tego nie ma

Posted 06 June 2007 - 23:04
http://www.apple.com...mailwidget.html
...nie jestem na 100% pewny.
Ten widget tylko sprawdza, czy maile przychodzące do ciebie zostały ściągniete ze skrzynki e-mailowej do twojego programu Mail. Na wypadek gdyby ktoś trzymał przeczytane maile na serwerze i chciał wiedzieć ile ma na tym serwerze nieprzeczytanych wiadomości. Niestety nie ma to związku z potwierdzeniem przeczytania wychodzących wiadomości.
Posted 06 June 2007 - 23:13
Posted 07 June 2007 - 01:29
Potrzebny jest do tego Terminal, a całą operację wykonujemy przy wyłączonym programie Apple Mail.
- Otwórz Terminal.
- Wpisz w Terminalu
defaults read com.apple.mail UserHeaders
- Wciśnij Enter.
1. Jeżeli w odpowiedzi otrzymamy "The domain/default pair of (com.apple.mail, UserHeaders) does not exist", czyli nie istnieją własne nagłówki poczty:
- Wpisz w Terminalu
defaults write com.apple.mail UserHeaders '{"Disposition-Notification-To" = "Nazwa <email@adres>"; }'
zastępując Nazwa swoją nazwą (imię i nazwisko lub firma), a email@adres swoim adresem email. - Wciśnij ENTER.
- Przykładowy wiersz polecenia może wyglądać tak:
defaults write com.apple.mail UserHeaders '{"Disposition-Notification-To" = "Jan Kowalski <jan@kowalski.pl>"; }'
2.Jeżeli w odpowiedzi otrzymamy listę wartości ujętą w nawiasy klamrowe ("{" i "}"), czyli istnieją już własne nagłówki poczty:
- Podświetl cały wiersz odpowiedzi, zaznaczając go. Przykładowo, może on wyglądać tak:
{Bcc = "zona@kowalski.pl"; }
- Wciśnij Command-C, kopiując istniejące wartości nagłówków poczty do Wycinka.
- Wpisz w Terminalu
defaults write com.apple.mail UserHeaders '
- Wciśnij Command-V, wklejając istniejące wartości nagłówków poczty.
- Wpisz w Terminalu
'
- Wstaw
"Disposition-Notification-To" = "Nazwa <email@adres>";
(na końcu znak spacji) przed zamykający znak nawiasu klamrowego ("}"), zastępując Nazwa swoją nazwą (imię i nazwisko lub firma), a email@adres swoim adresem email. - Wciśnij ENTER.
- Przykładowy wiersz polecenia może wyglądać tak:
defaults write com.apple.mail UserHeaders '{Bcc = "zona@kowalski.pl"; "Disposition-Notification-To" = "Jan Kowalski <jan@kowalski>"; }'
Kilka uwag:
- W podanym wyżej przykładzie wszystkie potwierdzenia będą zwracane na adres jan@kowalski.pl, niezależnie od adresu, z którego została wysłana poczta.
- Program Apple Mail ignoruje żądanie potwierdzenia odczytania, więc klienci stosujący ten program nie będę generowali potwierdzeń.
Smacznego.
- korniszon, koolavy and daboni like this
Posted 07 June 2007 - 06:53

Posted 07 June 2007 - 12:50
UWAGA: nie dopisałem tego wcześniej, ale czynność należy wykonać przy wyłączonym programie Apple Mail.
Posted 07 June 2007 - 13:59
Posted 07 June 2007 - 14:34
Poza tym polecam przeglądanie serwisów, takich jak www.macosxhints.com
Przeanalizowanie przedstawionych tam porad pozwala potem trochę swobodniej poruszać się nie tylko w Terminalu, ale również w AppleScript czy samym systemie.
Posted 07 June 2007 - 14:51
Heidi, jakie polecasz zrodlo nauki obslugi mac-oesowego terminala? Domyslalm sie, ze ksiazki dot. Unixa czy Linuxa moga byc tu pomocne ale skad mozna w szybi i prosty sposob opanowac podstawy terminala? Najlepiej cos po PL ewentualnie ENG. Z gory dzieki za pomoc! :-)
Pozdrawiam
A informacji szukam za pomocą Googla - to nieocenione narzędzie.
Poza tym polecam przeglądanie serwisów, takich jak www.macosxhints.com
Nie zapominajmy również o najważniejszym źródle wiedzy - www.myapple.pl

Posted 08 June 2007 - 14:36

Posted 08 June 2007 - 16:05
Posted 08 June 2007 - 16:07

Posted 07 October 2007 - 15:52
Posted 07 October 2007 - 16:21
- uzi4u likes this
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users